Delta Air lines maakt opnieuw een nieuw uniform bekend

Welkom bij de nieuwe aflevering van Keeping Up With the Delta Air Lines Uniforms. De luchtvaartmaatschappij heeft inmiddels te maken gehad met uniformen die vol zaten met ziekmakende chemicaliën, rechtszaken, tijdelijke uniformen, en heel veel klachten. Nu doen ze weer een poging om een goed kledingpakket te lanceren…

 

Het oude uniform van Delta Air Lines

Voordat we gaan kijken naar de uniformen, is het tijd om even te bespreken wat er de afgelopen jaren precies allemaal is gebeurd. Want Delta Air Lines heeft nogal wat voor de kiezen gekregen als het gaat om hun uniformen.

In 2018 lanceerde de luchtvaartmaatschappij een nieuw uniform, in samenwerking met modeontwerper Zac Posen. Hier had men drie jaar aan gewerkt. Want niet alleen het vliegend personeel maar ook alle 60.000 medewerkers kregen nieuwe kleding. Het doel was om dit ten minste tien jaar lang te gaan dragen. Maar dat bleek iets te ambitieus.

Uniformen Delta Air Lines 2018, ontworpen door Zac Posen | Foto: Delta Air Lines

Een jaar later, in april 2019, publiceerde The Guardian een artikel over de gezondheidsklachten die de stewardessen hadden gekregen door de stof die ze moesten dragen. De uniformen zouden namelijk vol zitten met ziekmakende chemicaliën, waardoor medewerkers last hadden van onder andere migraine, bloedneuzen, en haaruitval. De krant had enkele tientallen stewardessen gesproken, maar later bleek de groep veel groter te zijn. Het ging om 525 medewerkers, waarvan 90% vliegend personeel.

 

Nieuw uniform

Begin 2020 maakten enkele medewerkers bekend dat ze een rechtszaak wilden aanspannen tegen hun werkgever. De medewerkers lieten een onderzoek uitvoeren, waaruit inderdaad bleek dat er ziekmakende chemicaliën in de stoffen waren verwerkt. Delta Air Lines deed hetzelfde, maar hun onderzoek bewees dat dit niet het geval was. Omdat ze geen ruzie wilden met hun personeel, werd er aangekondigd dat het personeel tijdelijk hun eigen kleding mocht dragen. In 2021 zou er een nieuw pakket gelanceerd worden, dat het bedrijf opnieuw een paar miljoen dollar zou gaan kosten.

Na wat vertraging werd er in 2022 dan eindelijk een nieuw uniform gelanceerd. Het ontwerp van Posen bleef in stand, alleen had men voor een ander materiaal gekozen. Delta was inmiddels een beetje klaar met alle klachten. Het personeel kreeg te horen dat als ze de kleding niet wilden dragen, ze maar onbetaald verlof moesten opnemen. Ook nu was er weer kritiek. Het vliegend personeel zei dat de nieuwe uniformen de klachten waarschijnlijk niet zouden wegnemen.

 

Delta Air lines maakt opnieuw een nieuw uniform bekend

Hoewel ze het personeel hadden verplicht om het uniform te dragen, heeft Delta nu toch maar een nieuw pakket laten maken. En de foto’s van de nieuwe kleding zijn zojuist bekendgemaakt.

Delta Air lines maakt opnieuw een nieuw uniform bekend
Delta Air lines maakt opnieuw een nieuw uniform bekend
Delta Air lines maakt opnieuw een nieuw uniform bekend
Nieuwe uniformen Delta Air Lines | Foto’s: Delta Air Lines

In het persbericht staat dat ze input hebben gevraagd van 70.000(!) medewerkers. Dus niet alleen het vliegend personeel, maar iedereen krijgt nieuwe kleding en heeft zijn mening kunnen geven. Producent Land’s End is dit keer ingeruild voor GPS Apparel van Gap Inc. Ook zij hebben behoorlijk wat tijd gestoken in het verzamelen van feedback. Zo zijn er focusgroepen, enquêtes, en interviews geweest om nog eens de visie van 20.000 medewerkers aan te horen.

De collectie bestaat uit marineblauwe en bordeauxrode kledingstukken, gecombineerd met goudkleurige details. Ik vind het niet bijzonder, maar wel elegant en representatief.

 

Delta Air Lines wil niet nog een nieuw uniform

We moeten nog even wachten tot we de kleding in het echt kunnen bewonderen. De uniformen zullen binnenkort eerst uitgebreid getest gaan worden. Pas na volledige goedkeuring zal het pakket uitgerold gaan worden. Het is nog onbekend wanneer dat zal zijn.

Delta benadrukt dat men niet van plan is om de komende jaren weer nieuwe kleding te gaan ontwerpen. Maar goed, ze hebben eerder gezegd dat iedereen een bepaald uniform moet dragen en anders onbetaald verlof moet opnemen. Toen hebben ze als gevolg van de kritiek ook nieuwe kleding ontwikkeld.

Laten we hopen dat het nieuwe kledingpakket nu eindelijk de medewerkers tevreden gaat stellen. Dan kunnen we deze reeks afleveringen ook afsluiten…

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de luchtvaart? Check dan mijn boek Op hoge hakken in de wolken. Te koop via o.a. Bol.com.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge