Nieuwe schoenen voor Nederlandse militair

Want to read in English? Click here

In april vertelde ik over STRONG (Soldier Transformation OnGoing), een project van Defensie waarin gewerkt wordt aan nieuwe werkkleding inclusief uniek camouflagepatroon. Daarnaast krijgen de militairen volgend jaar ook nieuwe schoenen. Nieuwe schoenen klinkt misschien als een kwestie van uitzoeken, maar daar komt veel meer bij kijken. In dit artikel vertel ik je er alles over!

Nieuwe schoenen voor Nederlandse militair
Foto: SGT Aaron Zwaal/ Defensie

Nieuwe schoenen voor Nederlandse militair

Omdat er veel verschillende functies zijn binnen Defensie kan men kiezen uit acht schoenen. Ieder model is weer geschikt voor een ander land, klimaat en functie. Dus helemaal vrij is de keuze niet. Het type schoen hangt af van het werk dat wordt gedaan. Hieronder zie je een aantal modellen waaruit gekozen kan worden.

Nieuwe schoenen voor Nederlandse militair
Diverse schoenen | Foto’s: Groenendijk bedrijfskleding / Defensie

Bij een paar nieuwe schoenen horen natuurlijk ook nieuwe sokken. Ook in dit geval is er keuze uit verschillende modellen die allemaal passen bij een bepaald type schoen.

Nieuwe schoenen voor Nederlandse militair
Sokken | Foto’s: Defensie

3D scan van de voeten

Om zeker te weten dat de militairen de juiste maat schoen ontvangen wordt er gebruik gemaakt van een 3D scan. Met speciale sokken worden verschillende zaken gemeten. Onder andere de maat, drukpunten en stand van de enkels. Naar aanleiding van deze scan krijgen de militairen een advies over welke schoenen ze het beste kunnen kiezen.

Nieuwe schoenen voor Nederlandse militair
3D scan van de voeten | Foto: Defensie

Loopprofiel

Daarna is het tijd om schoenen te passen en te testen. Om te zorgen dat de militairen een zo goed mogelijke indruk krijgen van de schoenen is er een speciaal loopprofiel gemaakt. Hierin zitten ongelijke stenen en balken zodat ze een idee krijgen van hoe het is om met deze schoenen in praktijk te lopen. Vervolgens mogen ze zelf een keuze maken van welke schoen zij het fijnste vinden om te dragen.

Loopprofiel
Loopprofiel | Foto: Defensie

 Pas- en Aanmeettrailer

Om dit hele proces zo efficiënt mogelijk in te richten is er een speciale Pas- en Aanmeettrailer die vanaf september langs de kazernes rijdt. Het doel is om op deze manier tachtig militairen per dag te kunnen adviseren over hun nieuwe werkschoenen. 

 Pas- en Aanmeettrailer
 Pas- en Aanmeettrailer | Foto: Groenendijk bedrijfskleding

Vanaf maart 2022 zal er een speciale shop-in-shop komen binnen het KPU, het bedrijf waar militairen alle kleding persoonsgebonden uitrusting krijgen. Het doel is om uiteindelijk honderden militairen binnen deze shop te kunnen adviseren op het gebied van werkschoenen. 

Mocht je benieuwd zijn naar hoe het KPU eruit ziet, in onderstaande vlog krijg je in ruim zeven minuten tijd een korte indruk. Daarnaast zie je ook het verschil tussen het oude en het nieuwe camouflagepatroon. De nieuwe schoenen zijn hierin niet te zien, aangezien de video is gemaakt in 2019.

Een leuk detail van het nieuwe schoenenproject is dat er ook veteranen en militairen die willen re-integreren bij worden betrokken. Als zij dat willen mogen zij meehelpen met het geven van advies bij de keuze van de nieuwe schoenen. Op die manier kunnen zij een bijdrage leveren aan en betrokken blijven bij Defensie. Een goed initiatief!

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. In het kader van de missie Resolute Support, waarbij Nederland onder andere militairen aan Afghanistan levert, hebben onze militairen nieuwe voertuigen en schoenen ontvangen. De kinderen van Afghanistan hebben het voor elkaar gekregen om schoenen voor de Nederlandse militairen te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge