Waarom politieagenten een uniform op televisie dragen

Een aantal weken geleden plaatste ik een oproep op sociale media. Ik vroeg mijn lezers of zij vragen hadden over werkkleding. Eén van de vragen die ik ontving was waarom politieagenten een uniform op televisie dragen. Een goede vraag, want er zijn genoeg beroepsgroepen die hun uniform niet dragen tijdens televisieoptredens. Zou het bij de politie verplicht zijn? Tijd om hierin te duiken!

Waarom politieagenten een uniform op televisie dragen
Foto: Pixabay

Een uniform op televisie

Om een antwoord op mijn vraag te krijgen nam ik contact op met de afdeling communicatie van de politie. Volgens Mireille Beentjes, strategisch woordvoerder van de politie Nederland, is het niet meer dan logisch dat agenten een uniform dragen wanneer ze op televisie verschijnen.

”Het is een ongeschreven regel dat agenten een uniform dragen op televisie. Dat heeft te maken met de herkenbaarheid. Als mensen vanuit hun functie in de media zijn zou het raar zijn wanneer ze daar in burger zitten. Wanneer agenten vanuit hun rol in de vakbond in de media komen, dan mogen ze alleen geen uniform dragen. Op die manier is het onderscheid duidelijk.”

 

Goed voorbeeld 

Hoe vanzelfsprekend het misschien ook klinkt, er zijn genoeg artsen en bouwvakkers die niet in hun werkkleding verschijnen op televisie. Jammer, want niet alleen bij agenten zorgt het uniform voor herkenbaarheid. Daarnaast heeft het nog meer voordelen. Zo beïnvloedt kleding ook de manier waarop er wordt gesproken en gereageerd. Dit is ook logisch want werkkleding zorgt ervoor dat je meteen in de werksfeer komt. Dus mocht je voor je werk een uniform dragen en een keertje bij een talkshow aanschuiven, denk even extra na voordat je je vrijetijdskleding aantrekt. Wellicht ondersteunt je uniform wel extra je verhaal.

 

Groetjes,

Aileen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge