Is verkleden als politie tijdens carnaval strafbaar?

Eind december vertelde ik in een artikel over het feit dat de oude politieuniformen in Nederland vanaf 2019 worden gerecycled. Er worden namelijk tassen van gemaakt. Maar daar kleeft ook een gevaar aan vast, namelijk dat de uniformen in verkeerde handen terecht komen. Want het dragen van een politieuniform is gevaarlijk. Dat is niet alleen in Nederland het geval, maar over de hele wereld.

Toch is er een politicus in Italië die regelmatig politieuniformen draagt, met alle gevolgen van dien. 

Is verkleden als politie tijdens carnaval strafbaar?
Foto: Pixabay

 

Matteo Salvini

 

 
Want ondanks dat hij zegt dat het cadeaus zijn vanuit de organisaties zelf, is er vanuit de politie en brandweer veel kritiek op zijn kledingkeuze. Zij spreken er schande van dat hij dit draagt omdat het uniform op deze manier wordt gebruikt als propogandamateriaal. 
 
Het is bovendien ook strafbaar, zegt vakbondsvoorzitter Costantino Saporito. Politie- en brandweeruniformen mogen volgens (Italiaans) wetsartikel 498 niet worden gedragen door mensen die geen lid zijn van deze korpsen. Er staat een boete van 929 euro op het overtreden van deze wet.
 
 
In Nederland
Ook in Nederland is het verboden om politie en brandweeruniformen te dragen. Volgens het Nederlands Wetboek van Strafrecht kun je zelfs een gevangenisstraf krijgen.
 
Hij die opzettelijk onderscheidingstekens draagt of een daad verricht behorende tot een ambt dat hij niet bekleedt of waarin hij geschorst is, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie. (artikel 196, Wetboek van Strafrecht)
 
De geldboete van de tweede categorie waar over wordt gesproken gaat om een bedrag van maximaal 4100 euro.
 
Aangezien wetteksten nog wel eens anders geïnterpreteerd kunnen worden heb ik nog even navraag gedaan bij Kim Hendriks, mijn vaste juriste. Zij heeft aangegeven dat wanneer jij in Nederland alleen een uniform mag dragen wanneer je door de minister van Defensie bent aangewezen als lid van de politie of brandweercorps. In alle andere gevallen bega je dus een strafbaar feit.
 
 
 
Voor de lol
Mocht je het leuk vinden om bijvoorbeeld met carnaval een politie uniform te dragen, dan kan je dat dus een flinke boete of gevangenisstraf opleveren. Tenminste, volgens het wetboek. In de praktijk loopt het nog wel eens anders. Zo was er in 2015 een dertienjarige jongen die een oud politieuniform tijdens carnaval droeg. Destijds kregen veel agenten een nieuw uniform en één agent had de jongen zijn oude pak gegeven. De jongen moest zijn politiepet- en jas teruggeven en de betreffende agent werd hier op aangesproken.
 
Je mag dus geen politieuniform dragen tijdens carnaval. Ook niet als het een oud uniform is. Om die reden schaffen mensen wel eens een politieuniform aan bij een verkleedwinkel. Dat is dus niet een officieel uniform, maar een nagemaakte versie. In de eerste instantie lijkt hier niet veel mis mee te zijn. Maar zodra het pak teveel lijkt op het officiële politieuniform, dan vormt het wel een gevaar. Om die reden heeft kledingwinkel Getdrezzed in 2016 op verzoek van de politie een uniform uit de schappen gehaald. Het dragen van een nep politiepak is niet strafbaar, maar wél wanneer de persoon in het pak zich gaat gedragen als een agent. 
Ik heb het nu trouwens alleen nog maar over wat de persoon in kwestie draagt en hoe hij of zij zich gedraagt. Maar tijdens carnaval, wanneer er veel alcohol wordt geschonken, kan ook de omgeving zich tegen iemand in een dergelijk uniform gaan keren. Met een drankje op zien mensen niet meer het verschil tussen echte agent en ééntje in een carnaval kostuum. Dat kan voor verwarring zorgen. Met alle gevolgen van dien.
 
Tip van de dag: hoe aantrekkelijk een uniform ook is, blijf dit jaar tijdens carnaval toch maar even van politie- en brandweerpakken af. Scheelt weer een hoop gedoe.
 
 
 
Groetjes,
Aileen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge