Mannen bij Japan Air mogen lipgloss en nagellak dragen

De mannen die bij Japan Air aan boord werken, mogen vanaf heden net zoveel cosmetica gebruiken als de dames. Dat betekent dat nagellak, foundation en lipgloss vanaf nu door iedereen gedragen mogen worden. Het is een opvallende verandering voor een luchtvaartmaatschappij uit Japan, waar men vooral wordt verwacht zich te conformeren. Wat is er precies gebeurd, en waarom heeft de organisatie deze beslissing genomen?

Mannen bij Japan Air mogen lipgloss en nagellak dragen
Foto: Air Japan

Japan Air sluit aan bij een nieuwe trend

De verandering van de dresscode komt een jaar nadat het nieuwe uniform is ingevoerd. Hoewel de kleding toch wat traditioneel oogt, benadrukte Japan Air dat het pakket genderneutraal is. Dit is volledig in lijn met de westerse trend in de luchtvaartwereld. De ene na de andere organisatie lanceert een nieuw uniform waarbij het verschil tussen mannen en vrouwen zogenaamd niet bestaat.

En daar sluit Japan Air dus bij aan. Ik moest er destijds wel een beetje om lachen. Hoewel er in het persbericht staat dat de kledingstukken geen onderscheid maken in geslacht, lieten de foto’s iets anders zien. De vrouwen dragen een rok of een broek, maar bij de heren houdt men vast aan de pantalon. Tja, het is vooral een beleid dat leuk staat op papier. In de praktijk is het voor veel luchtvaartmaatschappijen een stap te ver om te laten zien hoe genderneutraal er daadwerkelijk uit kan zien.

Op enkele uitzonderingen daargelaten. Virgin Atlantic durfde het bijvoorbeeld wel aan. Zij bouwden zelfs een complete campagne rondom de afschaffing van de gendergerichte dresscode. Maar zij moesten daarvoor wel influencers en andere bekendheden inhuren. Het mannelijke personeel durfde het kennelijk niet aan om voor de promotievideo in een rok te verschijnen.

 

Mannen bij Japan Air mogen lipgloss en nagellak dragen

Nu gaat Japan Air dus nog een stapje verder. Het mannelijke personeel mag vanaf nu dezelfde cosmetica dragen als de vrouwen. Denk aan foundation, primer, lipgloss en nagellak. De woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij erkent dat het bedrijf hiermee meegaat met de heersende trend.

“We hebben onze regelgeving gestandaardiseerd en de regels afgeschaft die verschilden tussen geslachten. Deze beslissing werd genomen met inachtneming van maatschappelijke trends, met respect voor diversiteit en feedback van het personeel.”

Het klinkt allemaal heel modern. Maar vergeet het bekende Japanse gezegde hierbij niet: Deru kugi wa, utareru. Dit betekent: De spijker die uitsteekt, wordt neergeslagen. Of zoals we in Nederland zeggen: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Het komt erop neer dat je je vooral moet conformeren aan de heersende normen en waarden.

We hebben het hier bovendien over een organisatie waarbij vrouwen pas sinds 2020 een broek mogen dragen. En vier jaar later zou het mannelijke personeel ineens make-up en rokken gaan dragen? Ik geloof er niets van. Het staat leuk voor de media, maar in de praktijk denk ik niet dat dit gaat werken. Dit is geen beleid; dit is symboolpolitiek.

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de luchtvaart? Check dan mijn boek Op hoge hakken in de wolken. Te koop via o.a. Bol.com.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge