Dit leerde ik van een cursus kledingadvies

Na jarenlang schrijven over werkkleding en zakelijke mode vragen mensen mij wel eens of ik niet uitgeschreven ben. Ik kan je zeggen, dat ben ik nooit. Maar op zoek gaan naar inspiratie en blijven leren is essentieel als ik dit wil blijven doen. Bovendien zijn er weinig dingen die ik zo leuk vind als leren. Daarom besloot ik begin dit jaar dat ik cursussen wilde volgen om hier vervolgens over te schrijven.

 

Cursus kledingadvies

Toen was er plotseling corona. De fysieke cursus over beschermende kleding die ik zou volgen werd afgeblazen. En langzamerhand zag ik hoe de markt van online cursussen begon te groeien. Hoewel ik er nog nooit eentje had gevolgd was ik direct nieuwsgierig. 

Op de website van Soofos, een online platform met verschillende cursussen, vond ik de cursus Kledingadvies voor Vrouwen. Deze volg je door middel van video’s en opdrachten, gegeven door imago en personal branding expert Riet de Vlieger. Nu heb ik vier jaar mode gestudeerd in Amsterdam, gewerkt in de modebranche en inmiddels schrijf ik ook alweer een aantal jaren over kleding. Maar een cursus kledingadvies heb ik nog niet gevolgd.

Ik was dus direct benieuwd wat ik hiervan zou kunnen leren. En ik kan je alvast verklappen dat dit veel meer is dan ik had verwacht. Vooral op het gebied van kleur ging er een wereld voor mij open. Tijd dus om jou te vertellen wat ik niet wist en nu heb geleerd. 

 

Kleurgroepen

In de cursus leerde ik dat er drie soorten kleurgroepen bestaan: basiskleuren, heldere kleuren en pastelkleuren. Het lijkt voor de hand te liggen, maar hier ben ik nog nooit bewust van geweest. Basiskleuren zijn zwart, bruin, donkerblauw en wit. Ze zijn makkelijk te combineren met andere kleuren. Vervolgens heb je de heldere kleuren zoals turquoise, oranje en groen. De pastelkleuren zijn de zachte tinten zoals babyblauw, lichtroze en zachtgeel.

Eén van de opdrachten in de cursus was om in je kledingkast te kijken naar welke kleurgroepen je hebt. Mijn kast bleek voor 90% te bestaan uit basiskleuren. Vooral veel zwart, donkerblauw, grijs en wit. De overige 10% bestaat uit felle kleuren. Pastelkleuren heb ik niet omdat ik dit bij mezelf niet mooi vind staan.

Ik kreeg de opdracht om een outfit te dragen met kleuren die ik normaal niet snel zou aantrekken. Toen kwam er een fel blauwe rok met bijpassende blauwe blouse uit de kast. Een set die ik jaren geleden had gekocht, maar zelden heb gedragen. Ik droeg de blouse onder een zwarte top en combineerde het geheel met een zwarte panty en dito laarzen.

 

Meningen verschillen

Ik merkte direct dat mensen anders op mij reageerden. Op kantoor kreeg ik complimenten en toen ik mijn kleding op Instagram liet zien bleken velen het ook leuk te vinden. Ik vertelde in mijn Instagram stories dat ik dit droeg als opdracht, omdat ik niet vaak felle kleuren draag.

Al snel kreeg ik een reactie van een vaste lezer van mij die zei dat ze het hier niet mee eens was. Volgens haar droeg ik regelmatig felle kleuren. Dit zette mij aan het denken: zou ik de paar felle kledingstukken die ik heb vaker dragen dan ik denk? Ik besloot een poll te plaatsen en het te vragen aan mijn lezers. Ik laat op Instagram immers iedere dag zien wat ik draag.

De meningen verschilden. Ik kreeg een bericht van iemand die zei dat ik geen felle kleuren nodig heb, terwijl anderen het juist leuk vonden. Uiteindelijk gaf ruim 80% van de lezers aan dat ik inderdaad weinig felle kleuren draag. Oké, het beeld dat ik van mijzelf had klopte dus.

 

Kleurenwiel

Het combineren van kleuren doe ik eigenlijk altijd op gevoel. Vaak ook uit gewoonte, omdat ik weet dat bepaalde combinaties goed staan. Tijdens de cursus kwam ik erachter dat er een wiel bestaat waar allemaal kleuren instaan. Dit is iets dat ik wel vaker heb gezien en ik weet dat er ook verschillende varianten bestaan. Maar hoe dit precies werkte, dat wist ik niet. 

Dit leerde ik van een cursus kledingadvies
Kleurenwiel | Afbeelding: Pixabay

Het kleurenwiel bleek een middel te zijn om zonder gevoel voor kleur combinaties te kunnen maken. Er zijn bepaalde regels gekoppeld aan zo’n wiel waardoor het je helpt om de juiste kleuren bij elkaar te vinden. Super handig!

 

Kleurovergang trekt aandacht

In deze cursus kwam ik er ook achter dat je door middel van overgangen tussen kleuren de aandacht kunt trekken. Wanneer je bijvoorbeeld de aandacht wilt leggen op je taille, dan is het handig om daar de scheiding tussen de rok en de top te maken. Zo wordt er een horizontale lijn gecreëerd die meteen de aandacht legt op de taille.

Hetzelfde geldt voor de armen. Als je de focus op de armen wilt leggen, dan kun je een top dragen met bijvoorbeeld twee kleuren op de mouwen. De overgang tussen deze twee kleuren zorgt ervoor dat de aandacht hier naartoe gaat. Interessant om te weten!

 

Conclusie

Voor dit artikel heb ik drie dingen benoemd die ik heb geleerd. Maar eigenlijk zijn het er nog veel meer. Het zijn in totaal tien lessen, en er wordt heel veel verteld. Zoveel dat ik vaak even terug moest gaan in de video om het opnieuw te bekijken.

Naast Kledingadvies voor Vrouwen biedt Riet de Vlieger ook de cursus Kledingadvies voor heren aan. Daarnaast kun je via Soofos ook andere cursussen volgen; over bijvoorbeeld ondernemerschap, jezelf snel opmaken, solliciteren, brein training en persoonlijke groei. Eigenlijk over van alles. Mocht je interesse hebben, je kunt voor 19 euro per maand of 99 euro per jaar onbeperkt alle online cursussen volgen. Ik heb een jaarabonnement, dus ga nog zeker meer online cursussen volgen.

 

Groetjes,

Aileen

 

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Soofos. Het jaarabonnement heb ik van hen gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge