Het belang van goede werkkleding voor dames, vooral in de industriële sector, heb ik al vaker benadrukt in mijn artikelen. Net zoals het feit dat deze kleding pas sinds een paar jaar wordt gemaakt en veel vrouwen nog steeds dagelijks in herenwerkkleding lopen.
Hoe lastig is het eigenlijk voor vrouwen om goede werkkleding te vinden en wat doet het met je als je herenwerkkleding draagt? Het Australische bedrijf Bisley Workwear heeft hier onderzoek naar gedaan. Tijd voor keiharde cijfers!
Onderzoek
Tijdens het onderzoek zijn diverse Australische mensen ondervraagd die werkzaam zijn in de industriële sector. De groep bestond uit 334 mannen en 164 vrouwen. Het feit dat zowel mannen als vrouwen zijn bevraagd, vind ik erg goed. Zo kun je een goede vergelijking maken tussen hoe de verschillende geslachten werkkleding ervaren.
De grootste groep was tussen de 39 en 64 jaar oud (38%), gevolgd door de categorie van 65 jaar en ouder (37%). De laatste categorie omvatte de generatie Z en millennials (24%), met een leeftijd van 18 tot 39 jaar.
Wie de cijfers kritisch bekijkt, zal zien dat het totaal uitkomt op 99%, er ontbreekt dus één procent. Dit heb ik in het onderzoek vaker gezien. Soms kwam het totaal uit op 99% en soms op 101%. Ik heb meerdere keren geprobeerd contact op te nemen met Bisley Workwear, maar heb helaas geen reactie ontvangen op mijn vraag over de percentages. Mijn andere vragen over dit onderzoek zijn overigens wel beantwoord. Ik ga ervan uit dat het om een klein foutje gaat waarbij men een percentage vergeten is te berekenen.
Onderzoek laat de gevolgen van slecht zittende dameswerkkleding zien
Zowel mannen als vrouwen zijn ondervraagd over hoe het voelt om werkkleding te dragen die niet goed past.
Als eerste blijkt dat minder vrouwen zich onveilig voelen (40%) dan mannen (43%) wanneer ze deze kleding dragen die niet goed aansluit. Aan de andere kant hebben vrouwen (33%) met deze kleding sneller het gevoel dat ze minder hard kunnen werken dan mannen (25%). Ook heeft 20% van de vrouwen tijdens het dragen ervan het gevoel dat ze er niet bijhoren. Terwijl slechts 11% van de mannen dit gevoel heeft wanneer ze werkkleding dragen die niet goed zit.
Naast het gevoel dat de kleding veroorzaakt, is er ook gekeken naar hoe vrouwen ermee omgaan wanneer ze geen goede werkkleding kunnen vinden.
Uit de cijfers blijkt dat 57% gewone kleding heeft gedragen omdat er geen goede dameswerkkleding beschikbaar was. Van de ondervraagde dames bleek 46% om deze reden ook wel eens herenwerkkleding te dragen. En in totaal geeft 53% aan moeite te hebben met het vinden van goede werkkleding.
Gevolgen van slecht zittende dameswerkkleding
Wanneer ik naar de cijfers kijk, vallen er een aantal zaken op.
Op de eerste plaats heb ik het idee dat vrouwen de impact van slecht zittende kleding onderschatten. Uit de cijfers blijkt dat van de dames die deze kleding dragen, 40% zich minder veilig voelt en 37% minder productief is. Ook geeft 33% aan het gevoel te hebben dat ze minder hard kunnen werken dan ze zouden willen. Ik begrijp niet helemaal het verschil tussen minder productief zijn en minder hard kunnen werken, maar in beide gevallen vind ik het percentage erg laag. Ik had verwacht dat het dragen van verkeerde werkkleding meer invloed zou hebben.
In de praktijk
Ik heb de cijfers besproken met Femke Hendriks. Als defensiemedewerkster (en voormalig verkoopster van werkkleding) weet zij hoe het is om in mannenkleding te moeten werken. En door haar ervaring weet ze inmiddels dat dit een hardnekkig probleem is.
”Veel vrouwen weten niet eens dat er dameswerkkleding bestaat. En als je niet weet dat er een alternatief is, dan kun je natuurlijk ook niet vergelijken. Daarom denk ik dat de vrouwen over het algemeen qua oordeel wat mild zijn.
Terwijl slecht zittende werkkleding wel degelijk belemmerend kan zijn tijdens je werkzaamheden. Ik weet hoe het is om kleding voor heren te dragen en daardoor regelmatig je broek op te moeten hijsen. Omdat het te groot is op bepaalde plekken kun je ook sneller ergens achter blijven haken. Of het zit juist ergens te strak waardoor het gaat knellen of schuren. Vaak zitten de kniestukken bij je broek bijvoorbeeld ook niet goed waardoor je ook minder goed beschermd bent.
Het was zo erg dat ik tijdens mijn zwangerschap tot 32 weken zelfs gewoon in mijn werkkleding kon blijven lopen. Het enige wat ik deed was een klein tussenstukje in de broek maken voor mijn buik. Toen ik eenmaal met verlof ging, wisten velen niet eens dat ik zwanger was. Zo groot was de kleding die ik moest dragen.”
One of the guys
Hendriks vindt dat het vooral de taak van de werkgever is om hier beter mee om te gaan.
”Veel werkgevers vinden het te veel gedoe om voor een paar dames aparte kleding aan te schaffen. Het kost meer tijd en energie. Dus krijgen de dames herenwerkkleding aangeboden. Terwijl die kleding ervoor zorgt dat er minder goed gewerkt kan worden. En omdat de vrouwen vaak ‘one of the guys’ willen zijn, zul je ze minder snel horen klagen. Dat zie ik in deze cijfers ook terug.
Maar met uniseks kleding houd je geen rekening met het vrouwelijk lichaam. Daarom raad ik werkgevers altijd aan om de dames ook echt dameswerkkleding te laten dragen. Er zijn steeds meer kledingmerken waarbij er qua uitstraling geen verschil is tussen mannen en vrouwen. Ze zien er hetzelfde uit, alleen is de dameskleding ook echt voor hun lichaam gemaakt.”
Tijd voor verandering
Het moge duidelijk zijn: werkkleding voor vrouwen is geen overbodige luxe. Het zorgt voor een fijner gevoel, een veiligere omgeving én het is een goede manier om je waardering richting vrouwelijke medewerkers te tonen.
groetjes,
Aileen
Het lijkt mij ook belangrijk dat iedere persoon kan beschikken over werkkleding die past bij zijn of haar lichaam. Over de percentages: soms overkomt het mij tijdens het rapporteren over mijn onderzoek ook dat de opgetelde percentages niet op 100% uitkomen. Dit is het gevolg van afrondingsregels.
Haydée onlangs geplaatst…De stropdas voor dames: 4 mogelijke stijlen