Carhartt duikt in de geschiedenis van werkkleding

Met een leeftijd van 134 jaar behoort Carhartt tot één van de oudste werkkledingmerken ter wereld. Naast het produceren van nieuwe collecties houdt het bedrijf ook een archief bij met oude items. In de nieuwe videoserie ‘Putting on the gloves’ laat Carhartt een aantal bijzondere kledingstukken zien. En dat is een lust voor het oog van iedere geschiedenis- en werkkledingliefhebber.

Carhartt duikt in de geschiedenis van werkkleding

Eind augustus publiceerde Carhartt de eerste mini video op Instagram. Het is dan ook meteen duidelijk waarom deze serie ‘Putting on the gloves’ heet. Wie het archief in gaat, moet namelijk een paar handschoenen dragen. Ze willen natuurlijk geen vette vingers op hun oude collectie. Leuk detail is dat alle kleding die je in de video’s ziet tot op de dag van vandaag nog steeds wordt verkocht. Alleen dan met de moderne details en technieken. Mocht je benieuwd zijn hoe deze eruit ziet, bij iedere video heb ik een link geplaatst naar het betreffende item in de Carhartt webshop. 

De oudste overall

In deze eerste video krijg je de ‘BIB overall‘ te zien. Deze is afkomstig uit het jaar 1900 en daarmee het oudste kledingstuk uit het Carhartt archief.

Werkbroek uit 1953

In de tweede aflevering laat Carhartt de bekende B01 Double-Fronts werkbroek zien. Dit model komt uit 1953 en verkeert duidelijk in een stuk betere staat dan de overall die we eerder zagen.

Detroit Jacket uit 1859

In aflevering drie zien we het Detroit Jacket, een winterjas uit 1859. Hij wordt tot op de dag vandaag nog steeds verkocht, alleen met een iets andere voering. En gezien de comments onder de video zien de volgers van Carhartt deze klassieke voering graag weer terug in de huidige collectie. 

‘Forestry Dux’ uit 1932

De jagersjas komt in aflevering vier aan bod. Ook nu worden we getrakteerd op een paar mooie close up beelden. 

Jas uit 1994

Van de zeer oude kledingstukken springt Carhartt in aflevering vijf ineens naar de jaren negentig. Dit keer gaat het om de Sandstone Cape Coat uit 1994. 

Jas uit 1917

Van 1994 wordt er weer een grote sprong terug in de tijd gemaakt. In aflevering zes zien we een namelijk een jas uit 1917. Gezien de staat van deze Chore Coat verwacht ik dat hij in een stoffige bouwomgeving is gedragen. 

Carhartt duikt in de geschiedenis van werkkleding

Ik vind dat Carhartt met Putting on the gloves een leuke video serie heeft gemaakt. Het enige nadeel is dat de video’s zo kort zijn. Oude werkkleding heeft vaak een interessante geschiedenis waar veel over te vertellen valt. Ik zou het bijvoorbeeld interessant vinden om te horen in welke omgeving het kledingstuk werd gedragen, waar in de wereld het vandaan komt en waarom men destijds voor bepaalde details koos.

Ik weet zeker dat ze daar bij Carhartt veel meer kennis en informatie over hebben dan dat wij in deze video te zien krijgen. Maar goed, het maken van korte video’s op sociale media past wel weer goed bij deze tijd. Mensen hebben tegenwoordig een korte spanningsboog en willen snel weer verder naar het volgende. Ik hoop stiekem dat deze beelden een voorproefje zijn voor een langere documentaire voor de echte werkkleding nerds. Mocht die er komen, dan zal ik daar natuurlijk weer over schrijven.

Groetjes,

Aileen

*Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link, dan help jij mee met het voortbestaan van Prettybusiness. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge