De beste kleur voor een stropdas

Door Ellen Een paar weken geleden heb ik een artikel geschreven omtrent Pantone, een kleurinstituut die elk jaar dé trend kleuren van 2017 lanceert. Trends volgen is leuk, maar je hebt immers met iedere kleur die je draagt ook een bepaalde uitstraling. Sommige mannen dragen bijvoorbeeld op het werk vaak pakken, maar denken ze ook na over wat ze uitstralen? En wat is de beste kleur voor een stropdas?

De beste kleur voor een stropdas

Effect van kleur

Kleur heeft meer effect op je omgeving dan je zou denken. Zo heeft David Zyla een boek genaamd  “Color of style” geschreven, hierin legt hij uit wat voor impact kleur geeft. Onderstaand lees je een beknopte samenvatting over het dragen van kleur en de invloed van gekleurde stropdassen in het bijzonder.

  • Rood: Rood straalt missie, kracht en macht uit. Veel politici dragen niet voor niets donkere pakken met lichte overhemden en een rode stropdas. Let echter wel op welk soort rood je draagt. Lichte tinten worden geassocieerd met een persoonlijke stijl en creativiteit. Terwijl donkere tinten vertrouwen uitstralen. Naast de kleur kun je ook kijken naar de stof; bij glanzende rode dassen zou je namelijk ambitie uitstralen. Daarentegen zou je bij matte dassen subtiliteit uitstralen.
  • Grijs: De grijze das werkt hetzelfde als de zwarte das maar dan zonder dat je arrogant of overdreven overkomt. Het lijkt misschien wat ouderwets maar de grijze das kan ook modern zijn, mits gecombineerd met een gekleurd overhemd in een pasteltint.
  • Groen: De betekenis van deze kleur verschilt. In sommige landen staat groen voor geld, in andere voor een nieuw begin. Voor het werk is groen wel al snel iets te schreeuwerig.
  • Blauw: Als je het niet meer weet, kies dan voor blauw. Mensen denken onbewust aan de lucht of aan de zee, het houdt ze kalm. Blauw is de veiligste keuze. Er zijn natuurlijk ook duizenden kleuren blauw. Zo straalt subtiel blauw zachtheid uit, een wat fellere tint doet je juist opvallen, donkere tinten doen denken aan betrouwbare piloten en marineblauw geeft vertrouwen. Er is dus genoeg keuze.

Wat straal je uit?

De kleur van je stropdas is net zo belangrijk als de kleur van de rest van je outfit. Daarom is het goed om de volgende keer net even wat beter na te denken over de kleurkeuze. Een das is ook het eerste wat men ziet. Als je de juiste kleur en outfit op elkaar afstemt, heb je voor je het weet die “leuke das” opmerking van je collega. Complimenten ontvangen is altijd leuk, toch?

Naast het letten op kleur is het ook van belang dat de stropdas op de juiste wijze wordt gedragen. Natuurlijk kun je de stropdas op de standaard manier dragen. Maar je kunt er ook voor kiezen om je stropdas op een creatieve manier te knopen. Aileen schreef recent nog een artikel in samenwerking met de ‘stropdassenman’ waarin verschillende soorten knopen te zien waren.

De rode das

Om terug te komen op de rode kleur, zoals ik al eerder heb vermeld in dit artikel, staat de rode kleur voor missie, kracht en macht. Psycholoog Andrew Elliot heeft ook diverse onderzoeken gedaan naar deze veelbetekenende kleur. Hij werkt aan de universiteit van Rochester waar ze hebben ontdekt dat de wet van rood (in dit geval de rode das) ook wetenschappelijk onderbouwd kan worden. De onderzoeksgroep waarmee hij een test had gedaan bestond uit 288 vrouwen en 25 mannen. De groep vrouwen beoordeelde de mannen met rode stropdas als invloedrijker en daarnaast ook als aantrekkelijker. Deze mannen zouden uitstralen dat ze een succesvolle carrière hadden en meer geld verdienen dan mannen zonder een rode stropdas. Opvallend was dat de kleur van de das bij mannen onderling geen invloed had.

Heren, toch maar even een rode stopdas aanschaffen? Het kan altijd goed van pas komen 😉

Groetjes,

Ellen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge