Rechtszaak tegen Walmart wegens discriminatie rondom werkkleding

De Amerikaanse supermarktketen Walmart is aangeklaagd wegens discriminatie op het gebied van werkkleding. Want het bedrijf weigert vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs passende kleding te geven. Ze moeten het maar doen met de kleding die is gemaakt voor heren. En daar zijn de dames nu echt klaar mee. Want het is niet de eerste keer dat Walmart voor de rechter moet verschijnen wegens seksisme…

Rechtszaak tegen Walmart wegens discriminatie rondom werkkleding
Photo by Tingey Injury Law Firm on Unsplash

Grootste rechtszaak ooit

In 2001 werd het bedrijf al aangeklaagd door zes vrouwelijke medewerkers. Zij beweerden dat Walmart hen discrimineerde op basis van salaris, bonussen en opleidingen. Zo kregen de dames onder andere minder salaris voor hetzelfde werk als dat hun mannelijke collega’s deden. Bij opmerkingen hierover zei het management dat dit gebeurde omdat mannen hun gezin moesten onderhouden. Ook moesten vrouwelijke medewerkers hun leidinggevende opleiden terwijl ze zelf geen kans kregen op promotie. 

Ze bleken niet de enige te zijn. In de jaren die volgden trokken steeds meer voormalige en huidige medewerksters van Walmart aan de bel. Uiteindelijk werd de aanklacht in 2003 gewijzigd naar een groepsvordering die werd gedaan namens 1,5 miljoen dames. Hiermee werd dit de grootste zaak tegen ongelijkheid op de werkvloer in de Amerikaanse geschiedenis. Het Hooggerechtshof oordeelde uiteindelijk dat de zaak te groot was. De eisers werden geadviseerd om individuele, regionale rechtszaken aan te spannen tegen Walmart. 

In 2018 werd het bedrijf opnieuw geconfronteerd met een reeks rechtszaken. Dit keer omdat vrouwen werden ontslagen vanwege zwangerschapsgerelateerde afwezigheid. Dit ging in tegen de wet op zwangerschapsaccommodaties in de staat New York. Walmart besloot naar aanleiding van de rechtszaken hun afwezigheidsbeleid aan te passen.

 

Rechtszaak tegen Walmart wegens discriminatie rondom werkkleding

Het zijn niet echt rechtszaken waar je als werkgever een goede sier mee maakt. Maar kennelijk heeft Walmart nog steeds niet geleerd van de klachten. Want op dit moment wordt er weer een rechtszaak voorbereid, opnieuw vanwege discriminatie op de werkvloer.

Dit keer zijn het de vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs die ongelijk behandeld worden. Volgens aanklager Diana Webb kreeg zij bij indiensttreding in 2020 een kledingpakket dat was gemaakt voor mannen. Hierdoor zat de kleding niet fijn en daarom vroeg ze of ze zelf kleding mocht kopen dat hierop leek. Dat was toegestaan, maar Walmart weigerde deze kleding te vergoeden. De reden was dat alle vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs dan hun kleding zouden willen laten vergoeden en dat was het bedrijf niet van plan. 

In de klacht staat dat “Vrouwelijke chauffeurs verplicht zijn om ofwel ongemak te ondervinden ofwel hun eigen broek te kopen en te wassen, uit eigen zak, zonder optie voor terugbetaling om aan de arbeidsvoorwaarden van Walmart te voldoen.”

Walmart-woordvoerder Randy Hargrove zei in een verklaring tegen CBS MoneyWatch dat Webb gewoon kleding heeft gekregen waarmee ze haar werk kon doen. Daarnaast was er de mogelijkheid om zelf kleding aan te schaffen. Hij voegt daaraan toe dat ”het bedrijf de aanklacht serieus neemt en het kledingaanbod voor mannelijke en vrouwelijke chauffeurs gaat herzien.” Dat is een opvallende uitspraak, aangezien 54% van de Amerikaanse medewerkers bij Walmart bestaat uit vrouwen. En het bedrijf ook nog voornemens is om meer vrouwen aan te nemen.

 

Discriminatie rondom werkkleding is niet nieuw

Het is toch gek dat dit gebeurt bij een bedrijf dat voor zo’n groot deel bestaat uit vrouwen. Zoveel rechtszaken en klachten, maar toch blijven ze doorgaan met hun seksistische beleid. 

Waarom doen ze dit dan? Willen ze vrouwen bewust dwarszitten? Ik denk het niet. Wanneer je kijkt naar de geschiedenis van werkkleding voor vrouwen, dan is het niet eens zo gek dat dit gebeurt. In veel sectoren is er pas sinds een jaar of 10 werkkleding voor vrouwen beschikbaar. Jarenlang hebben vrouwen in onder andere de techniek en transport gewerkt in heren werkkleding. De kleding die oorspronkelijk werd gemaakt voor heren werd langzamerhand gepresenteerd als ‘uniseks’. Dat klinkt heel modern in een maatschappij waarin het onderscheid in gender steeds minder wordt gemaakt.

Maar wanneer het gaat om werkkleding, dan is woord uniseks niets minder dan een bewijs van nalatigheid. Omdat je je gewoon niet wilt verdiepen in de behoefte van het vrouwelijk lichaam. Een vrouw wil net zo goed als een man haar werk op een juiste manier uitvoeren. Door haar mannenkleding aan te bieden staat ze meteen 1-0 achter. Want de kleding zit niet zo comfortabel als dat het bij de man zit. Daar is zelfs onderzoek naar gedaan.

 

Gebrek aan kennis

Toch krijgen anno 2022 nog steeds veel vrouwen hiermee te maken. Ze moeten mannen werkkleding dragen omdat dit nu eenmaal de norm is. Inmiddels is er gewoon werkkleding voor vrouwen te koop, alleen weten veel mensen dit niet. Ik verwacht dat het gebrek aan kennis ook bij Walmart het geval is. Ze weten niet beter. Maar ook dit is weer nalatigheid. Want als het personeel klachten heeft over de werkkleding, dan zou een bedrijf dit serieus moeten nemen. Het bedrijf zou tenminste op zoek moeten gaan naar alternatieven zodat het probleem wordt opgelost voordat de medewerkers naar de rechter stappen.

Dus of het nu een gebrek aan kennis is of de term uniseks, in beide gevallen is het niet oké om vrouwen werkkleding aan te bieden dat niet is gemaakt voor hun lichaam. Dit is pure discriminatie. Ik verwacht dat de rechter dit ook zal zien. Wordt vervolgd…

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Bedankt voor het delen van dit juridische conflict. Ik kan mij voorstellen dat regels in de huidige tijd veranderen en dat er nieuwe normen gelden. Ik ben benieuwd naar de uitspraak van de rechter in deze zaak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge