Amerikaanse luchtmacht ontwikkelt vliegpakken voor zwangere piloten

De Amerikaanse luchtmacht, de U.S. Air Force, is alweer enige tijd bezig met het aantrekken van meer vrouwelijke medewerkers. Als onderdeel van dit project is de instantie begonnen met het ontwikkelen van vliegpakken voor zwangere piloten.

 

Meer aandacht voor zwangere piloten

De U.S. Air Force maakte in september 2019 al bekend dat het beleid rondom zwangerschap was aangepast. Tot dat moment mochten zwangere medewerkers alleen vliegen wanneer zij een medische verklaring hadden waarin stond dat er sprake was van een ongecompliceerde zwangerschap.  Het WIT (Women’s Initiative Team), een team dat is opgericht om het beleid rondom vrouwen in de organisatie te verbeteren, vindt dat niet meer van deze tijd. 

“We erkennen dat elke zwangerschap net zo uniek is als onze professionele vrouwelijke piloten (…). We stellen vrouwen in staat om nauw samen te werken met hun verloskundige en doktoren om een ​​pad te kiezen dat is afgestemd op hun individuele behoeften. Ondertussen zorgen wij ervoor dat we er alles aan doen om hen tijdens hun zwangerschap te ondersteunen,” zei luitenant-generaal Dorothy Hogg.

Daarbij werd benadrukt dat niemand gedwongen zou worden om te vliegen tijdens een zwangerschap, ook niet wanneer er geen medische problemen zouden zijn. Indien de dame in kwestie wel zou vliegen, dan heeft ze de keuze om hier op ieder moment mee te stoppen. Op die manier wil men een carrière bij U.S. Force voor vrouwen aantrekkelijker maken en laten zien dat het geen probleem is om dit te combineren met een gezin.

 

Opleiding voor zwangere piloten

Naast de nieuwe regels voor het vliegen werd er ook gekeken naar het beleid rondom opleidingen. Tot juni dit jaar werden zwangere medewerkers die een opleiding bij de U.S. Air Force wilden volgen afgewezen. Hierdoor werden ze belemmerd in hun carrière. Maar daar is nu verandering in gekomen.

Amerikaanse luchtmacht ontwikkeld vliegpakken voor zwangere piloten
Luitenant-kolonel Hallie Herrera (8 maanden zwanger) salueert tijdens haar ceremonie bij het wisselen van bevel in Fort George G. Meade, Maryland, 16 juni 2020. | Foto: U.S. Air Force, Felix Herrera.

Zwangere medewerkers zijn voortaan vrijgesteld van de standaard toelatingstoets die gericht is op conditie en gezondheid. Zij moeten in plaats daarvan de keuze voor de opleiding bespreken met hun arts. Wanneer er voor de opleiding een medische verklaring moet worden afgelegd, dan gaat dit via de arts. Zwangere medewerkers die hiervoor kiezen zijn niet verplicht om fysieke activiteiten uit te voeren wanneer ze zich hier niet fijn bij voelen. 

Amerikaanse luchtmacht ontwikkelt vliegpakken voor zwangere piloten

Maar het bleef niet alleen bij het wijzigen van het beleid, de organisatie wilde ook passende werkkleding voor zwangere vrouwen aanbieden. En dat bleek hoog nodig. Zwangere vrouwen bestelden voorheen hun werkkleding tijdens de zwangerschap in twee of drie maten groter. Met als gevolg dat er voldoende ruimte was voor de buik, maar de kleding op andere plekken niet aansloot. Vaak waren ook de mouwen veel te lang.

Daarom ontvingen vorig jaar alle vrouwen bij de luchtmacht een enquete met vragen over waar het zwangerschapsuniform aan zou moeten voldoen. Inmiddels heeft de U.S. Force alle feedback verzameld en een plan opgesteld voor de nieuwe uniformen.

Het plan bestaat uit drie fases. In de eerste fase zal de huidige kleding van de zwangere vrouwen handmatig worden aangepast. Maar dit is een tijdelijke oplossing.

Amerikaanse luchtmacht ontwikkeld vliegpakken voor zwangere piloten
Rechts: Stacey Butler, kledingontwerper bij het Air Force Uniform Office | Links: De zwangere Taylor Harrisons in het Airman Battle Uniform | Foto: U.S. Air Force, Brian Brackens.

In de tweede fase wordt er een zwangerschapspak ontwikkeld dat uit één stuk bestaat. Vrouwelijke piloten kunnen deze de gehele zwangerschap dragen. Er is extra ruimte bij de buik en is aan de zijkant verstelbaar. De stof van het pak is de afgelopen maanden getest op het gebied van brandveiligheid en slijtage. De verwachting is dat begin volgend jaar de kleding in praktijk getest kan worden. Het pak zal vanaf december 2021 geproduceerd gaan worden.

In de derde fase wordt er gewerkt aan een tweedelig vliegpak. Dit zou het permanente pak moeten worden waar zwangere dames mee gaan vliegen. Op dit moment is men bezig met het zoeken naar de juiste stretch stoffen die ook voldoende beschermen tijdens de vlucht.

Mooie berichten

Ik vind de ontwikkeling van zwangerschapskleding voor piloten een stap in de goede richting. Over de hele wereld zijn er verschillende regels rondom werken of vliegen tijdens de zwangerschap. Vaak ook met een goede, medische reden.

Maar er wordt bij het opstellen van deze regels voorbij gegaan aan het feit dat iedere vrouw en zwangerschap anders is. Er zijn vrouwen die zich negen maanden lang fantastisch voelen en vrouwen waarbij er veel complicaties zijn. Je kunt ze simpelweg niet over één kam scheren. Daarom vind ik het ook goed dat de U.S. Air Force de keuzes bij de vrouw en haar artsen legt in plaats van ze op voorhand al te beperken. Ze zijn tenslotte zwanger, niet gehandicapt.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge