Nieuwe kleding moet Mobiele Eenheid beter beschermen

Het Nederlandse team Mobiele Eenheid krijgt na tien jaar nieuwe kleding. Deze moet de ME’ers beter beschermen tegen het geweld waar zij mee te maken krijgen. Positief nieuws, maar met een treurige aanleiding dus. Tijd om eens te gaan kijken naar de nieuwe kleding die onze Mobiele Eenheid beter moet beschermen…

Nieuwe kleding moet Mobiele Eenheid beter beschermen
Foto: Politie Nederland

Mobiele eenheid werkt met flexconcept

De komende maanden zullen de mensen van de ME druk zijn met het passen van de nieuwe kleding. Want het is niet zomaar een pak dat ze krijgen, er zitten allemaal losse onderdelen aan vast. Op die manier kunnen de ME’ers volgens het driefasesysteem op- en afschalen. Dit systeem, waar sinds 2019 aan wordt gewerkt, noemt men ook wel het flexconcept.

Bij de eerste fase worden de normale werkzaamheden van een agent uitgevoerd en zullen er dus geen extra’s aan het pak toegevoegd worden. Wanneer er meer dreiging is voor de agenten, kunnen zij beschermende middelen aantrekken. In fase 3 wordt daar ook de helm en het schild aan toegevoegd.

Nieuwe kleding moet Mobiele Eenheid beter beschermen

Hoewel ik begrijp dat de mensen van de ME blij zijn met deze nieuwe kleding, is de aanleiding iets minder plezierig. Volgens de Amsterdamse politiechef en landelijk portefeuillehouder Conflict- en Crisisbeheersing Frank Paauw is het noodzakelijk. “Het geweld tegen de politie is alleen maar toegenomen. We moeten onze mensen beter trainen om daarmee om te gaan, maar daar horen ook betere spullen bij.”

Uit onderzoek blijkt dat het gevoel van onveiligheid onder ME’ers vooral is toegenomen sinds de pandemie. Maar ook het vuurwerk dat naar hen wordt gegooid wordt steeds zwaarder. Het liefst dragen zij daarom meer wapens met bijvoorbeeld rubberkogels of verf zodat relschoppers gemarkeerd kunnen worden. Op dit moment gebeurt dit onder meer door de inzet van bodycams. Meer wapens gaan er volgens Paauw voorlopig niet komen omdat dit niet bij de politiecultuur zou passen. Er wordt wel gekeken naar andere manieren om met het hevige geweld om te gaan. En zo is deze nieuwe uitrusting tot stand gekomen.

Ik zie blije gezichten tijdens de interviews met de media, maar diep van binnen vind ik het erg dat we op dit punt zijn aangekomen. Waar gaat het heen als we de mensen die ons beschermen kapot willen maken?

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge