6 tips voor het dragen van een zakelijke blouse

Wie er graag netjes uit wil zien op het werk, trekt al snel een blouse aan. Het is een tijdloos kledingstuk en daarom een van mijn favoriete items om te dragen. Soms met bretels, een das en op koude dagen met een representatief jasje eroverheen. Maar hoe houd je een blouse mooi? Wat zijn de meest gemaakte fouten en hoe zorg je ervoor dat hij netjes blijft zitten? Het is tijd voor een artikel met 6 tips voor het dragen van een zakelijke (dames) blouse.

6 tips voor het dragen van een zakelijke blouse

1. Last van transpiratie?

Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze niet graag een blouse dragen omdat transpiratieplekken daarop snel zichtbaar zijn. Ik ken dit probleem en vooral in de zomer kun je hier snel last van krijgen. Daarom kun je het beste een blouse met een print dragen. Of eigenlijk sowieso nette kleding met een print. Want dit geldt ook voor broeken, rokken en T-shirts. Transpiratie is nu eenmaal minder snel zichtbaar op stoffen met een print. Kies bij voorkeur voor een print met midden tot donkere kleuren. Bij lichte kleuren is de kans groter dat je alsnog transpiratieplekken ziet.

 

2. Even zitten alstublieft

Het is iets dat ik heel vaak heb gezien: knoopjes die op springen staan zodra iemand gaat zitten. Ik bedenk dan altijd dat diegene de blouse in de winkel heeft gepast. Netjes, staand voor de spiegel. Dat is de manier waarop een groot deel van de mensen kleding koopt. Het probleem is echter dat je door het staan voor de spiegel niet kunt zien hoe de blouse eruit ziet wanneer je zit. En dat is precies wat mensen op kantoor vaak doen: ze zitten de hele dag. Daarom raad ik je aan om naast het staan voor de spiegel ook altijd even een krukje op te zoeken in de paskamer. Ga erop zitten, bij voorkeur voor een spiegel. Kijk goed hoe de blouse er dan uitziet.

 

3. Blouse ruimer maken

Nu kan ik me voorstellen dat bovenstaande tip even rauw op je dak valt. Misschien herken je jezelf en heb je meerdere blouses in de kast hangen die stiekem iets te klein zijn. Geen probleem, je hoeft ze echt niet meteen weg te gooien. Er is namelijk een manier om een blouse iets groter te maken. Dit kun je doen door de coupenaden aan de achterkant los te maken. Hiermee maak je de blouse iets ruimer zonder dat hij meteen zijn pasvorm verliest. De coupenaden aan de voorkant zorgen er namelijk ook voor dat de blouse alsnog getailleerd is. Wil je meer weten over deze methode? Check dan het artikel dat ik hierover heb geschreven.

4. Wassen en drogen

Wie lang wil genieten van een blouse, moet dit kledingstuk met respect behandelen. De manier waarop je het reinigt en laat drogen speelt hierbij een belangrijke rol. Ik raad je sowieso aan een blouse zoveel mogelijk op dertig graden of zelfs een handwasprogramma te wassen. Gooi hem daarna niet in de droger, maar laat hem drogen op een kledinghanger. De droger kan de stof namelijk onnodig aantasten. Een hanger zorgt ervoor dat de blouse mooi in vorm blijft. Wil je hem iets sneller laten drogen? Hang hem dan in de zon of tegen de verwarming.

 

5. T-shirt er overheen

Heb je een leuke blouse, maar vind je hem net iets te casual of te druk voor op het werk? Draag er dan een T-shirt overheen. Op deze manier is alleen de kraag zichtbaar en eventueel ook de manchetten. Ben je benieuwd hoe ik dit doe? Check dan het artikel dat ik hierover heb geschreven. Daarin zie je voorbeelden en lees je meer tips over het dragen van een T-shirt over een blouse.

 

6. Opkruipende blouse

Heb je wel eens last van een blouse die gedurende de dag omhoog kruipt? Dat wil je natuurlijk niet. Een blouse die je in je broek draagt, wil je er ook in houden. Om te voorkomen dat hij eruit gaat, raad ik je als eerste aan om een lang model te kopen. Het liefst een blouse die over je heupen valt. Want hoe langer, hoe makkelijker hij op zijn plaats te houden is. Daarnaast is het slim om de blouse niet alleen in je broek te stoppen, maar ook in je slipje. Op die manier zit hij niet onder een maar twee lagen stof. En zo zit hij een stuk strakker in je broek.

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb geholpen. Mocht jij nog tips hebben voor het dragen van een zakelijke blouse, laat ze dan hieronder achter. Zo kunnen we allemaal van elkaar leren.

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Jeroen Beekman. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Eén reactie

  1. Zelf vind ik een blouse ook erg prettig. Het ziet er netjes uit en kan er tevens ook modieus uitzien. Tip 2 vind ik erg goed. Deze fout heb ik een keer gemaakt en de blouse zat veel te strak. Belangrijk dus om hier op te letten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge