Dit kledingadvies kregen werkende vrouwen in 1912, en nu nog steeds

Tijden veranderen, en zo verandert de mode mee. Maar door de jaren heen zijn bepaalde dingen ook hetzelfde gebleven. Voor dit artikel ben ik gedoken in wat vrouwen in 1912 op kantoor droegen. En dat blijkt nog niet eens veel af te wijken van wat vrouwen tegenwoordig op het werk dragen..

Een groep vrouwen die werken in 1909, By Unknown author – https://ark.digitalcommonwealth.org/ark:/50959/cc08j231d , Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75318712

Dit kledingadvies kregen werkende vrouwen in 1912, en nu nog steeds

Columniste Anne Rittenhouse was aan het begin van de twintigste eeuw dé vrouw die alles wist van mode. In een artikel uit december 1912 (New York Times) ging zij in op wat de trends waren voor werkende vrouwen, inclusief tips. Ik heb vijf moderegels voor de werkende vrouw op een rij gezet die tegenwoordig nog steeds gelden.

 

1. Volg de heren

Volgens Rittenhouse is het verstandig om bij het kiezen van de kleding je te laten inspireren door herenkleding. Vooral de eenvoud is volgens haar van belang, zodat de vrouw een garderobe kan opbouwen die makkelijk te combineren is.

Hoewel er steeds meer ruimte is voor een eigen smaak en stijl, geldt deze regel in formele omgevingen nog steeds. Je ziet het onder meer terug in de politiek. Dames dragen eenvoudige kleding die soms inderdaad wat weg heeft van herenkleding. Denk hierbij aan effen, rechte pakken zonder sieraden.

 

2. Een kostuum is gemak

In het artikel wordt benadrukt dat het kostuum een uitkomst is voor vrouwen omdat het altijd goed staat, en dat is wel zo makkelijk.

Tja, hier heb ik niets aan toe te voegen. Een kostuum, of het nu een broekpak of mantelpak is, blijft een geweldig item in de garderobe.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Romanov Photos (@romanov_resurrection)

Een bericht gedeeld door Biblioteca Pública Piloto (@bppiloto)

3. Wees voorbereid op evenementen na het werk

Rittenhouse schrijft dat vrouwen zich vrijer en beter voelen wanneer ze na werktijd een andere blouse dragen dan diegene waarin ze hebben gewerkt. Ze raadt daarom vrouwen aan om een geheime voorraad met blouses en accessoires in het bureau te bewaren. Dit kan goed van pas komen wanneer ze na het werk bijvoorbeeld uit eten gaat.

Ik denk dat dit advies van alle tijden is. Een fris en schoon kledingstuk staat en voelt voor de meeste mensen, ongeacht man of vrouw, beter dan kleding waarin is gewerkt. Op mijn kantoor ligt ook extra kleding voor het geval dat ik er extra netjes uit wil zien of het simpelweg koud heb. Heel handig!

4. Zwarte jurk

Wanneer het gaat om het dragen van een jurk op het werk, raadt de columniste aan om te gaan voor zwart. Dit zou de meest betrouwbare kleur in een zakelijke omgeving zijn.

De zwarte jurk is een tijdloos kledingstuk dat zowel zakelijk als privé altijd goed gedragen kan worden. Maar zoals Rittenhouse omschrijft, is het zeker in formele omgevingen een verstandige kleur om te dragen.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Biblioteca Pública Piloto (@bppiloto)

5. Wees niet te opzichtig 

In het artikel staat dat vrouwen die opzichtige kleding dragen, zichzelf automatisch uitsluiten voor een betere positie. Ook wordt er aangegeven dat vrouwen over het algemeen geneigd zijn om kleding te kopen die niet lang meegaat, terwijl het verstandiger is om kwalitatief goede kleding te kopen.

Hoewel er gelukkig steeds meer ruimte is voor diversiteit op de werkvloer, wordt opzichtige kleding nog steeds niet overal gewaardeerd. Hetzelfde geldt voor de duurzaamheid van kleding. Want ondanks dat we ons bewuster zijn geworden van het feit dat er onnodig veel kleding wordt gekocht, zijn er nog steeds mensen (en niet alleen vrouwen) die kleding kopen terwijl ze weten dat het niet lang meegaat.

Ik vind het erg leuk en herkenbaar om deze adviezen van Rittenhouse te lezen. Herken jij haar adviezen ook?

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge