Zo maak jij je blouse wat ruimer

Soms zijn er wel eens tijden dat je aankomt of juist afvalt. Soms tijdelijk en soms permanent. Misschien zit die getailleerde blouse nu nog strakker rond je buik en ben je geneigd om hem om die reden weg te gooien. Dat deed ik voorheen ook wel eens. Tot ik recent een tip kreeg van een verkoopster van Cavallaro waarmee je een blouse iets ruimer kan maken. Tijd om hem ook aan jou te laten zien.

 

Mijn strakke blouse

Omdat ik al jaren een redelijk stabiel gewicht heb, zijn het bij mij vooral oude blouses waarbij ik deze truc toepas. Het gaat om blouses die een halve tot maximaal één maat te klein zijn.

Daarnaast vind ik het tegenwoordig, in tegenstelling tot vroeger, fijn om kleding te dragen die niet heel direct aansluit bij mijn buik. Het is dus ook gewoon een kwestie van smaak. Wellicht heb jij een blouse die prima zit, maar vind je het fijner als hij nét wat ruimer valt.

Zo maak jij je blouse wat ruimer

Voor dit artikel heb ik bovenstaande blouse van Sutherland gekozen. Het is een getailleerd model met een dun, gestreept patroon in wit en bruin. Hij zit vooral bij mijn rug, maar ook bij mijn buik wat strak.

Ruimer maken

Zo maak jij je blouse wat ruimer

Wat ik ga doen is het weghalen van de extra naden die aan de achterkant van de blouse zijn gevestigd. Vrijwel iedere blouse (voor dames dus, bij de heren is dit meestal niet het geval) heeft namelijk (coupe)naden die ervoor zorgen dat het model goed op het lichaam aansluit. Wanneer je deze naden weghaalt, dan creëer je extra ruimte.

Om ervoor te zorgen dat de blouse niet als een zak om je lichaam valt, houd ik de naden aan de voorkant in tact. Deze zorgen ervoor dat het model aan de voorkant bij de borsten en taille aansluit.

Zo maak jij je blouse wat ruimer

Wanneer je naden gaat weghalen, dan is het belangrijk dat je dit vanaf de binnenkant van de blouse doet. Bij mij gaat het om twee naden die beiden twee centimeter van de stof bij mijn rug innemen. In totaal geef ik mijn blouse dus vier centimeter extra ruimte.

Om de naden door te knippen gebruik ik een kappersschaar. Deze heeft een puntig uiteinde waardoor ik gemakkelijk onder het stiksel van de naden kan komen. Ik maak zowel het einde als het begin van de naden los. Vervolgens trek ik het garen er voorzichtig uit. Nu zie je dat er kleine gaatjes in de stof overblijven. Dat is niet erg, want als je de garen met beleid eruit hebt gehaald dan zullen de gaatjes door het dragen van de stof en het wassen vanzelf dichtgaan.

Voor en na

Zo maak jij je blouse wat ruimer

Op bovenstaande foto’s zie je hoe de blouse er uitziet nadat ik de naden aan de achterkant er uit heb gehaald. Er zit vooral wat meer ruimte bij mijn rug, maar ook bij mijn buik valt het wat losser. 

Zo maak jij je blouse wat ruimer

Hier boven kun je het verschil zien tussen het behouden en het verwijderen van de naden. Op de bovenste drie foto’s zaten de naden er nog in en bij de onderste drie foto’s zijn ze weg gehaald. 

Zoals je kunt zien valt de blouse nog wel wat strak bij mijn borsten. Ik zou er dan ook voor kunnen kiezen om de verticale naden aan de voorkant ten hoogte van mijn borsten weg te halen. Om nog wat vorm te behouden zou ik deze niet helemaal verwijderen. Voor nu laat ik ze nog even zitten, omdat ik weet dat door het wassen en dragen van de blouse het model altijd nog even iets anders kan gaan zitten. En dat wil ik nog even afwachten.

Een maatje groter?

De laatste tijd heb ik met mensen gesproken over deze manier waarbij je extra ruimte in je blouse kan creëren. Eén van de meest gehoorde opmerkingen was dat het zonde is om meteen de schaar in je blouse te zetten. Want je kunt toch ook blouse in een maat groter kopen? Ja, dat zei ik eerst ook tegen de verkoopster van Cavallaro toen ze mij attendeerde op de optie om de naden open te knippen. Ik had een blouse aan in maat 46, maar vond hem nog wel een beetje strak vallen rond de buik. Zij gaf aan dat hij mooi zat en zo hoorde te vallen, maar voor mij voelde het niet fijn.

Toen ik dezelfde blouse in maat 48 ging passen kwam ik er achter dat deze wel ruimer viel bij mijn buik, maar niet meer mooi aansloot bij mijn armen. De verkoopster had mij hier al voor gewaarschuwd en zette zonder twijfelen de schaar(!) in de eerste blouse die ik paste. Ze knipte de naden open. Op die manier wilde ze mij laten zien dat maat 46 echt de juiste maat was, en dat ik hem fijner zou vinden zonder extra naden aan de achterkant. 

Heb jij ook één of meerdere blouses liggen waarvan je de naden open gaat knippen of vind je het zonde om dit te doen?

Groetjes,

Aileen

Disclaimer: In dit artikel deel ik een tip waarmee je jouw blouse wat ruimer kunt maken bij je buik. Hiermee wil ik niet zeggen dat ik het goed vind of support wanneer mensen aan komen. Ik heb hier namelijk geen mening over. Iedereen heeft weer een ander gewicht waarbij hij of zij zich fijn voelt. Het artikel is puur informatief en geschreven omdat deze tip bij mijzelf ervoor heeft gezorgd dat ik kleding minder snel weg gooi wanneer het enkel bij de buik wat strakker valt. Doe vooral waar jij je goed bij voelt. 🙂

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 reacties

  1. Bedankt voor het delen van deze goede tips om een blouse wat ruimer te maken. Ik merk ook dat mijn favoriete blouse wat strakker is gaan zitten maar ik wil deze niet wegdoen. Ik ga kijken of ik deze naden ook kan doorknippen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge