Uniform van de Carabinieri: de boevenvangers in Italië

Want to read in English? Click here

Ik heb politie-uniformen altijd al erg interessant gevonden. Ze laten zien waar een land voor staat, wat men belangrijk vindt en wat voor cultuur er heerst. Vandaag is het tijd voor het uniform van de Carabinieri: de boevenvangers in Italië. En ik kan je alvast verzekeren: het is alles behalve saai.

Uniform van de Carabinieri: de boevenvangers in Italië

Verschillende politiekorpsen

Voordat ik je de uniformen laat zien, zal ik je eerst vertellen hoe de politie in Italië is georganiseerd. Want in tegenstelling tot veel andere landen bestaat de Italiaanse politie uit vier delen, die alle een eigen taak hebben.

In de steden en dorpen is er de Polizia municipale. Dit politiekorps is opgezet door de gemeente en vooral verantwoordelijk voor de veiligheid op straat. Ze delen onder meer boetes uit en komen wanneer er een verkeersongeluk heeft plaatsgevonden.

Op landelijk niveau is er de Guardia di finanza. Zij houden zich bezig met financiële criminaliteit. Ze controleren of mensen belasting betalen, maar ook of je de juiste contracten en papieren hebt om bepaald werk te doen. De Polizia di Stato helpt de Polizia municipale in de grotere stedenDaarnaast zijn zij verantwoordelijk voor de handhaving en veiligheid op de autowegen, spoorwegen, luchthavens, waterwegen en de douane. Zij werken in sommige gevallen ook samen met de L’arma dei Carabinieri. 

Deze organisatie wordt afgekort Carabinieri genoemd. Zij zijn verantwoordelijk voor de handhaving van zware criminaliteit en veiligheid tijdens rampen zoals aardbevingen en overstromingen. Ze houden tevens toezicht op het leger en werken mee aan militaire missies. 

 

Uniform van de Carabinieri: de boevenvangers in Italië

De Carabinieri is opgericht in 1814, nog voordat Italië bestond. Victor Emanuel I, hertog van Savoye en koning van Sardinië, richtte het korps op om het koninkrijk te beschermen. De naam is afgeleid van het Franse woord carabinier, dat ‘soldaat gewapend met een karabijn’ betekent.

1835-1837

De uniformen zijn in tweehonderd jaar diverse keren aangepast en uitgebreid. Zo was er eerst een uniform waarbij er een cape werd gedragen in plaats van een jas omdat dit beter zou beschermen. Daarnaast kon deze eenvoudig over een rugzak heen worden gedragen en was hij makkelijk op te rollen wanneer deze niet gedragen werd.

1868

 

1875

Uniform van de Carabinieri: de boevenvangers in Italië
Foto: Ippolito Strizzi, Roma / Lombardi Historical Collection

1917

Begin 1900 werden de uniformen die gedragen werden tijdens de oorlog aangepast. Zo werd de cape ingeruild voor een jas en werd er een onderscheid gemaakt tussen winterkleding (in het zwart) een zomerse kleding met vooral lichte kleuren. Ook kwamen er linten die lieten zien wat voor onderscheidingen iemand had ontvangen. 

1943

1972

 

Dagelijks politie-uniform 

Bij de oude uniformen is duidelijk te zien dat de uitstraling van de uniformen serieus werd genomen. Je ziet veel contrasterende kleuren, knopen en emblemen. En dat is tegenwoordig niet anders.

Inmiddels lopen de Carabinieri in uniformen die zijn ontworpen door de wereldberoemde Italiaanse modeontwerper Valentino. Het dagelijkse, zomerse uniform bestaat uit een donkerblauwe of zwarte broek, al dan niet met een rode streep op de zijkant. Deze wordt gecombineerd met een licht- of middenblauw overhemd en bijpassende hoed met het Carabinieri logo. 

Uniform van de Carabinieri: de boevenvangers in Italië
Foto: Serghei ToporPixabay
Uniform van de Carabinieri: de boevenvangers in Italië
Foto: Serghei Topor – Pixabay
pet van de Italiaanse Carabinieri
Foto: Barbara BonannoPixabay

In de koudere maanden wordt er een donkere jas gedragen, inclusief schuine, witte band. 

 

Het zware werk

Ze zien er trouwens niet altijd zo chique uit. Tijdens geheime operaties of zwaardere missies is de kleding doorgaans wat minder opvallend. 

 

Speciale gelegenheden

Maar als er een moment is om uit te pakken, dan doen ze dat. Tijdens speciale gelegenheden komt de grote cape weer tevoorschijn en zijn de uniformen rijkelijk versierd, inclusief gekleurde veren op het hoofd.

Beveiligers

Deze prachtige uniformen zijn niet enkel voor de mensen die in het veld werken, ook de beveiligers worden op dit soort momenten bijzonder aangekleed.

Klassiek en chique

Italië staat bekend als het land van de mode en dat laten de Carabinieri ook maar weer eens zien. De uniformen zitten strak rondom het lijf, stralen autoriteit uit e zijn alles behalve saai. Ik vind het prachtig om te zien. Wat vind jij ervan?

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge