ZOOM zorgt bij vrouwen voor meer spiegelangst

Videobellen, ik ben er nooit een fan van geweest. Ik word afgeleid van allemaal zaken die niets toevoegen aan de inhoud van het gesprek. Techniek die hapert, slechte audio, de achtergrond van mijn gesprekspartner en het constante zicht op mijzelf. Allemaal zaken die ervoor zorgen dat ik het een vermoeiende bezigheid vind. En ik ben niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat ZOOM voor verschillende psychische problemen zoals spiegelangst kan zorgen. 

ZOOM zorgt bij vrouwen voor meer spiegelangst
Foto by Chris Montgomery on Unsplash

 

Vermoeidheid na ZOOM

Aanleiding voor het onderzoek was de ZOOM-vermoeidheid, iets waar steeds meer mensen last van hebben. Dit is een vorm van vermoeidheid die optreedt na videovergaderingen. Het heeft trouwens niet direct te maken met het programma ZOOM, het kan net zo goed optreden bij applicaties zoals Microsoft Teams.

Onderzoekers aan de Amerikaanse Stanfort University hebben ontdekt dat dit vooral een probleem is waar vrouwen last van hebben. Men is erachter gekomen dat één op de zeven vrouwen zich erg tot extreem vermoeid voelt na een videovergadering. Bij de heren is dat aantal een stuk lager, namelijk een op de twintig. 

 

ZOOM zorgt bij vrouwen voor meer spiegelangst

Een van de grootste oorzaken voor dit probleem blijkt het kleine scherm te zijn waarin mensen zichzelf kunnen zien. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat vrouwen een grotere neiging hebben om naar zichzelf te kijken dan mannen wanneer er een spiegel is. De constante focus op jezelf kan zorgen voor negatieve emoties, wat men spiegelangst noemt. Daarnaast bleken vrouwen het ook vermoeiend te vinden om constant in de camera aanwezig te moeten zijn. Bij fysieke vergaderingen heb je hier geen last, aangezien je dan vrij kunt bewegen.

Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat vrouwen en mannen net zoveel vergaderingen hebben, maar dat ze bij vrouwen gemiddeld langer duren. Er wordt tussendoor vaker pauze genomen, wat de kans op ZOOM-vermoeidheid vergroot. Naast het verschil tussen mannen en vrouwen heeft men ook gekeken naar factoren zoals leeftijd en karakter. Zo is gebleken dat extraverte en oudere mensen minder uitgeput zijn dan introverte en jongere mensen. Mensen die emotioneel stabiel waren bleken ook minder last te hebben van vermoeidheid dan angstige mensen.

De onderzoekers hebben ook een aantal oplossingen voor het probleem aangedragen. Zo wordt geadviseerd om tijdens vergaderingen niet constant de camera aan te zetten en tussen de afspraken door pauzes in te plannen.

 

Geen verrassing

Ik vind het interessant om het onderzoek te lezen, maar de uitkomst is voor mij geen verrassing. Zoals ik in het begin al omschreef vind ik videovergaderingen om deze reden ook niet prettig. ZOOM gebruik ik alleen wanneer iemand iets wil laten zien of wanneer er een presentatie voor een grote groep mensen moet worden gehouden. Alle technische mogelijkheden van tegenwoordig zijn handig, maar de ouderwetse telefoon is toch een fijne basis. Want dan hoef je je alleen nog maar op het verhaal te focussen en dat is toch waar het gesprek uiteindelijk om gaat.

 

Groetjes,

Aileen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge