96% van de Amerikaanse nieuwslezeressen heeft hetzelfde kapsel

Wanneer je naar het Amerikaanse nieuws kijkt en een beetje let op het uiterlijk, dan zal je misschien al eens iets zijn opgevallen. Vrijwel alle Amerikaanse nieuwslezeressen hebben namelijk hetzelfde kapsel. Is dit pure toeval, worden de dames op kapsels geselecteerd of gaan ze allemaal naar dezelfde kapper? Esther Katro, nieuwslezeres voor Fox 61 News, heeft een paar dagen geleden een boekje open gedaan over hoe dit nu precies zit.

96% van de Amerikaanse nieuwslezeressen heeft hetzelfde kapsel
Foto: Pixabay

 

Esther Katro

Katro begon haar carrière als nieuwslezeres toen zij tweeëntwintig jaar oud was. Ze startte bij het nieuwsstation van Fayetteville, een stad in de Amerikaanse staat Arkansas. Tijdens haar werk merkte ze dat mensen steeds dachten dat zij een student was. Toen ze dit vertelde aan de directrice van het nieuws, kreeg ze te horen dat ze een korter kapsel haar wat ouder zou maken.

Ze was dol op haar donkere, lange haar maar wilde er ook professioneel uitzien. Dus besloot ze om toch naar een kapper te gaan en een kort kapsel aan te laten meten. De kapper gaf ze letterlijk de opdracht om ervoor te zorgen dat ze er ouder uit zou zien door middel van een kort kapsel rond de kaaklijn. Zelf vond ze niet dat het kapsel bij haar leeftijd paste, maar het gaf haar wel een professionele uitstraling.

Het nadeel was dat dit nieuwe kapsel was dat dit veel onderhoud nodig had. De strakke boblijn rond haar kaken werd al snel te lang. Het gevolg was dat zij iedere vier weken bij de kapper zat om haar haren bij te laten knippen, waar zij 85 dollar per maand voor betaalde. Vervolgens kreeg ze het advies van een styliste om ‘baby highlights’ te laten zetten. Deze subtiele, lichte lokken zouden ervoor zorgen dat haar haren er dikker uit zouden zien op televisie. Om het kapsel in model te houden had ze constant haarlak, serums en andere producten bij zich zodat ze het constant kon bijwerken. De kosten die zij maakte voor zowel de kapper als de producten werden trouwens niet door haar werkgever vergoed.

Twee jaar geleden besloot Katro over te stappen naar Fox 61 News. Vanaf dat moment liet ze haar haren ook iets langer groeien en inmiddels valt haar boblijn ten hoogte van haar sleutelbeen. In een interview met InStyle geeft ze aan dat haar asymmetrische kapsel inmiddels een onderdeel van haar stijl en imago is geworden. Mensen herkennen haar in de supermarkt door haar kapsel.

 

De grens

Bovenstaand verhaal klinkt voor mij niet heel vreemd. Ik vind het niet raar dat je als nieuwslezer of lezeres advies krijgt van een styliste over welk kapsel het beste bij jou zou staan. Zelf heb ik ook een kapper die altijd zegt dat iets kortere kapsels bij vrouwen een wat oudere uitstraling geeft. En dat dit vaak ook mooier staat wanneer je wat ouder bent.

De vraag is waar de grens ligt. Nou, die is ver te zoeken. Veel nieuwsstations in Amerika schieten namelijk wel een beetje door in hun streven naar een volwassen kapsel bij de nieuwslezeressen. Uit onderzoek van de universiteit van Texas is namelijk gebleken dat 95,8% van de 400 lokale, vrouwelijke journalisten die op televisie komt glad haar heeft. Tweederde heeft een lengte van medium tot kort haar en slechts één vrouw heeft krullen.

 

Keerzijde 

Kamady Rudd, presentatrice bij televisiezender WZZM, heeft aangegeven dat ze tijdens verschillende sollicitatiegesprekken werd gevraagd of ze bereid was om haar haren in een korte boblijn te laten knippen.

 

Een bericht gedeeld door Kamady Rudd (@kamady) op

”Ze willen één kapsel voor iedereen. (…) Ze willen dat je trendy bent, maar niet té trendy. Ook willen ze dat je er goed uitziet, maar niet té goed. Het neemt heel nauw allemaal.” Ze werkt inmiddels bij een nieuwszender die geen probleem maakt van het feit dat haar kapsel wat langer is.

Voor blanke dames is er sprake van de vraag of je wel of niet je haren kort knipt, maar het wordt pas echt lastig als je donker bent. Want dames met kroeshaar worden vaak geacht om deze ook nog eens te stijlen. Brittany Noble Jones, een televisie presentatrice, heeft hier al heel lang last van. Zij zegt dat haarstijlen van donkere vrouwen als ‘afleidend’ worden bestempeld: ”We proberen er eigenlijk als blanke mensen uit te zien.”

 

Realistisch, seksistisch of racistisch?

Met bovenstaand verhaal in mijn achterhoofd ging ik nadenken over onze eigen vrouwelijke nieuwslezers op televisie. De enige die in de buurt komt van de gladde boblijn, en die mij meteen naar binnen schiet, dat is Eva Jinek. Verder heeft Annechien Steenhuizen kort haar en draagt Astrid Kerseboom het juist wat langer en in laagjes. Simone Weimans wisselt met haar kroeshaar regelmatig van kapsel: soms draagt ze het natuurlijk, dan weer krullen, gevlochten of opgestoken. En zo kan ik nog wel wat voorbeelden noemen.

Het blijft wel een feit dat je op televisie vaak wordt beoordeeld op je uiterlijk. Men zegt vaak dat het gaat om de inhoud, maar helaas is dat lang niet altijd het geval. Zeker niet wanneer het om vrouwen gaat. Zonder een aantrekkelijk uiterlijk is het lastig om presentatrice te worden. Ergens is het logisch dat een televisiezender verlangt dat het gezicht van een programma er verzorgd uitziet, maar waar ligt de grens? Wanneer is het realistisch en wanneer schiet het door naar seksisme of racisme?

Persoonlijk denk ik dat de manier waarop men met het uiterlijk omgaat op televisie langzamerhand gaat veranderen. Door het internet en sociale media worden mensen overspoeld met plaatjes van modellen en gebruiken mensen massaal filters om er ‘perfect’ uit te zien. Om de concurrentie met het internet aan te gaan zullen televisiemakers meer moeten gaan focussen op inhoud en kennis en minder op mooie mensen. Want die kennen we wel, die zien we genoeg op het internet. Daar hoeven we de televisie niet voor aan te zetten.

Misschien is het wishful thinking, maar ik denk dat er steeds meer behoefte is aan diversiteit. We zijn het zat om telkens dezelfde types te zien. Of het nu gaat om een film, modellen of nieuwslezers: we willen échte mensen zien die goed zijn in wat ze doen. En laten we eerlijk zijn, dat is toch ook gewoon veel interessanter?

 

Groetjes,

Aileen

 

4 reacties

  1. Dat is absoluut veel interessanter. Amerikaanse nieuwsvrouwen pik je er vaak zo uit, hun kapsels en kleding stralen uit dat zij voor een nieuwszender werken.
    Ik volg een Amerikaanse YouTuber, Dominique Sachse, een ex-anchor lady van het nieuws en zij kan als de beste vertellen over beauty, maar ook over kleding, zoals: Wat dragen zij onder hun kleding op televisie zodat alles er mooi uitziet zonder dat je bandjes of slips ziet zitten. Haar kapsel vind ik ook een typisch kapsel van een upperclass (news) lady!

  2. Helemaal eens met jouw eindconclusie! Het valt mij wel op dat er bij nieuwe programma’s of nieuwe presentatoren echt een originele look en stijl wordt neergezet die echt herkenbaar is. Denk aan Nadia bij Laat op Een (altijd een blouse) Margriet van M (altijd een (pastelkleurig) pak in 1 kleur).

  3. Artikel is goed gelukt schat, interessant om te lezen, vooral omdat ik in Amerika zit en altijd het nieuws kijk, ik let er nu vaker op ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge