Onderzoek wijst uit: we zien niet graag een psychiater in casual kleding

Wanneer we naar de psychiater gaan, dan is het vooral belangrijk dat diegene goed is in zijn werk. Het maakt niet uit wat de man of vrouw in kwestie draagt, toch?

Uit recent onderzoek is gebleken dat we toch best kritisch zijn over het over het uiterlijk van de psychiater. Zo blijkt de kledingstijl invloed te hebben op de manier waarop wij diegene beoordelen. In dit artikel vertel ik je er alles over. 

Onderzoek wijst uit: we zien niet graag een psychiater in casual kleding
Foto: Priscilla Du Preez – Unsplash

Onderzoek wijst uit: we zien niet graag een psychiater in casual kleding

Onderzoekers aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven hebben in 2022 gekeken hoe de kleding van psychiaters wordt beoordeeld. Aan dit onderzoek deden 35 psychiaters, 108 reeds opgenomen patiënten en 143 respondenten mee. Deze mensen kregen een aantal foto’s te zien met daarop psychiaters in verschillende kledingstijlen. Vervolgens werden er vragenlijsten ingevuld over hoe zij overkomen. Ook de psychiaters werd gevraagd naar hun mening.

Uit het onderzoek is gebleken dat zowel minderjarigen als volwassenen het liefste een psychiater in formele kleding zien. De psychiaters zelf deelden deze mening. Oudere patiënten vinden een nette outfit ook prettig, maar geven de voorkeur aan de witte jas. De reden hiervoor is dat nette kleding en een witte jas zorgen voor een competente uitstraling. Een psychiater in casual kleding ervaarde men als toegankelijk, maar minder competent dan wanneer er formele kleding of een witte jas werd gedragen.

 

Casual kleding als norm

We leven in een tijdperk waarin casual kleding de norm is. Aan de andere kant blijft het werk, ook al gaat het om de zorg, een zakelijke omgeving. Het is niet alsof je met je psychiater in de achtertuin zit te praten, terwijl je ligt in je hangmat met standaard.

Bij het lezen van de onderzoeksresultaten moest ik meteen denken aan het interview met neuromarketing expert Chantal van den Berg. Hoewel dit gesprek destijds vooral ging over de vraag waarom we mensen in uniformen aantrekkelijk vinden, vertelde zij ook waarom we deze kleding associëren met bepaalde karaktereigenschappen. We leren op jonge leeftijd al ontzag te hebben voor mensen in een uniform. Dit komt omdat onze ouders en grootouders vroeger veel respect hadden voor bepaalde beroepsgroepen zoals artsen en agenten. Dat nemen we vervolgens over. 

Kleding heeft invloed op ons gedrag

Daarnaast zorgen uniformen ook voor een bepaald gedrag. Uit diverse studies is inmiddels gebleken dat mensen andere kwaliteiten laten zien wanneer ze bepaalde kleding dragen. Zo blijken we creatiever te worden wanneer we een jas dragen die gemaakt is voor kunstenaars, terwijl een jas voor doktoren ons weer meer analytisch maakt. Dit fenomeen wordt Enclothed cognition genoemd. 

Hoewel we tegenwoordig graag casual kleding zien, verbaast het mij dan ook niet dat formele kleding en witte jassen in de zorg populair blijven. Uiteindelijk zijn de associaties die wij hebben met kleding sterker dan de trends ons voorschrijven.  

Zie jij een psychiater ook het liefste in nette kleding? 

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Tropilex. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge