Lippenstift en nagellak niet langer verboden binnen Amerikaanse leger

Want to read in English? Click here.

Wanneer we aan het leger denken, dan denken we al snel aan stoere mannen. En nog steeds bestaat het grootste deel van deze beroepsgroep uit mannen, maar dat wil het Amerikaanse leger veranderen. Om meer vrouwen aan te trekken is het beleid, inclusief de regels rondom uiterlijke verzorging, aangepast. Maar of dat nu de manier is om vrouwen aan te trekken…

Lippenstift en nagellak niet langer verboden binnen Amerikaanse leger
Foto: hossein gholami – Unsplash

Lippenstift en nagellak niet langer verboden binnen Amerikaanse leger

Sinds 25 februari jl. gelden de volgende regels voor vrouwen in het leger:

  • Dames mogen verschillende soorten kapsels dragen.
  • Als vrouwen geen knot willen dragen, dan is een paardenstaart ook toegestaan.
  • Er mogen incidenteel oorbellen worden gedragen.
  • Effen kleuren nagellak en lippenstift zijn toegestaan, mits deze niet extreem zijn.
  • Soldaten die borstvoeding geven of kolven mogen onder hun uniform een onderhemd dragen.

In het persbericht van het leger staat dat deze regels de diversiteit, gelijkheid en inclusie bevordert en faciliteert.

Een trend

Ik moet er eerlijk gezegd een beetje om lachen. Het toestaan van make-up, verschillende kapsels en oorbellen bij vrouwen is niet de manier om dit te realiseren. Sterker nog, men bereikt hiermee het tegenovergestelde. Want terwijl vrouwen van deze vrijheden kunnen genieten mogen mannen enkel blanke nagellak dragen. In plaats van mensen de vrijheid te geven om zichzelf te uiten wordt vooral het verschil tussen mannen en vrouwen benadrukt.

Een andere reden waarom ik hierom moet lachen, of eigenlijk huilen, is de stereotype wijze waarop vrouwen worden benaderd. Ik zie het zo vaak gebeuren: bedrijven willen meer vrouwen op de werkvloer en gaan daarom (meer) make-up toestaan. In sommige gevallen wordt zelfs de werkkleding modieuzer gemaakt. Zo kwam het Canadese leger vorig jaar met het idee om de rokjes die werden gedragen bij formele gelegenheden korter te maken. Want de huidige rokken zouden niet modieus genoeg zijn. De leiding dacht oprecht dat vrouwen hierdoor eerder zouden solliciteren voor een baan bij het leger. Alsof vrouwen liever in een korte dan een lange rok willen werken.

 

Er is meer nodig

Nu wil het Amerikaanse leger vrouwen aantrekken door make-up, verschillende kapsels en oorbellen toe te staan. Het wordt gepresenteerd als een oplossing terwijl het eigenlijk bijzaak zou moeten zijn. Het toestaan van een onderhemd bij vrouwen die borstvoeding geven, dat is een belangrijke toevoeging. Want dat zorgt ervoor dat vrouwen hun werk goed kunnen doen, met de juiste kleding. Daar hebben vrouwen veel meer aan dan dat laagje lippenstift dat gedragen mag worden.

En mocht het leger echt zo graag diversiteit willen stimuleren, dan kunnen ze beter een voorbeeld nemen aan hun Britse collega’s. Daar werd in 2019 een open discussie gevoerd over de rol van cosmetica bij mannelijke soldaten. Maar ga daarnaast vooral op zoek naar concrete oplossingen. Ontwikkel bijvoorbeeld werkkleding voor zwangere vrouwen, net zoals de Amerikaanse luchtmacht. Ik wil daarmee niet zeggen dat zwangere vrouwen het leger in zouden moeten gaan. Het gaat vooral om het feit dat je door je werkgever wordt gesteund in de keuzes die je maakt. Dat is uiteindelijk veel belangrijker dan een laagje meer of minder make-up.

Groetjes,

Aileen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge