Zakelijk gekleed tijdens je zwangerschap: zó doe je dat

Zo af en toe komt de vraag terug: hoe kun je ervoor zorgen dat je er tijdens de zwangerschap zakelijk uitziet? Nu heb ik er al eerder artikelen over geschreven, maar het ‘nadeel’ is dat ik hier zelf geen ervaring mee heb. Tijd voor een interview met een hardwerkende en altijd goed uitziende dame: Haydée de Loof

Tijdens haar zwangerschap promoveerde zij als doctor in de onderwijswetenschappen aan de universiteit van Antwerpen. Ondertussen houdt ze haar blog Work In Heels bij én doet ze haar best om iedere dag representatief op het werk te verschijnen. En dat terwijl ze in september haar eerste kindje verwacht…

Zakelijk gekleed tijdens je zwangerschap: zó doe je dat
Haydée de Loof

Ik weet dat een zakelijk uiterlijk voor jou heel belangrijk is. Was het moeilijk om deze kleding te vinden voor zwangere vrouwen?

”Ik ben hier heel bewust mee omgegaan. Zodra ik zwanger werd ben ik hierover na gaan denken. Ik heb lang gezocht op internet naar nette kleding voor op het werk en merkte dat dit best wel lastig is. De kleding is vaak casual of juist heel erg klassiek. En dan niet klassiek chique, maar eerder een beetje saai.

Uiteindelijk vond ik Nine to Go, een winkel in België die gespecialiseerd is in zwangerschapskleding. Ze verkopen daar allemaal verschillende stijlen in verschillende prijsklassen. Daardoor kon ik dichtbij mezelf blijven en kleding dragen waar ik mij echt goed in voelde. Ik heb in één keer alles gekocht voor mijn zwangerschap. Het was een dure investering, maar zeker de moeite waard.”

Waarin heb je vooral geïnvesteerd?

”Aangezien ik in september ben uitgerekend wist ik dat ik de hele zomer zwanger zou zijn. Om die reden heb ik vooral jurken gekocht. Een aantal zakelijke jurken en een aantal basismodellen die ik zowel zakelijk als privé kan dragen. Met een blazer kan je een jurk meteen een nette uitstraling geven. Ook heb ik één nette spijkerbroek, een blazer en een jumpsuit gekocht. Bij H&M heb ik een paar basic t-shirts gekocht.”

Dat is op zich niet heel erg veel. Is dit tot op heden voldoende geweest?

”Ik heb er bewust voor gekozen om mijn normale kleding niet te blijven dragen. Want dan rekt het uit en heb ik er na mijn zwangerschap niks meer aan. Dus ik heb inderdaad weinig keuze op dit moment. Daar heb ik mij bij neergelegd. Ik kan wel een hoop kleding kopen voor weinig geld, maar dat is niet zo goed voor het milieu en daarnaast zie je dat de kwaliteit minder goed is.  

Ik kan mij voorstellen dat er vrouwen zijn die hier moeite mee hebben. Maar als je creatief bent, dan kun je toch nog veel verschillende combinaties maken. Zaken zoals je make-up, sieraden, sjaals en schoenen blijven natuurlijk hetzelfde. Blazers kun je trouwens wel gewoon blijven dragen zolang je de knoopjes open laat.

Omdat je minder kleding gebruikt is het wel meteen een goed excuus om lekker los te gaan met sieraden en make-up. Zo kun je een outfit helemaal transformeren. En met een paar mooie, opvallende hakken onder een jurk kun je ook een compleet andere uitstraling creëren.”

Zakelijk gekleed tijdens je zwangerschap: zó doe je dat
Haydée tijdens haar doctoraatsverdediging

Draag je tijdens je zwangerschap dan hakken?

”Ja, zeker! Ik heb mij verbaasd over hoeveel mensen dat not done vinden. Er heerst een beeld dat je geen hakken kunt of zou moeten dragen als je zwanger bent. Maar zolang ik mij daar goed in voel, blijf ik dit gewoon doen. Ik ben een tijdje ziek geweest tijdens mijn zwangerschap en dan trek ik heus wel lage schoenen aan. Maar ik voel mij gewoon het beste op hakken. 

Wist je dat Amal Clooney, de vrouw van acteur George Clooney, ook kritiek kreeg toen ze tijdens haar zwangerschap hakken droeg? Ik vind dat zonde. Deze vrouw heeft als advocaat op het gebied van mensenrechten zoveel interessants te melden. Waarom gaat het dan over het feit dat zij ervoor kiest om hakken te dragen?”

Heb je door dit soort opmerkingen het idee dat je minder serieus wordt genomen in je werk? 

”Gelukkig valt het bij mij erg mee. Ik heb eigenlijk juist veel complimenten ontvangen omdat ik ook nu mijn best doe om er netjes uit te zien. Mensen snappen dat het met een dikke buik soms best lastig is.

Ik merk dat je door een zichtbare buik veel vragen krijgt over je zwangerschap. Het is natuurlijk ook een heel toegankelijk onderwerp. Maar normaal gesproken praat ik niet zo vaak over privé onderwerpen op het werk. Dat is wel opvallend. Om die reden verborg ik mijn buik in het begin ook. Ik wilde dat mensen mij zagen als professional, niet als zwangere vrouw.”

En dat doe je nu niet meer?

”Nee, inmiddels niet meer. Toen mijn man merkte dat ik mijn buik aan het verdoezelen was heeft hij hier meteen iets van gezegd. Hij vond het zonde dat ik zo iets moois wilde verbergen. Ik moest er juist trots op zijn, zei hij. Ik mocht er zijn en mijn buik ook. 

Sinds die tijd laat ik mijn buik wel gewoon zien en soms benadruk ik hem zelfs met een lint of riem. Dit draag ik dan onder mijn borsten zodat de buik  mooi naar voren komt.”

Heb je tenslotte nog tips voor zwangere vrouwen die er op het werk netjes uit willen blijven zien?

”Ik adviseer om echt te investeren in een aantal mooie kledingstukken. Het is belangrijk dat jij je er mooi en goed in voelt, daar moet je niet op bezuinigen. 

En gebruik de zwangerschap om extra lief voor jezelf te zijn en rust te nemen. Omdat mijn voeten soms wat opzwellen, zeker op warme dagen, draag ik wel eens open schoenen op het werk. Maar ondertussen kan ik lastig bij mijn voeten door de dikke buik. Dus ga ik momenteel regelmatig naar de pedicure. Ik wil er verzorgd uitzien, maar ondertussen is het ook een fijn moment om te ontspannen. Lief zijn voor jezelf is natuurlijk altijd belangrijk, maar nu al helemaal.”

2 reacties

  1. Wat een goede inspiratie geeft deze blog! Die geef ik even door aan mijn collega, die nu drie maanden is! Ik had zelf aan haar de tip gegeven om zwarte jurken enzo te zoeken, omdat dit toch vaak al snel zakelijk is! En hakken dragen? Waarom niet?! Iedereen kan voor zichzelf bepalen of het goed zit of niet!

    X Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge