Nieuwe ambulancekleding wordt nagemaakt én online verkocht 4 september 2020. Het blijft rommelen in het land van de ambulancekleding. Eerst was er de veel te late lancering, toen de klachten over zichtbaarheid waarna de medewerkers van de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) ook besloten om nog eens kritisch naar hun nieuwe kledingpakket te kijken. En nu is er weer een probleem. De nieuwe ambulancekleding wordt nagemaakt én online verkocht. Er is zelfs een optie om je eigen naam erop te laten zetten. En dat terwijl nog niet eens alle diensten er gebruik van maken…
Kleding wordt nagemaakt
De Amerikaanse website 24Hydrate.com biedt diverse shirts aan die lijken op het ontwerp van Karin Slegers, dat destijds voor Ambulance Zorg Nederland is gemaakt. Vooral het shirt ‘Custom Dutch Paramedic Printed T-shirt 3D’ is nauwelijks van het origineel te onderscheiden. Op de foto’s zie je een van de shirts van 24Hydrate. Het grootste verschil is dat ze de ‘star of life’, dat bij het originele ontwerp op de borst is verwerkt, op de achterkant van het shirt hebben geplaatst. En ze hebben de originele star of life gebruikt met de esculaap, in plaats van de aangepaste versie waarbij de kleur overloopt.
En zie hieronder de foto van het shirt dat de medewerkers (gaan) dragen.
Dit bericht bekijken op Instagram
Ontwerpen van de steden
Daarnaast worden er diverse shirts verkocht die volgens de website gekoppeld zouden zijn aan een bepaalde stad. Zo zouden de ambulancemedewerkers in Rotterdam een shirt dragen in een mosterdgele kleur waarbij het bekende hexagonpatroon op de schouders groen is in plaats van blauw. Het shirt dat volgens 24Hydrate hoort bij de regio Amsterdam komt redelijk overeen met het eerste ontwerp dat ik liet zien. Alleen hierbij staat er een grote A op de linkerborst.
Bovenstaande ontwerpen waren kennelijk niet voldoende. Het team heeft zich op een bijzonder creatieve manier uitgeleefd. Zo heeft men ervoor gekozen om zelfs de ontwerpen van de vesten te bedrukken op een shirt. Inclusief bedrukte rits en witte ‘reflectiestrepen’. Tja, wat zal ik van onderstaande foto’s eens zeggen? Hebben ze een soort steekwerend vest op een shirt laten bedrukken? Het kan aan de belichting van de foto liggen, maar het lijkt er zelfs op dat ze er vlekken op hebben gemaakt. Alsof het al vies en gedragen is. Daarnaast worden er ook bijpassende mondmaskers en shirts aangeboden die bedoeld zouden zijn voor de ‘medische spoeddiensten’.Het is zo slecht nagemaakt dat ik er
Het shirt dat volgens 24Hydrate hoort bij de regio Amsterdam komt redelijk overeen met het eerste ontwerp dat ik liet zien. Alleen hierbij staat er een grote A op de linkerborst.
Creatief met nieuwe ambulancekleding
Bovenstaande ontwerpen waren kennelijk niet voldoende. Het team heeft zich op een bijzonder creatieve manier uitgeleefd. Zo heeft men ervoor gekozen om zelfs de ontwerpen van de vesten te bedrukken op een shirt. Inclusief bedrukte rits en witte ‘reflectiestrepen’.
Daarnaast worden er ook bijpassende mondmaskers en shirts aangeboden die bedoeld zouden zijn voor de ‘medische spoeddiensten’. Het is zo slecht nagemaakt dat ik er
Tja, wat zal ik van onderstaande foto’s eens zeggen? Hebben ze een soort steekwerend vest op een shirt laten bedrukken? Het kan aan de belichting van de foto liggen, maar het lijkt er zelfs op dat ze er vlekken op hebben gemaakt. Alsof het al vies en gedragen is. Daarnaast worden er ook bijpassende mondmaskers en shirts aangeboden die bedoeld zouden zijn voor de ‘medische spoeddiensten’. Het is zo slecht nagemaakt dat ik er.
Nieuwe ambulancekleding wordt nagemaakt én online verkocht
Het is zo slecht nagemaakt dat ik er in eerste instantie een beetje om moest lachen. De kleding wordt aangeboden op een website die vol staat met vrolijke waterflesjes, bedrukte mondmaskers en kleding met dierenprints. Wie kan dit nu serieus nemen? Maar eigenlijk is dit niet om te lachen. Het is zorgwekkend en strafbaar.
Want voor nog geen dertig euro kun je een kledingstuk kopen waarmee je mensen behoorlijk op het verkeerde been kunt zetten. Je kan ontvoeringen, overvallen of andere criminele activiteiten makkelijk uitvoeren wanneer je dit draagt. Op een afstand is het namelijk niet van het origineel te onderscheiden en mensen zullen denken dat jij daadwerkelijk bij de ambulance werkt.
Tegen de wet
Volgens juriste Charlotte Meindersma, gespecialiseerd in beeldrecht, overtreed de website meerdere wetten.
”In dit geval wordt de wet op drie manieren overtreden. Als eerste mag je geen kleding namaken, wat in dit geval wel is gebeurd. Wanneer je de shirts naast elkaar legt, dan zie je de verschillen. Maar van een afstand zie je dat niet. Je hebt dus te maken met inbreuk op een merk, in dit geval dat van de ambulance. Het lastige daaraan is dat het laten vastleggen van een merk gebonden is aan een land of regio. Meestal wordt dit enkel gedaan voor de Benelux. Bovendien, wanneer mensen in de VS dit op straat zouden dragen, zou niemand er raar van opkijken. De ambulancemedewerkers dragen daar natuurlijk andere kleding.
Inbreuk op merk is extra nadelig wanneer er een commercieel belang aan vast zit. Deze webshop verkoopt de shirts en heeft er op die manier ook een commercieel belang bij. Als tweede wordt er inbreuk gemaakt op auteursrecht. Dit is wél een regel die in alle landen geldt. Als laatste heb je hierbij te maken met het misleiden van het publiek. Je mag geen kleding verkopen waarmee je mensen kunt misleiden.”
Stappen ondernemen
Het moge duidelijk zijn: 24Hydrate heeft op verschillende manieren de wet overtreden. Naast Meindersma heb ik ook contact gehad met Nadiene Toby, woordvoerder van Ambulance Zorg Nederland (AZN). Zij heeft aangegeven dat men hiervan op de hoogte is en er stappen worden ondernomen.
Ik hoop dat het AZN lukt om de namaak shirts van de website te laten verwijderen. Maar ik hoop vooral dat het hierbij blijft. Want het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Ook de uniformen van de Nederlandse politie worden nagemaakt en via websites aangeboden. Hier wordt al jaren aan gewerkt, maar de aanbieders blijven terugkomen. Via dit platform krijgen verkopers namelijk een waarschuwing, maar vervolgens kunnen ze onder een ander account opnieuw de kleding aanbieden.
Het is dus dweilen met de kraan open. Een kraan die van mij wel dicht mag.
Groetjes,
Aileen
Who cares. Misschien is de kwaliteit wel beter van dit bedrijf (daar is heel weinig voor nodig overigens)
Ask me how I know