Onderzoek laat zien dat vrouwenkleding belemmert in sportcarrière

Want to read in English? Click here

Uit recent onderzoek is gebleken dat het merendeel van de vrouwelijke topsporters wordt belemmerd door hun kleding. Het zit niet fijn en ze voelen zich er ongemakkelijk in, waardoor ze minder goed kunnen functioneren op het veld. De oplossing is simpel, maar de sportwereld lijkt dat tegen te houden. Wat is hier aan de hand en hoe kan dit probleem opgelost worden? De onderzoekers hebben wel een idee…

Onderzoek laat zien dat vrouwenkleding belemmert in sportcarrière
Foto: Jeffrey F Lin – Unsplash

Vrouwenkleding is oncomfortabel

De afgelopen jaren zijn de problemen met sportkleding voor vrouwen al vaker onderwerp van gesprek geweest. Vooral de witte broekjes die veel gedragen worden tijdens wedstrijden zijn voor velen een doorn in het oog. In 2022 en 2023 hebben verschillende damesvoetbalteams al aangegeven dat deze kleding een ongemakkelijk gevoel geeft tijdens hun menstruatie. Ook de tennissters bij Wimbledon hebben erover geklaagd, waardoor de verplichte witte kleding inmiddels is afgeschaft.

Maar het probleem beperkt zich niet alleen tot de kleur van de kleding. Daarom hebben onderzoekers aan de Victoria University in Australië een enquête gehouden onder 286 vrouwelijke sporters. De dames waren tussen de 15 en 80 jaar oud, waarbij de 33-jarigen de gemiddelde leeftijd vormden. Van de groep sportten 250 vrouwen op professioneel niveau.

Opvallend is dat 61% van de vrouwen voor wie sport haar werk is, zich oncomfortabel voelt in de kleding die zij moet dragen. Bij degenen die de sport als hobby beoefenden was dit zelfs 67%. En 82% van de totale groep zou zich prettiger voelen als ze zelf de kleding konden kiezen.

 

Onderzoek laat zien dat vrouwenkleding belemmert in sportcarrière

Om duidelijk te maken waar het precies misgaat, is ook onderzocht wat er bij de kleding ontbreekt. Hieruit blijkt dat vooral de pasvorm niet goed is. De kleding sluit niet aan en is vaak ook niet voor vrouwen gemaakt. De sportsters moesten uniseks kleding dragen die, zoals we inmiddels wel weten, gemaakt is voor het mannelijk lichaam.

Ook het gebrek aan keuzes vindt men vervelend. Er zijn vaak weinig maten beschikbaar, waardoor de kans sowieso klein is dat de kleding goed past. Daarnaast wordt er niet altijd rekening gehouden met de seizoenen, waardoor er in de winter gesport moet worden in korte broeken en mouwen. En zoals de afgelopen jaren al is gebleken, laat ook dit onderzoek zien dat de dames niet staan te springen om witte kleding.

Gelukkig is er niet alleen gekeken naar het probleem, maar ook naar eventuele oplossingen. De sporters blijken precies te weten wat ze willen. Om de kleding comfortabeler te maken, moet deze gemaakt zijn voor het vrouwelijk lichaam zonder dat het te strak of te bloot is. Ook een stretchstof en een elastische band in de taille worden genoemd als oplossing.

Qua keuzevrijheid blijkt vooral een systeem met lagen uitkomst te bieden. Als er gekozen kan worden tussen shirts met lange mouwen, polo’s, broeken, jassen en leggings, wordt het fijner om te sporten in verschillende weersomstandigheden.

 

Oplossingen liggen voor het oprapen

Dit klinkt allemaal heel simpel. Waarom is het probleem dan niet al lang opgelost? De uniseks kleding verklapt het eigenlijk al een beetje. Het is een wereld die wordt gedomineerd door mannen. Daarom krijgen de vrouwen ook kleding die is gemaakt voor mannen. Er wordt niet genoeg nagedacht over het feit dat zij een andere pasvorm nodig hebben.

De onderzoekers wijzen in het rapport naar producenten van sportkleding. Ze vinden dat de inzichten met hen gedeeld moeten worden, zodat zij betere kleding kunnen maken. Ik vind dit geen sterke conclusie. De producenten maken waar behoefte aan is. Zo simpel is het. Dat zie je ook bij functionele werkkleding. Wanneer de makers van deze kleding niet horen dat een vrouwelijke pasvorm belangrijk is voor de klant, dan wordt het niet gemaakt. Dat verklaart ook waarom sommige bedrijven alleen mannenkleding verkopen. Ze ontvangen niet genoeg verzoeken om de collectie aan te passen. Gelukkig durven vrouwen zich tegenwoordig steeds meer uit te spreken over slechte werkkleding, waardoor de markt van dameswerkkleding groeiende is.

Het is eigenlijk een kip-en-ei-verhaal. De producenten willen geld verdienen en spelen daarom in op de vraag vanuit de markt. Maar de markt moet deze vraag wel stellen en niet doen alsof die er niet is. Kijk maar naar de anti-doorlekbroekjes die Nike maakte voor de wereldcup. Zij hebben berichten ontvangen en daarnaar geluisterd.

Wat dat betreft vind ik dat de sportwereld de handen in eigen boezem (no pun intended) moet steken. Spreek je uit en zeg wat het probleem is. De producenten hoef je echt niet op te voeden met onderzoeksresultaten. Zij weten hoe ze kleding moeten maken. Zorg ervoor dat dames zich uitspreken én gehoord worden. Dat is uiteindelijk het belangrijkste. De oplossingen volgen vanzelf.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge