Specialisten bij de politie krijgen nieuw uniform

Want to read in English? Click here.

Vanaf volgend jaar gaan de uniformen van de politie er anders uitzien. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de breed opgeleide politieagenten en de specialisten. Maar waarom eigenlijk en om wie gaat het precies? In dit artikel vertel ik je er alles over.

 

Breed opgeleid versus specialist

Op dit moment zijn alle politieagenten te herkennen aan de donkerblauwe kleding met gele, reflecterende strepen.

Ook de onderlinge interactie is volgens Lars veranderd. ‘Een dakloze die ik aansprak, gaf ik altijd een hand. Ik zie…

Geplaatst door Politie Nederland op Dinsdag 12 mei 2020

Het probleem is alleen dat niet iedere politieagent dezelfde taken heeft. Sommige zijn bijvoorbeeld specialistisch opgeleid en niet bewapend. Zij kunnen dus ook niet optreden wanneer er iets fout gaat. Maar het verschil tussen een specialist en een breed opgeleide agent was tot nu toe niet goed te zien. Daarom krijgen de specialisten bij de politie vanaf volgend jaar een nieuw uniform.

Specialisten bij de politie krijgen nieuw uniform

Hoewel in 2017 eerst nog werd gesproken over grijze bovenkleding voor de specialisten, is dit plan inmiddels aangepast. Zo gaan de specialisten een jas dragen die qua uitstraling overeenkomt met de huidige politiejas. Maar er zijn wel een aantal verschillen. 

Specialisten bij de politie krijgen nieuw uniform
Nieuw uniform voor specialisten | Foto: Politie Nederland

Het meest opvallende verschil is dat de gele, fluorescerende strepen op de jas zijn verwijderd. Ook het politielogo is zilver in plaats van fluorescerend geel. Hoewel de politie aangeeft dat er geen aanvullend onderzoek is gedaan naar de zichtbaarheid, is men van mening dat deze niet in het geding komt door het weglaten van de fluorescerende details. De specialisten hebben naast de nieuwe jas ook beschikking over het huidige kledingpakket waar al een fluorescerende jas in zit. Deze mag alsnog gedragen worden wanneer dat nodig is.

Een ander verschil is dat er aan de voor- en achterkant van de jas een naamstrook is bevestigd waarop te zien is welke functie iemand bekleedt. Door middel van klittenband kan deze worden verwijderd of vervangen. Voorheen was de functie alleen zichtbaar door middel van een armband.

Omdat de huidige politiejas als uitgangspunt diende, is er geen (werkkleding) ontwerper bij betrokken geweest. De aanpassingen zijn bepaald in samenspraak tussen de eindgebruikers, de technisch adviseur van de politie en leverancier van de kleding. 

Uitrol in 2021

Volgend jaar zullen de medewerkers van de Forensische Opsporing als eerste team de jas ontvangen. Welke specialisten daarna volgen, dat is nog onduidelijk. De communicatieafdeling van de politie heeft in een e-mail aan Prettybusiness laten weten dat ze op dit moment nog onderzoeken welke specialisten de nieuwe jas gaan dragen. Ook wordt aangegeven dat het mogelijk is dat een aantal specialisten alsnog de grijze kleding zullen gaan dragen.

Ik vind het slim dat er nu een speciaal uniform komt voor specialisten binnen de politie. Het is vooral duidelijker richting de mensen op straat wie welke functie bekleedt. Bovendien vind ik de nieuwe jas er mooi, zakelijk en professioneel uitzien.

Wat vind jij van de nieuwe plannen en de uitstraling van de jas?

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge