Kritiek op plannen CBR voor invoering bedrijfskleding

Voor de zomer werd bekend dat het CBR voor het eerst bedrijfskleding gaat invoeren. Inmiddels is ook bekend hoe de kleding er waarschijnlijk uit gaat zien en wie deze gaat dragen. Maar daar zit niet iedereen op te wachten. Er is veel kritiek op de plannen. Zowel de leerlingen als rijscholen vinden dat het geld beter besteed kan worden aan andere zaken zoals wachttijden. Maar de organisatie kampt met meer problemen en lijkt deze met de nieuwe bedrijfskleding te willen oplossen. Het is alleen de vraag of dit gaat helpen…

Kritiek op plannen CBR voor invoering bedrijfskleding
Kritiek op plannen CBR voor invoering bedrijfskleding
Afbeeldingen: illustraties CBR aanbesteding

De plannen voor de invoering van de nieuwe bedrijfskleding werden zo mooi gepresenteerd. Ze zouden de klant, diegene die bijvoorbeeld een theorie- examen komt doen, centraal willen stellen. Volgens het Centraal Bureau voor de uitgifte van Rijvaardigheidsbewijzen zal de kleding ervoor zorgen dat deze medewerkers beter herkenbaar zijn. Ook moet het zorgen voor een professionelere uitstraling.

 

Kritiek op plannen CBR voor invoering bedrijfskleding

Het is echter de vraag of de kleding daadwerkelijk gaat helpen om deze doelen te realiseren. Op sociale media regent het vooral klachten over de wachttijden voor examens. De organisatie is namelijk nog steeds bezig om de achterstand van de pandemie weg te werken.

Mensen begrijpen dan ook niet dat het CBR zich bezighoudt met de invoering van bedrijfskleding. De plannen worden zelfs belachelijk gemaakt in een artikel van Rijvisie. Hierin wordt op een satirische manier ingegaan op de nieuwe kleding van de medewerkers die betrokken zijn het theorie- en praktijkexamen.

Kritiek op plannen CBR voor invoering bedrijfskleding

Voorbeelden van de nieuwe CBR kleding (bron: aanbesteding, Bijlage R – kernassortiment product specificaties)

 

Fraude met theorie-examen

Maar dit lijkt nog een eenvoudig probleem in vergelijking met de fraude die momenteel wordt gepleegd bij theorie-examens. Inmiddels is bekend dat het CBR steeds vaker te maken krijgt met deelnemers die door middel van een verborgen camera en een oortje geholpen worden. Tijdens het theorie-examen kijkt er iemand mee door middel van een kleine camera in een trui of vest. Diegene fluistert vervolgens het antwoord in het oortje. Het bizarre is dat mensen 2000 euro betalen voor deze hulp, terwijl het theorie-examen zelf slechts 41 euro kost.

Ik weet nog dat ik op mijn zestiende theorie-examen deed voor mijn brommer. Toen ik hem niet in één keer haalde, ging ik gewoon nog een keer voor mijn examen oefenen. De tweede keer haalde ik het wel. Naast het feit dat dit natuurlijk niet de bedoeling is, had ik geen 2000 euro om fraude te plegen. Sterker nog, ik had jarenlang gespaard voor een brommer en zelfs toen had ik dit bedrag niet bij elkaar. Ik verdiende 3 euro per uur als caissière bij de Hema. Ik begrijp niet hoe de jongeren zoveel geld hebben om fraude te plegen. Er zijn tegenwoordig zelfs online programma’s waarmee je gratis kunt oefenen voor je theorie-examen

Gaat bedrijfskleding helpen tegen fraude bij theorie-examen?

Zou de nieuwe kleding een strategie zijn van het CBR om gezag uit te stralen tijdens het theorie-examen? Hopen ze op deze manier professioneler over te komen en de kans op fraude te verkleinen? 

Wat denken jullie?

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met theorieexamenoefenen.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge