Hoe een horloge je dagelijkse werk kan beïnvloeden

Deze ochtend las ik een artikel over een onderzoek dat was gedaan naar de relatie tussen zelfvertrouwen en het dragen van een horloge. Ik zal hier trouwens binnenkort een apart artikel over schrijven. Maar het zette mij aan het denken. Ik was jarenlang een trouwe drager van horloges, al helemaal op het werk. Inmiddels doe ik dit niet meer en heb ik daardoor ondervonden hoe een horloge je dagelijkse werk kan beïnvloeden.

Hoe een horloge je dagelijkse werk kan beïnvloeden

Zakelijke eyecatcher

Laat ik als eerste voorop stellen dat ik dol ben op horloges. Echt dol. Ik vind ze echt prachtig en ik heb ze altijd gedragen. Zelf ben ik vooral een fan van de wat klassiekere horloges. Hoe ouder, hoe beter. Ik ben ook iemand die als een blok viel voor de trendy Daniel Wellington modellen. Ook al droeg iedereen ze op een  bepaald moment, iedere keer weer was ik verliefd. De eenvoud vind ik zo chique…

Het laatste horloge dat ik droeg was van Micheal Kors. Dit merk staat bekend om alle tierelantijnen, maar dit was wel een basic model. Roségoud, Romeinse cijfers en met een schakelband. Perfect voor iedere dag. En toch heb ik hem vorige zomer af gedaan en nooit meer om gedaan.

Even tot rust

De reden waarom ik het horloge in de eerste instantie af heb gedaan heeft te maken met het afkicken van werk. Na een heftige periode en werkweken met extreem veel uren moest ik een manier vinden om mij hiervan los te maken. Om even tot rust te komen. En hoe dol ik ook was én ben op mijn horloge, het gaf mij steeds het idee dat ik iets moest. Naar afspraken moest rennen, niet te laat moest komen en vooral de tijd in mijn achterhoofd moest houden.

Eind vorig jaar heb ik een paar maanden op de bank gezeten om te herstellen en door de tijd die ik kreeg merkte ik hoe fijn dit was. Niet alleen om even tot rust te komen, maar vooral om niet constant de tijd bij je te hebben. Het afdoen van mijn horloge ging niet heel bewust, ik deed het op gevoel. Maar rond de jaarwisseling heb ik wel bewust voor mijzelf besloten dat ik het voorlopig niet meer om ga doen.

Jij en je omgeving

Nu ik een jaar geen horloge meer draag, merk ik dat het mij nog steeds rust geeft. Vooral tijdens het werken is dit heel fijn. Omdat ik fulltime aan het schrijven ben heb ik niet heel veel afspraken en daardoor is het ook niet noodzakelijk om constant met de tijd bezig te zijn. Juist door het ontbreken van een horloge, en dus de tijd, geeft het mijn hersenen meer ruimte. Ik kan makkelijker inspiratie opdoen en lang nadenken. Ik word namelijk niet afgeleid of beperkt door de tijd. Want eigenlijk is de tijd iets wat je moet weten omdat je iets moet doen. Maar het idee dat je iets moet, dat kan jezelf heel erg belemmeren. Zeker wanneer je een creatief beroep hebt.

Maar ik heb ook gemerkt dat het ontbreken van een horloge gevolgen heeft voor je sociale contacten. Als je in gesprek bent met iemand en je draagt een horloge, dan ben je eerder geneigd om hier op te kijken. En hoe subtiel je dit ook doet, je gesprekspartner merkt het. Ergens lijkt het een beetje op het leggen van je telefoon op tafel.  Ik weet dat dit heel veel gebeurt en het is geen doodzonde, maar het heeft wel gevolgen voor je gesprek. Bij een oproep of een berichtje ben je meteen afgeleid en door de telefoon op tafel te leggen laat jij je gesprekspartner zien dat diegene niet op nummer één staat op dat moment.

Een horloge lijkt een stuk onschuldiger omdat het geen berichten stuurt of jou kan bellen. Tenminste, de klassieke modellen niet. Maar het zit om je pols en dus ben je geneigd om er naar te kijken. Dat hoeft echt niet iets verkeerds te zijn en het kan heel logisch zijn dat jij op je horloge moet letten. Ik weet immers ook hoe het is om de hele dag van vergadering naar vergadering te moeten rennen. Op dat soort momenten kan een horloge heel handig zijn. Maar zou je het daarom iedere dag moeten dragen? Of zijn er ook momenten waarbij je jouw hoofd even ‘vrij’ kunt geven? Om even de ruimte te bieden die het nodig heeft om ‘out of the box’ te kunnen denken?

Zeg nooit nooit

Ik wil niet zeggen dat ik nooit meer een horloge zal dragen. Nee, ik houd ervan en de liefde ervoor is na een jaar echt niet verdwenen. Maar ik ga er wel voor waken om het niet meer standaard te dragen. Al is het alleen maar om mijzelf even de rust te geven.

Ik ben wel benieuwd of jij wel eens bij deze keuze stil hebt gestaan. Draag jij bijvoorbeeld iedere dag een horloge op het werk?

Groetjes,

Aileen

4 reacties

 1. Leuk artikel, ik was ook een horloge fanaat, droeg er soms twee! Ik draag nu bijna 10 jaar geen horloge meer, alleen als ik ergens op tijd moet zijn, maar dan werkt hij als een reminder, want ik kijk er nauwelijks op! Waarom ik stopte met het dragen van een horloge was om van het ‘moeten’ af te komen. Het heeft mij veel rust gegeven, nu draag ik een horloge hooguit 1 keer per maand.

 2. Ik draag iedere dag een horloge op mijn werk, deels omdat ik met de trein naar mijn werk reis. Terwijl ik aan het fietsen ben naar het station vind ik het handig om af en toe een blik op mijn horloge te werpen om te zien of ik nog ‘op schema’ ben. Tijdens het werken zelf kijk ik er minder vaak op. Maar het is een interessant idee om de tijd eens los te laten, en geen horloge te dragen.
  Haydée onlangs geplaatst…Open brief aan SuperTrash: dit moet mij van het hartMy Profile

 3. Ik ga ermee naar bed en sta ermee op, de tijd leeft je leven. Als moeder met twee kinderen die op tijd op school, na- en buitenschoolse opvang, baby-kinderopvang, muziekles, zwemles voetbalclub, turnen, zelf werkzaam leef ik mijn leven met de tijd en blijf bij de tijd..
  Met de vakanties gaat mijn horloge af en is het relaxtime… ik heb zoals bovenstaande reacties niet een keer geprobeerd zonder horloge te leven.
  Ik mis het als ik het horloge niet om heb dan kijk ik op mijn i-phone naar de tijd..

 4. Hoi hoi.

  Leuk artikel waar ik me deels in kan vinden.
  Ik heb dit probleem met de klok in de woonkamer. Hij hangt op een plek waar ik hem vanaf de bank goed kan zien. Ik merk dan dat ik soms te vaak naar de klok kijk of het b.v al ‘tijd’ is om naar bed te gaan. Eigenlijk vind ik dat onzin, als je moe bent ga je vanzelf wel naar bed.. Het beinvloed je gevoel tijdens je avond.. Ik heb besloten om hem daar weg te gaan halen zodat ik meer in het ‘Moment’ kan leven i.p.v op de tijd.
  Tijdens het werk heb ik wel altijd een klokje bij mij, dit is echt nodig ivm delen van medicatie op bepaalde tijden.. Echter ook daar merk ik dat de tijd sneller gaat als ik niet op de klok kijk..

  Grietjes Lindy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge