De blouse in of uit de broek dragen?

Mensen vragen het zich vaak af: moet ik de blouse in of uit de broek dragen? Deze vraag wordt ook heel vaak aan mij gesteld. Daarom is het tijd voor een artikel waarin ik wat dieper zal ingaan op deze vraag én natuurlijk op het antwoord. Want deze is nog niet zo eenduidig…

De blouse in of uit de broek dragen?

Overhemd en blouse?

Voordat ik wat meer zal vertellen over dit onderwerp wil ik als eerste even het verschil tussen een overhemd en een blouse uitleggen. Een overhemd wordt namelijk gedragen door een man en een blouse door een vrouw. Vaak worden deze termen door elkaar heen gebruikt en dat is ook helemaal niet erg. Maar het is wel handig om te weten dat er dus een onderscheid is tussen deze twee termen. Dit artikel schrijf ik voor zowel mannen als vrouwen maar voor het gemak praat ik over ‘de blouse‘.

Het model

Wanneer je twijfelt over het wel of niet dragen van een blouse in de broek, dan raad ik je aan om in eerste instantie naar het model te kijken. Wanneer hij aan de voor- en achterkant een stuk langer is, dan is deze gemaakt om in de broek te dragen. Zeker wanneer de onderkant een beetje rond naar beneden loopt. Als de blouse aan de onderkant recht is afgezoomd en hij is niet zo lang, dan is deze gemaakt om over de broek te dragen. Denk daarbij aan een model die qua lengte net over je riem heen valt.

Verschillende factoren

Helaas zijn de modellen niet altijd even duidelijk. Soms zorgt de lengte van de blouse er voor dat je gaat twijfelen. In dat geval is hij waarschijnlijk net lang genoeg om in de broek te dragen en net kort genoeg om er overheen te dragen. Lastig dus. In dat geval zijn er nog een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden als je twijfelt.

  • De gelegenheid: Over het algemeen staat een blouse in de broek een stuk netter. Om die reden zul je bij zakelijke gelegenheden minder snel mensen treffen die hem over de broek dragen, dan wanneer jij je aansluit bij een bbq met vrienden. Kijk dus goed naar de gelegenheid: hoe formeel is de omgeving waar jij je in gaat begeven?
  • Het figuur: Ieder lichaam is anders en daarom kan ook de blouse er bij iedereen weer anders uitzien. Kijk goed naar je figuur en hoe jouw lichaam er uitziet wanneer je hem in of juist uit de broek draagt. Iedere blouse heeft weer een ander model en dus raad ik je aan om het per model te bekijken.
  • De broek: De keuze wordt tenslotte ook bepaald door de broek die je er onder draagt. Als je een blouse in een nette pantalon draagt, dan ziet het geheel er al snel representatief uit. Maar draag je hem over de pantalon, dat zie je er alsnog netjes uit. Iets minder dan wanneer je hem er in zal dragen, maar echt een casual uitstraling zul je op die manier niet snel creëren. De pantalon is op zichzelf namelijk al een net kledingstuk. Aan de andere kant is een blouse over een spijkerbroek meteen al een stuk minder netjes. Afhankelijk van het type broek kan het er zelfs een beetje slordig uit gaan zien. In dat geval zorgt het dragen van een blouse in de spijkerbroek gelijk voor een nettere uitstraling.

Mijn persoonlijke advies

Ik adviseer mensen meestal om hun blouse in de broek te dragen wanneer gaat om werkkleding. In de broek ziet hij er simpelweg een stuk netter uit. Ik weet dat sommigen van mening zijn dat mensen met een grote buik beter de blouse over de broek kunnen dragen. Daar ben ik het niet mee eens.

Ik heb een lange tijd samengewerkt met een projectleider die qua postuur behoorlijk fors was. Hij had écht een grote buik, daar kon je niet omheen. Maar hij droeg zijn overhemden op het werk altijd in zijn broek, of het nu een pantalon of een spijkerbroek was. Hij zag er dan ook altijd netjes uit. Ik had een goede band met hem en op een bepaald moment liet hij mij vakantiefoto’s zien. Ineens zag ik hem met een overhemd over zijn broek heen. Natuurlijk zijn vakantiefoto’s niet echt zakelijk en is de omgeving compleet anders maar ik zag wel meteen een duidelijk verschil. Het overhemd was lang genoeg om zijn buik te bedekken en dat maakte hem optisch groter dan dat hij was. Op de foto zat hij op een boot en ik snap heel goed dat je dan echt geen zin hebt om bezig te zijn met het instoppen van je overhemd.

Met dit voorbeeld wil ik aangeven dat mensen met een fors postuur er ook heel representatief uit kunnen zien wanneer ze de blouse in de broek dragen. Zelf ben ik met maat 44/46 ook echt niet de slankste maar draag mijn blouse wel zoveel als mogelijk in de broek. Simpelweg omdat ik er graag netjes uit wil zien.

Draag jij hem meestal in of over de broek?

Groetjes,

Aileen

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

9 Comments

  1. Ik doe ‘m meestal aan de voorkant wel in mijn broek en dan voor de rest laat ik hem eruit hangen… haha, dus een combinatie! Maar het verschilt eigenlijk per blouse wat ik doe. Ik kijk gewoon wat het leukste staat.

  2. Blouse helemaal in de broek of rok. Of een puntje aan de voorkant. Dat verbloemd een buikje en je creëert optisch lengte doordat er meer been zichtbaar is. En wat ik ook nog wel eens doe, is de helft van het voorpand in en de andere helft over de broek. Minder geschikt voor zakelijke kleding, maar met mijn beroep kijkt niemand er raar van op😉

  3. Ik heb zelf een kort bovenlijf range benen. Een blouse in.mijn broek staat vaak heel vreemd, ook omdat ik een redelijke boezem heb. Om het geheel wat meer in balans te krijgen mijn blouse vaak over de broek. Bij een pantalon wel in de broek, maar dan met een jasje erover en niet te veel kleurverschil tussen broek en blouse. In mijn vrije tijd ook vaak voorkant erin, achterkant eroverheen 😄

  4. Als ik een pak moet dragen (wat gelukkig niet vaak is) blouse in de broek, en dagelijks is het voornamelijk over de broek. Als jongeren dit vaker zouden doen, zie je niet hoe belachelijk het er uit ziet.

  5. Sinds ik wat meer buikspek heb dat niet meer weggaat, draag ik mijn blouse over mijn broek heen. Dat verhult mooi. Ik heb er wel andere blouses voor moeten aanschaffen, want niet elk model is geschikt. Je moet uitkijken dat er het niet als een tent gaan uitzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge