Je haren bruin verven voor een serieuze uitstraling?

Want to read in English? Click here.

Dat je eerste indruk belangrijk is, dat weten we allemaal. Net zoals dat je uiterlijk, ondanks we het soms graag anders zien, bijdraagt aan het beeld dat iemand in eerste instantie van jou vormt. Maar wist je dat er vrouwen zijn die hun haren kleuren zodat ze een iets betere kans krijgen op de werkvloer? Lees mee met het verhaal van Eileen Carey, de directrice van een succesvolle onderneming op het gebied van techniek in Silicon Valley.

Je haren bruin verven voor een serieuze uitstraling?Foto: Pixabay

Blond naar bruin

In het begin van haar carrière moest Carey ooit een pitch doen bij een bedrijf die in haar onderneming wilde investeren. Voordat zij dit deed kreeg ze het advies om haar blonde haren bruin te verven. De dame die dit advies gaf was afkomstig vanuit de financiële sector en gaf aan dat er op dat moment meerdere directrices waren met bruin haar. Het advies was gebaseerd op een psychologische theorie waarbij mensen zich comfortabeler voelen wanneer ze iemand qua uiterlijk herkennen. Zeker in het geval van Carey, waarbij mensen een financieel risico liepen door in haar bedrijf te investeren, kon dit in haar voordeel werken.

Ze besloot om het advies op te volgen. Achteraf is ze daar blij mee. Toen ze blond was werd ze vaak vergeleken met Elizabeth Holmes, een dame wiens bedrijf destijds veel negatieve aandacht in de media had gekregen. ”Door mijn bruine haren zie ik er een beetje ouder uit en dat had ik nodig. Op dat moment had ik het gevoel dat ik op deze manier serieus genomen zou worden.”

Naast de bruine haarkleur veranderde ze nog meer aan haar uiterlijk. Ze verwisselde haar lenzen voor een bril en ging ruimere, meer androgyne kleding dragen. ”In een bar word ik met blond haar sneller aangesproken dan met mijn bruine haren.”Van deze kennis heeft ze gebruik gemaakt. ”Om succesvol te kunnen zijn in deze technische industrie vind ik het fijn om zo min mogelijk aandacht te trekken. Zeker in seksuele zin. Ik wil gezien worden als een zakelijke leider en niet als een seksueel object. Die scheidslijn is vaak lastig in deze branche.”

Op het moment dat ze zelf sollicitatiegesprekken voor haar bedrijf ging voeren kwam Carey er achter dat ze niet de enige was. Er waren meerdere dames die hun haren bruin verfden om zakelijke redenen.

Kom niet aan mijn haren…

Ik vind dit verhaal heel dubbel. Aan de ene kant heb ik respect voor mensen die hun dromen najagen en daar alles voor willen doen. Ook wanneer dat gaat om veranderingen aan het uiterlijk. Aan de andere kant is het best ernstig dat je zo’n naturel kleur als blond moet verven om een serieuze uitstraling te creëren.

Zelf ben ik al bijna twintig jaar in het bezit van donkerrood gekleurd haar. Mijn kapper heeft wel eens aangegeven dat de kleur niet de meest zakelijke uitstraling heeft, en dat ben ik met hem eens. Een aantal jaren geleden heb ik als experiment mijn haren door hem bruin laten verven. Niet voor een wat zakelijkere uitstraling. Ik deed het omdat ik wilde kijken hoe ik mij zou voelen bij een wat rustigere, natuurlijke kleur. Het maakte mij heel ongelukkig. Ik wist niet meer hoe ik mij moest opmaken of aankleden. Voor mijn gevoel was ik door de kleurverandering helemaal van mijn pad af. Ik was niet meer de Aileen die ik daarvoor was.

Je haren bruin verven voor een serieuze uitstraling?

Na zo’n vijf dagen stond ik vlak voor sluitingstijd bij hem op de stoep. Hij keek mij glimlachend aan en zei dat ik het nog geen week had volgehouden. Hij vroeg of ik het nog een paar dagen kon proberen. Ondertussen pakte zijn vrouw mijn hand en trok mij de salon in. Ze vertelde mij dat ze zelf ooit haar blonde lokken bruin had geverfd en er ook zo ongelukkig van werd. Binnen een half uur stond ik weer buiten met mijn oude, vertrouwde rode haren. Op dat moment had ik niet alleen mijn haren terug, maar ook mijn geluksgevoel. Kortom: geen bruine kleuring meer voor mij.

Heb jij je haren wel eens geverfd voor een meer serieuze uitstraling of zou jij dat overwegen?

Groetjes,

Aileen

3 reacties

  1. Interessant om te lezen dat vrouwen met bruin haar een betere kans hebben op de arbeidsmarkt. Dit zou natuurlijk nooit het geval moeten zijn. Ik geloof dat het er om gaat dat een kapsel er verzorgd uitziet. Ik ben overigens erg blij met mijn blonde haar en huidige baan!

  2. Bruin vind ik zelf ook een mooie kleur, maar blond staat mij persoonlijk beter. Ook heeft mijn kapper mij deze kleur aangeraden. Bruin haar maakt mij namelijk erg bleek. Een warme rode kleur is overigens wel een goede optie denk ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge