Je hoort het vaak mensen zeggen: kleed je naar de functie die je ambieert, niet naar de functie die je hebt. Het klinkt heel logisch, want door je naar de functie te kleden laat jij je ambities zien. Maar recent was er ineens een tegengeluid. Kat Griffin, eigenaresse van de Amerikaanse carrièreblog Corporette, vertelde aan New York Times dat dit eigenlijk een heel slecht advies is…
Onverstandig
Tijdens het interview gaf Griffin aan dat mensen met hogere functies in organisaties bepaalde credits hebben opgebouwd. Op die manier hebben zij inmiddels het ‘recht’ om zich zo te kleden. Daarom adviseert zij haar lezers om als eerste te achterhalen wat voor kleding gebruikelijk is in de werkomgeving wanneer je gaat solliciteren. Wil jij toch graag kleding en accessoires dragen die ook worden gedragen door mensen vanuit hogere functies, dan raadt zij aan om dit pas te doen wanneer iemand direct boven jou dit draagt. Denk daarbij aan een functie die jij over zo’n drie tot vijf jaar zou kunnen bekleden.
Marc Cenedella, eigenaresse van carrièreplatform Ladders, werpt de stelling ‘beter overdressed dan underdressed’ ook direct omver. In een interview met Business Insider zegt zij dat het heel ongemakkelijk kan worden wanneer je een pak aantrekt voor een sollicitatiegesprek, terwijl jouw gesprekspartner een T-shirt en spijkerbroek draagt.
Is dat zo?
Ik snap de stelling van Griffin voor een deel. Er zijn bedrijven waar de hiërarchische rangorde zo belangrijk is, dat het nadelig kan zijn voor je carrière wanneer je hier geen rekening mee houdt. Denk bijvoorbeeld aan de horloges die worden gedragen bij Goldman Sachs. Bij iedere functie hoort weer een ander model, inclusief bijbehorend prijskaartje. Hoe belachelijk het misschien ook klinkt, het is een manier om je status aan te geven en het wordt gewaardeerd als jij hier ook naar handelt.
Gelukkig is Goldman Sachs niet leidend wanneer het gaat om dresscodes bij bedrijven. Er zijn genoeg organisaties waar het helemaal niet verkeerd is om je te kleden naar de functie die je ambieert. Ik ben van mening dat het in veel gevallen in je voordeel zal werken. Het is niet alleen een manier om je ambities te uiten, maar ook om jezelf op de functie voor te bereiden. De manier waarop jij je kleedt heeft direct invloed op hoe jij je voelt en gedraagt. En ondanks uiterlijke presentatie belangrijk is, zijn het doorgaans je werkresultaten die bepalen of jij wel of niet promotie krijgt. Dus wanneer jij je als junior sterker voelt in kleding die senioren op het werk ook dragen, dan zal dit in je voordeel werken. Want als jij je sterker voelt, dan zul jij ook beter presteren.
Voorbereiding
Naast dat jij jezelf voorbereid op een hogere functie, doe je dat eigenlijk ook voor je omgeving. Je laat zien dat je ambities hebt en dat werkt in je voordeel wanneer men intern op zoek is naar iemand voor bijvoorbeeld een leidinggevende functie. Naast je werkresultaten, die vanzelfsprekend doorslaggevend moeten zijn, ziet men aan jou dat je bezig bent met een professionele uitstraling.
Ik heb in mijn omgeving ook diverse voorbeelden gezien waarbij de strategie van ‘je kleden naar de functie die je ambieert’ wel degelijk heeft geholpen. Zo was er bij mijn vorige werkgever een man die binnen kwam als medewerker bij een afdeling die zich bezig hield met strategisch beleid. Vanaf dag één droeg hij een net pak terwijl dat binnen de afdeling niet gebruikelijk was. Daardoor viel hij meteen op. Er waren ook mensen die het een beetje overdreven vonden. In combinatie met de lange dagen die hij maakte en het vele werk dat hij verzette wist iedereen wel één ding zeker: deze man had ambitie. Op een bepaald moment kreeg zijn manager plotseling een hartaanval en moest de directeur op zoek naar een vervanger. Jawel, hij werd aangewezen en mocht tijdelijk de functie van leidinggevende waarnemen.
Ondertussen werden er nog steeds wel eens grapjes gemaakt over het feit dat hij een pak droeg. Want dat deden eigenlijk alleen de directeuren. Hij wist hoe er over hem werd gesproken en verkleedde zich voor een ludieke fotoshoot in het personeelsblad zelfs in een joggingpak. Dat het artikel ging over thuis werken en de bijbehorende kleding, dat was iedereen snel vergeten. Daar werd niet eens over gesproken. Men had het alleen nog maar over die foto. Het feit dat hij dagelijks een pak droeg, dat was nu zelfs het gesprek van de dag.
Promoties
Binnen vijf jaar jaar werd hij een vaste leidinggevende en kreeg vervolgens een functie als tijdelijke directeur van een afdeling. Ook nu weer was er iemand weg gevallen. Telkens weer was hij diegene die werd aangewezen op het moment dat het management met de handen in het haar zat. Toeval? Misschien. Inmiddels heeft hij een vaste functie als directeur en is daarnaast voorzitter van een belangrijke stuurgroep.
In een organisatie waar mensen vele jaren in dezelfde functie blijven zitten en het gebrek aan doorgroeimogelijkheden dé reden is dat personeel de organisatie verlaat, was hij een bijzondere en opvallende uitzondering. Toch vond iedereen het heel normaal dat hij die functies kreeg. ‘Hij liep als medewerker al in een pak’ zeiden mijn collega’s bij de koffieautomaat. En ja, dat is ook zo. Hij straalde één en al ambitie uit.
Wat vind jij? Is je kleden naar de functie die je ambieert slim of neem je hiermee een groot risico?
Groetjes,
Aileen