Zo herken je een Amerikaanse undercover agent

Naar aanleiding van het extreme politiegeweld in Amerika worden er op dit moment vele protesten georganiseerd. Omdat de Amerikaanse politie meer wil weten over de sfeer en motieven van de demonstranten, worden er regelmatig undercover agenten ingezet. Het doel is om deze agenten in de groep op te laten gaan zonder dat burgers door hebben dat ze onderdeel zijn van de politie. Het lastige is alleen dat de agenten makkelijk te herkennen zijn..

Zo herken je een Amerikaanse undercover agent
Foto: Devin Kaselnak via Unsplash

Zo herken je een Amerikaanse undercover agent

Ze zijn zo herkenbaar dat er zelfs memes zijn gemaakt en social media accounts zijn opgericht die vertellen hoe je een undercover agent kunt herkennen. En wanneer je de omschrijvingen leest, dan begrijp je ook wel waarom het zo eenvoudig is.

Zo schijnen de undercover agenten regelmatig een kogelvrij vest te dragen onder een T-shirt, wat de stof heen te zien is. Ook de laarzen met stalen neuzen liggen nogal voor de hand. Dit zijn natuurlijk hun normale werkschoenen. Maar zelfs zaken zoals handboeien en pistolen worden vaak op plekken gedragen waar ze duidelijk te zien zijn. 

Waar op social media vaak de draak mee wordt gestoken is de ‘slechte’ kledingsmaak van de undercover agenten. Ook dit schijnt een opvallend kenmerk te zijn. Denk aan twee agenten in dezelfde casual kleding die dan ook weer niet in de goede maat gedragen wordt. Maar ook petten die achterstevoren worden gedragen en het opzettelijk matchen van schoenen met truien schijnen typische kenmerken te zijn. Een gevalletje van ‘het is het nét niet’.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A lot of protesters wear clothes to protect themselves from cops. Meanwhile, cops show up in their pajamas. 0/10.

Een bericht gedeeld door Ac Ab (@nypd_fashion_police) op

Een ander opvallend kenmerk is dat undercover agenten vaak korte broeken en mouwloze shirts dragen. Iets dat de demonstranten niet zo snel zullen doen omdat de kleding hen moet beschermen tegen politiegeweld. En daar staat de politie zelf, de undercover agent dus, niet echt bij stil.

Iedere dag een andere kleur

Maar hoe weten de agenten onderling dan dat iemand undercover werkt? Daar hebben ze iets op bedacht. Sinds de jaren zeventig dragen undercover agenten gekleurde armbanden. De kleuren wisselen per dag, zodat het niet teveel opvalt. Tenminste, dat is het idee erachter. Inmiddels is dit interne communicatiemiddel allang bij de demonstranten bekend. De kleur van de dag wordt vaak snel ontdekt en daarna op social media gedeeld. 

 

Niet zo raar

Ook Michael Birzer, hoogleraar strafrecht aan de Wichita State University en voormalig politieagent, vindt dat het niet zo slim wordt aangepakt. “In zekere zin is het vrij eenvoudig te herkennen wie ze zijn,” aldus Birzer. Maar hij snapt ook wel waar het vandaan komt. 

”Aanvankelijk was undercoverwerk vooral gericht op de wereld van verdovende middelen. Hiervoor bestaan speciale afdelingen die richtlijnen hebben op het gebied van verzorging en kleding. Op die manier worden agenten geholpen met hun werk.

Maar na 9/11 werden undercover agenten steeds vaker ingezet om dreigingen op het gebied van veiligheid te onderzoeken. Er is geen voorgeschreven beleid dat bepaalt wat je dan moet dragen. Nu zie je dat de kleding vaak een combinatie is tussen sportkleding en een uniform,” aldus de hoogleraar strafrecht.

Duivels dilemma

Wanneer je dit leest in een rustige omgeving, wellicht vanaf de bank in je woonkamer, dan is de kans groot dat je er om moet lachen. Het ziet er naar uit dat undercover agenten niet zo goed weten wat ze moeten dragen.

Maar dit is een serieus probleem dat grote gevolgen kan hebben. In 2006 bleek uit een onderzoek dat het werk van Amerikaanse undercover agenten misdaad kan aanmoedigen. Hoe dan? Dat kwam in 2018 pijnlijk aan het licht toen uit onderzoek bleek dat zelfs zonder het dragen van een uniform, agenten regelmatig hun pistool trekken. Van het aantal fatale schoten die door de Amerikaanse politie zijn gelost blijkt 31% afkomstig te zijn van undercover agenten.

Bedenk je dan maar eens de grimmige en agressieve sfeer die er kan heersen tijdens een protest. En dat demonstranten dan het idee krijgen dat er undercover agenten tussen hen lopen. Terwijl de demonstratie juist gericht is tegen politiegeweld. Dit kan zorgen voor meer spanning tussen de demonstranten, met een verhoogde kans op agressie.

 

Met of zonder uniform

Je zou bijna denken dat het tijd wordt om de agenten een les ‘kleding en undercover gaan’ te geven. Of richtlijnen op te stellen zodat niet telkens dezelfde fouten worden gemaakt. Maar eigenlijk gaat het daar niet om. De agenten zouden geen bedreiging moeten vormen. Wanneer ze geen gevaar zijn voor de maatschappij, dan zullen er ook minder mensen letten op de kenmerken van een undercover agent. Want dan hoeft men er niet voor te vrezen. En dan kunnen de undercover agenten ook hun werk doen.

Maar om dat te realiseren moet er een complete cultuurverandering plaatsvinden. En hopelijk gaat dat gebeuren. Want dan hoeven er geen onnodige slachtoffers te vallen en kan de politie doen waarvoor ze in het leven zijn geroepen: het volk beschermen. Met of zonder uniform.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge