Het circus rondom de hoodie van Mark Rutte

Dit weekend was er tijdens het programma Zondag met Lubach een item over de werkkleding van Mark Rutte. Het ging dit keer niet om de pakken die hij draagt, maar vooral om zijn casual kledingstijl. Met name het feit dat hij al jaren dezelfde hoodie tijdens campagnes draagt bleek een goede inspiratiebron voor de programmamakers…

Het item viel erg goed bij het publiek. De video is sinds zondag ruim 150.000 keer bekeken op YouTube en je ziet hem inmiddels ook regelmatig voorbij komen op social media.

Hoodie time

Ik snap dat dit filmpje zo veel wordt bekeken. Zelf moest ik er ook erg om lachen. Die hoodie achtervolgt onze premier inmiddels alweer een aantal jaren. Tijdens een strandsessie met het kabinet in 2015 was dit ook al het mikpunt van satire. Want ook daar droeg hij het bekende witte overhemd in combinatie met de grijze trui. Destijds werd dit breed uitgemeten in het nieuws. Nu we de afgelopen weken opnieuw dezelfde set voorbij zien komen lijkt het er op dat hij zich er niets van heeft aangetrokken. Maar dat is niet helemaal waar. Vorig jaar nog, tijdens de onderhandelingen, had hij de partijleiders op het hart gedrukt dat men geen hoodie mocht dragen.

Deze aansturing lijkt dan wel subtiel en misschien afkomstig van een nonchalant geklede man, maar hij weet wel degelijk waar hij het over heeft. Want terwijl wij de hoodies en donkerblauwe pakken inmiddels wel van hem kennen, gooit Rutte in het buitenland hoge ogen met zijn kledingkeuze. Het Amerikaanse modetijdschrift Vanity Fair zette hem in 2013 op de derde plaats van best geklede politici ter wereld.

Franse praktijken

Natuurlijk, je kunt in dit soort gevallen spreken over een man die genoeg aan zijn hoofd heeft. Iemand die geen zin heeft om zich te verdiepen in modieuze of uitgesproken kleding. Een beetje zoals Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, die altijd hetzelfde draagt om te voorkomen dat hij energie verspilt. Dat zou kunnen.

Maar stiekem is de kledingkeuze van onze premier ook politiek gezien een hele goede zet. Want ondanks er steeds meer berichten komen over dat de economie aan het herstellen is, worden de uitgaves van politici nog steeds veelvuldig onder de loep genomen. Zo was er vorig jaar nog een rel rondom de Franse presidentskandidaat François Fillon die nog zijn best had gedaan om een sobere en bescheiden imago rondom zichzelf te creëren. Maar dat mislukte toen aan het licht kwam dat hij maatpakken van €6.500 als gift had aangenomen zonder het te melden. Terwijl dit bij alle giften boven de €150 wel verplicht is.

En toen ging het balletje rollen. Fillon bleek een liefhebber te zijn van dure kleding. Hij gaf eerder €10.000 uit aan een boswachterscolbert en telde voor twee kasjmiertruien €4.000 neer. Dit viel bij het grote publiek niet in goede aarde en in combinatie met een aantal andere schandalen zorgde dit er voor dat hij zich uiteindelijk terugtrok als kandidaat.

Want nee, wij houden niet van politici die met geld smijten. Al helemaal niet wanneer het wordt besteed aan kleding. Ook Macron, de nieuwe president van Frankrijk, is zich hier van bewust. Tijdens de beëdiging koos hij voor een pak van €450 en droeg zijn vrouw een geleend mantelpak van Louis Vuitton. Vooral om het signaal af te geven dat ze geen dure kleding kopen.

Degelijke balans

Wij weten niet exact wat Rutte uitgeeft aan zijn maatpakken. En het feit dat wij dit niet weten, dat is een goed teken. Want waarom moest heel Frankrijk weten dat Macron zijn pak €450 had gekost? Simpelweg omdat Fillon dol was op dure kleding, dit uitlekte en mensen niet achter een leider staan die gemeenschapsgeld op deze wijze besteedt.

Maar laten we eerlijk zijn, ook Rutte staat niet zomaar op de derde plaats in de Vanity Fair. Hij koopt zijn pakken inmiddels al jaren bij luxe herenmodezaak Oger. Dat deed hij al voordat hij bekend was. Daar wordt hij opgemeten en vervolgens wordt het pak in Napels met de hand gemaakt. Zijn stijl is door de jaren heen ook eleganter geworden, zo vertelde Mark Takens van Oger in Den Haag tijdens een interview. Voorheen waren zijn pakken wat rechter, minder getailleerd. Maar alsnog blijft zijn uitstraling bescheiden.

Je kunt een hoop van Mark Rutte zeggen, maar zijn kleding is wat dat betreft wel écht perfect in balans. Nette, kwalitatief goede maatpakken met een eenvoudige uitstraling in Den Haag combineert hij met een grijze hoodie tijdens campagnes op straat. Er is eigenlijk nooit échte kritiek op geweest. Het lijkt bijna saai. Toch ziet hij er altijd netjes uit zonder discussies over dat het te duur, gedateerd, ongepast of onjuist zou kunnen zijn. Het klopt gewoon. En met deze kledingstijl schopt hij het ook tot de nummer drie van de Vanity Fair.

Chapeau. Weinigen die dit voor elkaar krijgen.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge