Overval in politie-uniform kost je je vrijheid én geld

Want to read in English? Click here

Ik heb al eerder geschreven over het feit dat het verboden is om zomaar een politie-uniform te dragen. Ook tijdens feesten zoals carnaval mag je je niet verkleden als agent. Om dit te voorkomen bestaat er zelfs een bedrijf in Nederland dat verantwoordelijk is voor de vernietiging van deze uniformen.

Er wordt dus alles gedaan om te voorkomen dat deze kleding in verkeerde handen valt. En wat gebeurt er eigenlijk wanneer de kleding wordt gebruikt tijdens criminele activiteiten? Welke straf hangt er dan boven je hoofd?

Overval in politie-uniform kost je vrijheid én geld
Foto: Pixabay

Overval in politie-uniform kost je je vrijheid én geld

Vanzelfsprekend werkt het rechtssysteem in ieder land anders en dus variëren de straffen. Daarnaast kijkt de rechter natuurlijk ook naar het delict dat is gepleegd terwijl het uniform werd gedragen. 

Eind december sprak de rechter in Rotterdam een oordeel uit in een zaak waarbij vier mannen een overval hadden gepleegd op een PostNL bus. Omdat twee van de vier een politie-uniform droegen, werkte de chauffeur mee toen de lading ‘gecontroleerd’ moest worden. De overvallers sloten de chauffeur op en namen onder meer computers en telefoons met een waarde van 80.000 euro mee.

De rechter gaf aan dat door het gebruik van de uniformen het vertrouwen in de politie is beschadigd. De mannen die dit droegen kregen daarom een straf van vierentwintig maanden. De andere twee kregen achttien maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan negen maanden voorwaardelijk. Daarnaast moeten ze allen een boete van 54.000 euro betalen als schadevergoeding aan de slachtoffers die betrokken waren bij de zaak. 

Wanneer draag je het uniform?

Juriste Kim Hendriks benadrukt dat de hoogte van de straf afhangt van de situatie waarin het politie-uniform wordt gedragen.

”Het dragen van een uniform is sowieso strafbaar, maar een rechter zal altijd kijken naar andere factoren die meespelen. Onder andere de intentie waarmee iemand iets heeft gedaan. Wanneer jij een politie-uniform draagt tijdens een feestje zoals carnaval, dan doe je het waarschijnlijk voor de grap. De straf zal dan niet zo hoog zijn.

Maar wanneer het wordt gedragen tijdens het plegen van een strafbaar feit of misdaad, dan is het een ander verhaal. In dat geval spreekt men van een meerdaadse samenloop, omdat er meerdere strafbare feiten gepleegd zijn. De straf kan dan vermeerderd worden met maximaal een derde van de straf die al staat voor het misdrijf (de overal, inbraak e.d.) dat gepleegd is.”

Levenslang 

In het Verenigde Koninkrijk lijken de straffen ongeveer even zwaar te zijn als in Nederland. Een Britse rechter oordeelde vorig jaar in een zaak waarbij een groep mannen een strafbaar feit had gepleegd terwijl ze een politie-uniform droegen. Het ging om drie heren die hadden ingebroken in een appartement in Kent. Ze namen onder meer geld, handtassen en merkkleding mee. Afhankelijk van hun rol tijdens de inbraak kregen de heren tweeëneenhalf tot vijf jaar gevangenisstraf. 

Maar de straf is niet voor iedere overvaller in een uniform beperkt tot een paar jaar. Een man uit Memphis (Amerika) kreeg in december 2020 een straf van twintig jaar voor het plegen van meerdere overvallen. Hij had een busje van een beveiliger, diens uniform en het pistool dat erin lag gestolen. Na de diefstal pleegde hij in uniform binnen twintig minuten drie overvallen. 

Het moge duidelijk zijn: het plegen van een misdrijf is niet zo handig, en al helemaal niet in een uniform. 😉

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge