Zo maak je zakelijke kleding minder afstandelijk

Recent vroeg ik via verschillende social media kanalen wat mijn lezers graag wilden weten over werkkleding. Via Instagram ontving ik een goede en interessante vraag.

Een lezer vroeg mij op welke manier je ervoor kunt zorgen dat zakelijke kleding je niet afstandelijk maakt. Of minder afstandelijk. Want dat is nog steeds het beeld dat aan zakelijke kleding vast zit: dat het een afstand creëert tussen mensen. En dat kan het bewust of onbewust ook zeker doen. Terwijl je dat helemaal niet wilt. Omdat je bijvoorbeeld toegankelijk wilt overkomen tijdens een sollicitatiegesprek, presentatie of een bij nieuwe klant.

In dit artikel vertel ik jou hoe je op drie verschillende manieren een zakelijke outfit wat toegankelijker kunt maken.

Zo maak je zakelijke kleding minder afstandelijk

Stof

Een manier om een meer vriendelijke en toegankelijke uitstraling te creëren is door middel van stoffen. Wanneer je bijvoorbeeld een colbert draagt dat gemaakt is van een wat stugge stof die strak rond het lichaam valt, dan zul je sneller wat stijver overkomen. Maar wanneer je hetzelfde colbert draagt dat is gemaakt van een wat dikkere, wollen stof, dan oogt dit al wat vriendelijker. De zachte stof maakt je letterlijk en figuurlijk wat meer ‘aaibaar’.

Wil je wat toegankelijker overkomen, dan kun je dus beter voor stoffen zoals wol, voile en zijde gaan. Materialen zoals leer en stug katoen kun je beter vermijden. 

Kleur

Terwijl stoffen je uitstraling onbewust kunnen beïnvloeden, doet kleur dit wat directer. Als je wat toegankelijker wilt overkomen, dan kun je beter één of meerdere kleuren aan je outfit toevoegen. Een compleet zwarte outfit kan bijvoorbeeld mooi staan, maar met een mooi turquoise accent zie je er meteen wat frisser en vrolijker uit. Kleur wordt immers snel geassocieerd met blijdschap en blijdschap maakt mensen toegankelijk. Daarnaast staat iedere kleur ook weer voor een bepaalde eigenschap. Daar heb ik eerder een apart artikel over geschreven.

Vormen en prints

Naast het materiaal en de kleur van je kleding heeft de vorm ook invloed op de mate waarin jij meer of minder toegankelijk overkomt. Over het algemeen komen ronde vormen vriendelijker over dan rechte. Neem als voorbeeld de kraag. Een rechte revertkraag ziet er snel wat strak uit, terwijl een ronde kraag juist wat minder zakelijk oogt. Maar het is en blijft een kraag en dus zie je er sowieso wat netter uit dan zonder een kraag.

Hetzelfde geldt voor prints: een print met ronde lijnen maakt je over het algemeen toegankelijker dan een print met rechte lijnen.

Voorbeeld 1

Zo maak je zakelijke kleding minder afstandelijk

Outfit links: rok C&A, colbert/T-shirt Steps, panty Hema, pumps Dolcis – Outfit rechts: pantalon/blouse/colbert Steps, laarzen Manfield, riem C&A, stropdas CUT*.

De tips uit dit artikel kun je natuurlijk ook met elkaar combineren. Op bovenstaande foto’s zie je bijvoorbeeld dat ik één colbert op twee verschillende manieren heb gedragen. 

Bij de linker outfit draag ik hem met een groene rok, zwart T-shirt en een broche in de vorm van een roos. Op de rechter foto’s zie je dat ik het colbert combineer met een stropdas, zwarte pantalon en blouse. Door de kleur van de rok en de ronde vorm van de broche oogt de linker outfit minder zakelijk dan de rechter. Ook de ronde hals van het T-shirt speelt hierin een rol. Zeker in vergelijking bij de rechter outfit waarbij vrijwel geen kleur te zien is en door de verticale lijn van de stropdas en pantalon de outfit er juist wat formeler uitziet. 

Voorbeeld 2

Zo maak je zakelijke kleding minder afstandelijk

Outfit links: colbert/T-shirt/pantalon Steps, laarzen Van Haren – outfit rechts: pantalon/overhemd/colbert Greiff *, laarzen Manfield, das toffedassen.nl*.

Het is slim om rekening te houden met de combinatie van stoffen, vormen en kleuren. Maar soms is het ook een kwestie van spelen met verschillende, subtiele accenten. 

De grijze outfit hier boven is qua kleur namelijk formeel. Wanneer ik er een hoog gesloten, rechte blouse onder zou dragen, dan zal het er extra formeel uitzien. In dit geval heb ik ervoor gekozen om de ronde hals van het colbert te accentueren door er een T-shirt onder te dragen dat qua halsbelijning aansluit. Hierdoor oogt het geheel iets vriendelijker.

Het blauwe pak aan de rechter kant heb ik juist wat minder formeel gemaakt door er gekleurde schoenen en een bijpassende riem bij te dragen. Het pak heeft geen print en is qua vorm vrij recht, maar met de gebloemde das zorg ik ook weer voor een speels effect.

Ik ben benieuwd hoe jij ervoor zorgt dat je zakelijke outfit wat minder afstandelijk overkomt. Laat je reactie hier onder achter in een comment.

Groetjes,

Aileen

*Dit artikel bevat één of meer producten die ik van een merk of bedrijf heb gekregen en affiliate links. De items die ik heb gekregen staan aangegeven met een sterretje (*). Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge