Of jij je wat minder netjes wilt kleden…

Onderwerpen zoals overdressed en underdressed heb ik al vaker besproken op Prettybusiness. Zo schreef ik ooit een artikel over het feit dat je niet altijd overdressed bent wanneer je werkgever zich minder netjes kleedt. Je werkgever kan namelijk ook underdressed zijn, het is maar net hoe je het bekijkt. Maar recent vertelde een lezeres dat ze was aangesproken op haar nette kleding. Ja, of jij je wat minder netjes wilt kleden…

 

Of jij je wat minder netjes wilt kleden...

Ehhh…. wat?

Ik kan mij zo voorstellen dat je bij het lezen van bovenstaande tekst de wenkbrauwen even omhoog trekt. Wat staat hier? Het verzoek om je wat minder netjes te kleden? Ja, het klinkt ook een beetje raar. Je hoort het meestal andersom, dat je wordt gevraagd om er juist netter uit te zien. Nee, deze dame is destijds letterlijk gevraagd of ze vaker een spijkerbroek kon dragen en zich minder netjes kon kleden. Haar pantalons waren te netjes en met een spijkerbroek zou ze eerder geaccepteerd worden binnen de afdeling, zo kreeg ze te horen terwijl ze ingewerkt werd. Ook zou ze er uitzien als iemand die bij de Ici Paris werkte omdat ze altijd was opgemaakt.

Na het lezen van haar haar reactie op LinkedIn besloot ik de dame in kwestie even op te zoeken. Ik keek naar haar profielfoto en zag een echte lady. Een zeer verzorgde vrouw met nette kleding en sieraden. Als make-up drager kon ik zien dat zij niet zomaar wat op haar gezicht had aangebracht. Nee, dit is een perfectionist die tijd, geld en aandacht besteedt aan haar uiterlijk. Zo zonde dat iemand die haar uiterlijk serieus neemt dit te horen krijgt.

Déjà Vu

Maar nu moet ik ook toegeven dat haar verhaal meteen zorgde voor een déjà vu. Ja, ik heb dit ook eerder meegemaakt. Zo heb ik jarenlang een collega gehad die mij regelmatig aansprak op het feit dat ik mijzelf verzorgde. Ze bedacht iedere keer weer iets dat in haar ogen echt niet kon. In die jaren heb ik regelmatig gehoord dat hakken op het werk overdreven waren en meer van dat soort opmerkingen. Ze merkte dat ik mij er niets van aantrok en dat zat haar duidelijk niet lekker. In het begin gingen de opmerkingen over dat het niet gepast was op het werk en langzamerhand werden de opmerkingen persoonlijker. Zo stond ik een keer in de lift toen ze opmerkte dat ik de laatste periode wel vaak donkere lippenstift droeg. Kennelijk had ze niet goed opgelet want de donkerrode lippenstift die ik droeg waren al lange tijd een vast onderdeel van mijn make-up look geworden.

Zonder haar aan te kijken zei ik dat het klopte, ik droeg vaker donkere lippenstift. Ze staarde voor zich uit terwijl een andere collega in de lift stapte. Met dezelfde starende blik zei ze dat het mij bleek maakte. Ik zei niets en stapte de lift uit. De lift was trouwens haar favoriete plek voor dit soort opmerkingen. Je staat even dicht op elkaar en zonder teveel mensen om je heen is het makkelijk om kritiek te uiten.

Nu moet ik zeggen dat ik niet de enige was. Ze vond het normaal om andere dames om zich heen aan te spreken op uiterlijke zaken die volgens haar niet konden op het werk. De dame die naar eigen zeggen geen make-up nodig had vond mensen gewoon heel snel overdressed. Haar neutrale en letterlijk grijze kledingstijl was in haar ogen professioneel en ‘passend bij mensen met universitair niveau’. Door mij ook wat neutraler te kleden zou ik beter bij de rest passen, zo was haar opmerking.

Maar zij was niet de enige. Ik heb vaker opmerkingen gekregen over dat ik mijzelf niet zo netjes moest kleden. Het is natuurlijk niet leuk om te horen maar ik heb het altijd snel makkelijk naast mij neer kunnen leggen. Ik voel mij zelfverzekerd met nette kleding, inclusief make-up en hakken. En dat gevoel laat ik mij niet door iemand afnemen.

Ik heb de lezeres ook gevraagd wat ze heeft gedaan nadat ze deze opmerkingen kreeg. Bij haar collega heeft ze aangegeven dat zij zich fijn voelde in haar nette kleding en dat ze het niet zou veranderen.

 

Waarom zou je dat doen?

Wat mij opvalt in dit soort casussen is dat het meestal vrouwen zijn die elkaar aanspreken met deze opmerkingen. De lezeres vertelde mij dat ze altijd juist complimenten kreeg van mannen over haar uiterlijk op het werk en dat diegene die haar aansprak een vrouw was. Heel herkenbaar, ik kan niet anders zeggen. De keren dat ik werd aangesproken over een ’te nette’ uitstraling, het waren allemaal vrouwen.

Ik heb nooit begrepen waarom er zoveel vrouwen zijn die elkaar zwart willen maken met opmerkingen. Ik zal niet zeggen dat ik nog nooit jaloers ben geweest maar ik vind dit toch wel een stapje verder gaan. In mijn ogen spelen zaken als jaloezie en angst een grote rol. Bang om zelf underdressed te zijn, om niet genoeg op te vallen. Of jaloers op het feit dat iemand ander gezien wordt.

Ik kan eigenlijk maar één reden bedenken waarom je iemand moet aanspreken op ’te nette werkkleding’ en dat is wanneer de kleding letterlijk het werk kan belemmeren. Denk daarbij aan een beroep waarbij je bijvoorbeeld heel vies wordt. In dat geval wil je waarschijnlijk je collega juist helpen. In alle andere gevallen: geef je collega vooral een compliment wanneer hij of zij er heel netjes uitziet. Misschien vind jij het te netjes maar vergeet niet dat diegene er veel tijd, geld en energie in heeft gestoken. En dat mag ook wel gewaardeerd worden…

 

Groetjes,

Aileen

4 reacties

  1. Pff wat een ellende. Mensen hebben altijd wat te janken. Of ja, vooral vrouwen eigenlijk. Bij mij op het werk is iedereen ontzettend verschillend maar iedereen respecteert elkaar! En zo hoort het.

  2. Wat een rare manier van omgaan met een collega die zich netjes kleed. Ik vind het juist leuk de verschillende kledingstijlen van collega’s. Inspirerend zelf.

    Wat ik wel heb meegemaakt, was een opmerking van mijn familie, mijn man en ik waren tijdens de crematie van mijn oma, te netjes gekleed. Mijn man had een donkerblauw pak aan en ik een zwarte eenvoudig jurk, dit vinden wij passend een voor begrafenis of crematie. Geen spijkerbroek en afgetrapte gympen, dat vinden wij ‘not done’.
    Maar mijn moeder drong aan om eem volgende keer in casual kleding te komen, dit ga wij echt niet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge