Het kruisje bij de split van je colbert

Want to read in English? Click here.

Je kent het vast wel, het kruisje bij de split van je colbert. Meestal zit hij aan de achterkant, precies boven je billen. Het is gemaakt van dun garen, meestal in de kleur van de stof. Maar wat doet dat kruisje daar eigenlijk?

De functie van het kruisje bij de split

Mocht je nog geen beeld hebben waar dit over gaat, bekijk dan even onderstaande foto. Hier zie je het kruisje afgebeeld.

Het kruisje bij de split van je colbert

Dit kruisje heeft eigenlijk maar één functie en dat is om te zorgen dat jouw colbert niet gekreukt is wanneer je het koopt. In de fabriek, wanneer je colbert wordt gemaakt, zetten ze dit kruisje er om die reden in. De stof van de split wordt op elkaar gelegd en deze wordt met garen vastgemaakt door middel van een kruisje. Zo blijft de split aan de achterkant netjes. Soms is het geen kruisje maar zetten ze de split onzichtbaar vast. Dan leggen ze de split dicht en zetten ze deze vast door de stof met een paar steken aan elkaar vast te maken.

Maar het is wel de bedoeling dat je deze garen verwijderd wanneer je het colbert gaat dragen. De split zorgt er namelijk voor dat het colbert netjes om het lichaam valt. De split midden achter begint meestal ter hoogte van je stuitje en dat is precies de plek waar jouw billen beginnen. Zonder deze split zal het colbert kaarsrecht zijn en het sneller gaan opproppen aan de achterkant.

Het kruisje bij de split van je colbert

Wanneer je het niet weg haalt…

En dat is dus ook precies wat er gebeurt wanneer je de garen niet verwijderd. De stof gaat opproppen en dus kreuken aan de achterkant. Zonde!

Persoonlijk krijg ik echt jeukende handen als ik mensen zie rondlopen met zo’n kruisje. Je colbert ziet er namelijk zoveel mooier uit wanneer je de garen even weg haalt. Het verwijderen hiervan is trouwens heel simpel. Je kunt de garen gewoon doorknippen met een schaar. Ben je onderweg naar een belangrijke afspraak en vergeten om het draadje door te knippen? Geen nood, je kunt de garen ook gewoon stuk maken door de split (met beleid) uit elkaar te trekken. Dit type draad is namelijk heel dun en zal de stof van je colbert niet stuk maken.

Dus heb je een belangrijke afspraak? Een sollicitatiegesprek of een presentatie op het werk? Check dan niet alleen hoe je er uitziet aan de voorkant, maar ook even je split aan de achterkant.

Groetjes,

Aileen

8 reacties

  1. Eindelijk! Dank je wel, Aileen. Ik heb ook al zoveel mannen gezien in het Ov met zo’n kruis! Zou het niet de taak van de verkoper moeten zijn?! Even een strijkbout er over heen (want wat hangt het er vaak gekreukt bij) en het kruis er even uit gehaald. In een moeite door: het 100 procent wolmerk op de buitenkant van de mouw…..

    • Ja, het zou zeker ook wel helpen als de verkopers dit zouden doen. Aan de andere kant hangt het ook af de service van de winkel; hoe ver willen ze hierin gaan? Ik kan mij voorstellen dat winkels in het hogere segment dit best willen doen maar in het midden segment heb ik mijn twijfels. En ik denk dat winkels in het lagere segment dit al helemaal niet gaan doen. Maar het zou zeker een hele vooruitgang zijn.
      aileen onlangs geplaatst…Geld en tijd besparen door in de middag te douchenMy Profile

  2. Klopt helemaal, is voor mij ook altijd een goede ’test’ om te zien of het jasje in een goede fabriek gemaakt is. Geldt trouwens ook over de zakken, die horen ook gesloten te zijn met dun garen. Liefs Josine
    Josine onlangs geplaatst…flower bomberMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge