Engelse voetbalsters met nieuw blauw broekje minder bang voor doorlekken

Een witte broek is tijdens de menstruatie voor menig vrouw de grootste vijand. Want als je eenmaal doorlekt, dan ziet iedereen dit. Toch moest het Britse damesvoetbalteam vorig jaar tijdens het EK spelen in een witte broek. Het verzoek aan kledingsponsor Nike om een donkere variant te maken werd niet gehonoreerd. 

Dit jaar lijkt het bedrijf wel te hebben geluisterd naar het commentaar en dragen de dames een blauwe variant. Het is niet de eerste keer dat een team om deze reden afscheid neemt van witte broekjes. Steeds meer vrouwelijke topsporters durven open te zijn over hun menstruatie en de consequenties die dit heeft voor hun prestaties. Een goede ontwikkeling, maar er valt ook nog een hoop te winnen….

Engelse voetbalsters met nieuw blauw broekje minder bang voor doorlekken

Nieuwe sportkleding Britse dames voetbalteam | Afbeelding: Nike

 

Engelse voetbalsters met nieuw blauw broekje minder bang voor doorlekken

Begin april presenteerde Nike de nieuwe sportkleding van The Lionesses, zoals de het team van de Britse damesvoetbal heet. Het is duidelijk dat de sponsor afscheid heeft genomen van de witte broeken, maar daar wordt verder geen woord over gesproken. En dat is opvallend, aangezien het inmiddels een belangrijk thema in de sportwereld is geworden.  

Meer topsporters zijn bang voor doorlekken

In 2022 kwamen de dames van het Britse voetbalteam Manchester City ook in opstand tegen de witte broeken. Kledingbedrijf Puma, die verantwoordelijke is voor hun sporttenue, liet al snel weten dat ze actie zouden ondernemen. Ook bracht het bedrijf een statement naar buiten:

“Als resultaat van feedback van spelers en het onderliggende onderwerp dat vrouwen tijdens hun menstruatie geen witte korte broek meer willen dragen, hebben we besloten om wijzigingen door te voeren in de producten die we onze vrouwelijke spelers aanbieden. (…)Vanaf het seizoen 2023/24 zullen we geen witte korte broeken meer aanbieden aan onze vrouwelijke atleten. We zullen altijd een alternatief bieden voor onze thuis-, uit- en derde tenues om het probleem op te lossen dat door vrouwen in alle sporten wordt benadrukt.”

Dat je niet een seizoen hoeft af te maken om sportkleding te vervangen, bewijst West Bromwich Albion. Zodra er in 2022 klachten kwamen over de witte broeken, besloot de Britse club het tenue van het voetbalteam aan te passen. De dames mochten de rest van het seizoen en ook daarna spelen in marineblauwe broeken.

 

Ook tennissers zijn bang voor doorlekken

Het probleem beperkt zich trouwens niet alleen tot voetbal. Ook professioneel tennissters hebben hun frustratie rondom de lichte onderkleding geuit. Tot een half jaar geleden was het voor spelers tijdens Wimbledon verplicht om een wit tenue te dragen. Maar na klachten van de tennissters besloot de organisatie het beleid aan te passen. Vanaf november 2022 mogen de dames midden tot donkergekleurde broeken dragen.

Maar alleen met de afschaffing bij Wimbledon zijn de dames nog niet verlost van het lichte pakje. Deze kleding wordt veel gedragen en soms ook vereist tijdens sporttoernooien. 

Engelse voetbalsters met nieuw blauw broekje minder bang voor doorlekken

Foto links: Wimbledon, credits: Zoë ReeveUnsplash | Foto rechts: Acura Classic, credits: Jim Sung – Unsplash

Helaas beperkt het thema zich niet alleen tot kledingkeuze. Tennisster Zheng Qinwe werd tijdens Roland Garros in 2022 geconfronteerd met hevige pijn als gevolg van haar menstruatie. De negentienjarige Chinees had een medische time-out nodig, maar kon daarna niet meer spelen op het niveau zoals ze gewend was.

”De eerste dag is altijd zo zwaar, dan heb ik heel veel pijn. Maar ik moet wel sporten. Op zo’n moment wens ik écht dat ik een man was, zodat ik er geen last van zou hebben,” aldus Zheng Qinwe.

 

Openheid over menstruatie 

Het is belangrijk om open te zijn over menstruatie. Niet alleen in de sportwereld, maar ook daar buiten. De angst voor vrouwen om door te lekken is vaak groot, maar er wordt nog te weinig over gesproken. Het wordt door velen gezien als iets dat vies is en je daarom privé moet houden. Terwijl de schaamte duizenden jaren geleden is ontstaan uit angst, zo vertelde menstruatie expert Paula Kragten eerder in een artikel over doorlekken op het werk. Men wist niet zo goed wat het was en daarom werd het als onrein bestempeld. 

Hoewel we inmiddels precies weten wat het is en waarvoor het dient, blijft het openlijk praten over menstruatie een taboe. Dit zorgt ervoor dat vrouwen onvoldoende kennis hebben en daardoor vaak lang blijven doorlopen met hun klachten. Met alles stress en andere nare gevolgen van dien.

Daarom vind ik het ook zo goed dat voetbalsters en tennissers tegenwoordig zich durven uit te spreken over de witte broekjes die ze moeten dragen. Anderzijds is het teleurstellend dat Nike het thema juist niet benoemd. Ze hebben de broekjes aangepast, maar zwijgen over de reden. Het zal vast geen kwade opzet zijn, maar door het niet te benoemen wordt het thema weer in de taboesfeer geplaatst. Zonde!

Als we open zijn over menstruatie en de consequenties, dan worden we daar allemaal beter van. We leren om begrip te hebben voor elkaar,  ons niet meer te schamen en oplossingen te zoeken voor bijbehorende problemen. Want waarom zou je je schamen voor iets waar de helft van de wereldbevolking me te maken heeft? We leven in 2023, niet meer in de middeleeuwen…

 

Groetjes,

Aileen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge