Het verhaal achter de geveilde schoenen van onze vicepremier

In oktober 2017 kwam Hugo de Jonge, onze vicepremier, in het nieuws vanwege de schoenen die hij droeg tijdens de scene op het bordes. Als enige van het nieuwe kabinet droeg hij opvallende, gebloemde schoenen. Meteen was dit groot nieuws, want de schoenen zouden volgens de etiquette op dat moment niet gepast zijn om te dragen. Kort daarna werden de schoenen geveild en al snel verdween de schoenengate naar de achtergrond. Niemand sprak er meer over. Maar het verhaal achter de geveilde schoenen van onze vicepremier, dat is nog indrukwekkender dan wat er in oktober gebeurde.

 

Het verhaal achter de geveilde schoenen van onze vicepremier

Onzeker en gepest

Ik neem je mee in het verhaal van Erik*, de man die de schoenen van de Jonge heeft overgenomen.

Als kind was Erik vrij verlegen en onzeker. En zoals het met veel kinderen gaat, worden deze het mikpunt van pesterijen. Helaas was dat ook bij Erik het geval. Toen hij eenmaal op de middelbare school zat werd hij veel gepest vanwege zijn uiterlijk en kleding. Hij had op zich geen bijzonder uiterlijk, hij droeg vrij onopvallende kleding. Maar deze pesterijen maakte zijn gevoel van onzekerheid nog sterker.

Toen hij eenmaal volwassen was, besloot hij in verband met zijn werk maatpakken te gaan dragen. Het gaf hem een goed gevoel, maar nog steeds was hij erg onopvallend gekleed. Tot die ene avond in 2015. Hij had een uitnodiging gehad voor een glamourfeestje, maar had de dresscode niet goed gelezen. Daar stond hij, zeer underdressed gekleed. Hij kreeg ineens allemaal flashbacks van de middelbare school.

 

Tijd voor kleur & klasse

Hoe ellendig hij zich ook voelde, ergens gaf het hem ook kracht. Want die avond besloot hij dat het anders moest. Vanaf dat moment zou hij niet meer onopvallend gekleed gaan en kleur gaan toevoegen aan zijn leven.

Hij kocht een aantal pakken in een opvallende kleur (onder anderen van het merk Oppo Suits) en schafte ook zijn eerste paar vrolijke schoenen aan. Hij deed het, maar was ondertussen enorm bang voor de reacties die hij zou ontvangen vanuit zijn omgeving. De hele tijd dacht hij aan het feit dat mensen naar hem keken. Toch hield hij vol. Dit is wat hij wilde.

 

Walk like Hugo

Al snel stond hij in zijn omgeving bekend als de man met de opvallende schoenen en pakken. Toen Hugo de Jonge in oktober 2017 met gebloemde schoenen op het bordes verscheen, kreeg Erik ook meteen reacties. “Heeeeee de minister aapt jou na!!!” zeiden de mensen in zijn omgeving.

 

Naar aanleiding van de opmerkingen bedacht hij #movelikehugo. Voor deze hashtag liet hij zich inspireren door het nummer ‘Move like Jagger’ van de band Maroon 5 en zangeres Christina Aguilera. Deze hashtag voegde hij toe aan al zijn tweets die hij over zijn schoenen poste op Twitter. Want Twitter was inmiddels de plek geworden waar hij zijn liefde voor nette en gekleurde schoenen deelde.

 

 

Serious Request

Eind december was de storm rondom de schoenen al lang gaan liggen, tot de organisatie van Serious Request met bijzonder nieuws kwam. Voor het goede doel zouden de schoenen van de Jonge namelijk geveild gaan worden. Snel nadat dit bericht naar buiten kwam werd Erik door zijn volgers op Twitter geattendeerd op dit bijzondere nieuws.

Meteen kwam hij in actie. Met een bod van €3500 was hij uiteindelijk de hoogste bieder en daarmee eigenaar van de bekende schoenen.

De avonturen van Hugo’s schoenen

Hoe blij en trots hij ook was op zijn schoenen, hij kon ze helaas niet zelf dragen. Hugo heeft namelijk maar 45, terwijl Erik in het bezit is van schoenmaat 40,5. Dus besloot hij de schoenen bij Mascolori, de winkel waar ze vandaan kwamen, in zijn eigen maat te kopen.

Sinds begin januari kunnen de volgers van Erik de avonturen van de schoenen volgen. Hij post namelijk regelmatig een foto van de bekende (en vergelijkbare) schoenen inclusief bijpassende, grappige teksten die veelal afkomstig zijn van één van zijn kinderen.

 

 

Echte liefde

Inmiddels is hij in het bezit van 20 schoenen, waarvan 15 bijzondere. En die collectie, die heeft zijn leven sterk beïnvloed. Niet alleen heeft hij een persoonlijk bericht van de Jonge ontvangen waarin hij zijn nieuwste schoenen aan Erik liet zien, ook zijn dagelijkse leven is veranderd:

”Mensen vinden het tegenwoordig veel makkelijker om op mij af te stappen Vroeger deed men dit minder snel. Mensen vonden mij een muurbloempje en waren bang dat ik een type zou zijn waar je niet vanaf komt tijdens een gesprek. Tegenwoordig word ik juist vaak aangesproken omdat mensen het gaaf vinden dat ik mij zo kleed. Ze denken meteen dat ik een leuk en dapper persoon ben, alleen al door mijn uiterlijk.”

Maar natuurlijk is niet iedereen fan van zijn smaak:

”Het zijn vaak de vrouwen die enthousiast reageren en dan tegen hun man zeggen dat zij dat ook eens zouden moeten dragen. De mannen vinden mij daarentegen nog wel eens een aansteller. Maar ach, deze schoenen en de pakken hebben mij zoveel zelfvertrouwen gegeven. Mij maakt het niets meer uit.”

 

* Ik ben blij dat de eigenaar van de nieuwe schoenen zijn verhaal met mij en de lezers van Prettybusiness wil delen. Echter wil hij graag anoniem blijven. Erik is dan ook een fictieve naam.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge