Uniform verwerkt in kinderkleding: mag dat?

Ik heb al eens eerder geschreven over bekende uniformen die worden nagemaakt, zoals de ambulancekleding. Maar ook over politiekleding dat nog wel eens als verkleedkleding wordt gebruikt tijdens carnaval. Dit mag niet. Originele uniformen dragen wanneer je de bijbehorende functie niet uitoefent is namelijk strafbaar. Hetzelfde geldt trouwens voor het namaken van de uniformen.

 

Uniform verwerkt in kinderkleding: mag dat?

Maar je ziet ook soms kinderkleding die geïnspireerd is door uniformen zoals de ambulance, politie of brandweer. Webshops voor kinderen- en babykleding verkopen ze volop. Naast de verkleedkleding worden er ook veel pyjama’s of rompers verkocht met de bekende logo’s, namen en strepen erop. Zodra de betreffende beroepsgroep wisselt van uniform, dan wordt ook kinderkleding ook aangepast.

 

Uniform verwerkt in kinderkleding: mag dat?
Brandweer pyjama (Fun2Wear) – via kleertjes.com
Uniform verwerkt in kinderkleding: mag dat?
Politie pyjama (Fun2Wear) – via kleertjes.com
Uniform verwerkt in kinderkleding: mag dat?
Dierenambulance pyjama (Fun2Wear) – via Bol.com
Uniform verwerkt in kinderkleding: mag dat?
Rompers brandweer en politie (Fun2Wear) – via Bol.com

Twee soorten wetten in het geval van kinderkleding

Maar mag dit eigenlijk wel? En zo ja, waar zit het verschil dan in? Volgens juriste Charlotte Meindersma, gespecialiseerd in beeldrecht, heb je in dit geval te maken met verschillende wetten.

”Als eerste heb je te maken met merkrecht. Je maakt hierop inbreuk wanneer er sprake is van misleiding. Wanneer het origineel dus niet meer te onderscheiden is van namaak. Deze kleding mag je dus niet dragen, ook niet tijdens carnaval. Bij kinderen is hier geen sprake van. Een kind kan met een uniform niet misleiden omdat een kind dat beroep niet kan uitvoeren.

Daarnaast heb je te maken met auteursrecht. Je mag niet zomaar iets namaken van een ander. Maar dat wil niet zeggen dat je alleen in overtreding bent wanneer je iets exact namaakt. Zelfs wanneer er alleen bepaalde lijnen of kleuren afwijken van het origineel, dan kan er alsnog sprake zijn van inbreuk op auteursrecht.”

 

Grenzen bij namaak kleding

Wanneer ik kijk naar de foto’s van de kinderkleding die ik op het internet tegenkom, dan lijkt het merendeel vooral geïnspireerd te zijn door de uniformen. Het is niet letterlijk nagemaakt. Voor de zekerheid laat ik Meindersma één kledingset zien, namelijk die van de ambulance. Daarnaast laat ik ook een foto van de originele kleding zien.

Ze bevestigt het idee dat ik al had; hier is inderdaad sprake van een ontwerp dat geïnspireerd is op door ambulance. Dit is dus geen namaak kleding waarbij er inbreuk is gemaakt op auteursrecht. 

Pyjama ambulance voor kinderen
Fun2Wear ambulance pyjama – via Bol.com

Niet aansprakelijk

Als ouder heb je trouwens sowieso niets te vrezen. Ook niet wanneer er wel inbreuk is gemaakt op het auteursrecht. Meindersma benadrukt dat de drager namelijk niet gestraft kan worden. Maar de maker van de kleding dus wel.

Dus mocht je een beroep uitoefenen met een uniform en van je kind graag een mini-me willen maken, of mocht het kind een beroep met uniform ambiëren; leef je vooral uit. Misschien wordt hij of zij ooit ook een held 😉

 

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan het boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Shop Prettybusiness (gesigneerd exemplaar/E-book) en Bol.com (niet gesigneerd).

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge