Amerikaanse rechter maakt toga weer vrouwelijk

De kans is aanwezig dat je nog nooit van haar hebt gehoord, maar in Amerika is ze bekend. Ze heeft een grote groep fans en wordt ook wel Queen of Notorious RBG genoemd. En dat op 83-jarige leeftijd. Ik heb het over Ruth Bader Ginsberg, één van de hoogste rechters in Amerika.

Strijd om vrouwenrechten

Of je nu wel of geen fan bent van Ginsberg, wie zich in haar verdiept kan niet ontkennen dat dit een bijzondere vrouw is. Ze strijdt al haar hele leven voor de rechten van vrouwen. En niet zonder succes. Als advocaat won ze onder meer een rechtszaak dat ervoor zorgde dat er in het leger geen onderscheid gemaakt mocht worden tussen mannen en vrouwen. Daarna werd ze in 1993 voorgedragen door Bill Clinton als rechter van het federale Hooggerechtshof, het hoogste rechtsprekende orgaan van Amerika. Haar positie werd door de senaat goedgekeurd.

Sinds die tijd staat ze bekend om de steun die ze openlijk uitspreekt voor het recht op abortus. Maar daarnaast is ze de laatste jaren ook steeds bekender geworden als persoon. Ondanks haar politiek onafhankelijke positie durfde ze zich uit te spreken tegen de huidige president Trump en was ze in 2012 een dag nadat ze twee ribben brak weer aan het werk.

Witte kraag

Naast haar indrukwekkende carrière en sterke karakter is er nog iets waar ze om bekend staat, namelijk de manier waarmee ze haar toga vrouwelijk maakt. Want als rechter is zij verplicht om een zwarte toga te dragen. Maar dat doet ze op geheel eigen wijze, namelijk met een witte, kanten kraag.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kristin (@kristin_loveisall) op

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Unapologetically Us™ (@unapologetic_us) op

Tijdens een interview voor Washington Post heeft ze aangegeven dat ze dit vanaf 1993 bewust is gaan doen. ”De toga is gemaakt voor mannen. Er is bij het model rekening gehouden met een overhemd en een stropdas. Ik vind het daarom als vrouw gepast om op mijn eigen manier een vrouwelijk detail toe te voegen.”

En dat doet ze met haar witte kraag zeker. Soms combineert ze hem ook, geheel op eigen wijze, met een bef. Ze heeft ook aangegeven dat ze de afgelopen jaren veel verschillende befs heeft verzameld zodat ze deze kan afwisselen.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door California Legal Counsel, APLC (@california_legal_counsel) op

Ketting van een fan

Door haar inzet voor vrouwenrechten heeft Ginsberg de afgelopen jaren een grote groep fans opgebouwd. Eén van deze fans is Susan Hyman, een advocate uit Los Angeles. Nadat zij de documentaire bekeek over Ginsberg, die afgelopen jaar uitkwam, besloot ze om de hoogste rechter een cadeau te sturen.

Aangezien Hyman part-time werkt voor Stella and Dot stuurde ze een ketting van dit merk met een handgeschreven brief. Hierin vertelde ze dat de ketting staat voor kracht, zelfvertrouwen en leven zonder angst. En deze ketting, genaamd de ‘Pegasus’ (t.w.v. 198 dollar), haar daarom aan Ginsberg deed denken. Daarom voegde ze toe dat ze hoopte dat het sieraad met trots en vreugde gedragen zou worden.

Hyman ontving snel een handgeschreven brief terug waarin Ginsberg  haar duizend maal bedankte voor het cadeau. Ze gaf aan dat ze de ketting erg mooi vond en dat ze deze met veel liefde zou dragen.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door New York Times – Gender (@nytgender) op

Het is leuk om zo’n bedankbrief terug te ontvangen. Maar wat er daarna gebeurde, dat had Hyman nooit verwacht. Ginsberg droeg de ketting namelijk kort daarna op de officiële groepsfoto van het hooggerechtshof waar alle rechters op staan.

Hyman was enorm trots en deelde haar verhaal in een Facebook groep met zo’n 11.000 vrouwelijke advocaten. De leden waren enthousiast over de actie van Ginsberg en voelde dit als een uiting van solidariteit naar haar vrouwelijke collega’s.

Merchandise

Naast Hyman zijn er nog heel veel meer vrouwen fan van Ginsberg. En om dit te uiten dragen zij massaal kettingen die geïnspireerd zijn door de bekende rechter. Er zijn inmiddels zelfs speciale ‘Ginsberg kettingen’ te koop. Maar ook broches en oorbellen die naar haar verwijzen. Het boek Notorious RBG is zelfs een bestseller.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Stephanie Fulford (@stephanielou3) op

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Dissent Pins (@dissentpins) op

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ashley Ertel, LCSW (@bullet_journal_therapist) op

Film

Mocht je meer over deze dame willen weten, in maart komt er een film uit die gebaseerd is op haar verhaal. In On The Basis Of Sex wordt haar levensverhaal nagespeeld. Hier onder kun je de trailer bekijken.

Wat vind jij van de manier waarop Ginsberg haar toga een vrouwelijke uitstraling geeft? Vind jij het mooi of zie je liever een klassieke toga?

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge