Ask Aileen: jong, modern en toch zakelijk gekleed?

Een paar maanden geleden ontving ik een vraag van Eva, een vaste lezer van Prettybusiness. Met een klein en tenger postuur en haar jonge leeftijd vindt zij het lastig om zich netjes te kleden. Een herkenbaar probleem, ik hoor het steeds vaker om mij heen. De afgelopen maanden heb ik mij in een aantal zaken verdiept zodat ik haar vraag zo goed mogelijk kon beantwoorden…

 

Ask Aileen: jong, modern en toch zakelijk gekleed?

 

Vraag

 

Beste Aileen,

Ik vind het lastig om er leuk én zakelijk uit te zien zonder dat het lijkt of ik de kleding van mijn moeder aan heb. Ik ben namelijk nog maar 22 jaar oud, 1,61 meter lang en heb maat 32/34. Heb je nog tips om er volwassen en zakelijk uit te zien zonder dat het lijkt alsof ik me ‘verkleed’ als iemand die ouder is? Waar kopen jonge mensen leuke, zakelijke kleding in kleine maten?

Ik zal het even verder toelichten. Het is namelijk een beetje een tweezijdig probleem. Allereerst vind ik het lastig om kleding naar mijn smaak ook in mijn maat te vinden omdat ik, zoals ik al schreef, vrij klein en tenger ben. De nette kledingzaken en -merken richten zich toch meer op de echte volwassen maten voor vrouwen en daardoor passen dingen soms niet zo goed, of sluit de stijl niet helemaal aan bij mijn leeftijd (ik studeer ook nog natuurlijk). Dat is eigenlijk het tweede deel van mijn probleem: ik houd van nette en zakelijke kleding, maar wil er ook wel een beetje vlot en vrouwelijk uitzien, dus niet alleen maar strakke bloezen en pantalons in zwart/wit/grijs/donkerblauw. Dat is soms toch lastig te vinden, merk ik.

Bij Only slaag ik de laatste tijd niet vaak meer door de trend van oversized en ruimere pasvormen, aangezien dat niet zo bij mij past. Zara heeft gelukkig meer en de meeste van mijn blazers komen uit de nettere collectie van de H&M. Voor jurkjes ging ik vaak naar Steps, maar daar zijn de maten teveel verschoven waardoor de huidge maat 34 me te groot is. Dat geldt ook voor de kleding van Esprit, terwijl ik daar nog tops in maat S van heb liggen die me nog gewoon passen (en nu is dus XS al te groot). V&D had een fijne petite afdeling, maar bestaat helaas niet meer.

Ik zoek dus veel online (want in de winkel zijn deze maten vaak maar heel beperkt aanwezig). Bij Zalando slaag ik nog wel eens, al zoek ik dan niet in de categorie ‘zakelijke jurken’, want dat werkt niet zoals je al weet haha. Dorothy Perkins en New Look vind ik fijne merken. Qua stijl ben ik eigenlijk dol op Anna Field, Morgan en de mooie kleding op Topvintage.nl, maar helaas valt daar de maat XS/34 echt te ruim (als het al beschikbaar is).

Je begrijpt wel dat ik me erg goed kon vinden in jouw artikel over een Europees matensysteem voor kleding, want voor wie aan het uiteinde van het spectrum valt (of dat nu met een grote of een kleine maat is), is het erg lastig als ineens je maat niet meer te vinden is. Nu zullen maten altijd wel lastig blijven omdat iedereen natuurlijk weer net een ander lichaam heeft, maar ik vind het ook wel typisch dat er tegenwoordig zo weinig aandacht lijkt te zijn voor zakelijke kleding en dat het vooral iets voor ‘oudere’ mensen lijkt te zijn, in plaats van iets waar starters op de arbeidsmarkt mee te maken hebben omdat ze nog moeten groeien en hier ervaring mee moeten opdoen.

Ik kan me goed voorstellen dat je hier niet direct een sluitend antwoord op hebt hoor. Mensen groeien natuurlijk ook een beetje in hun zakelijke outfits, maar wat tips, do’s en don’ts, of voorbeelden zou ik zeker interessant vinden. Je hebt hier vaak ook goede ideeën voor in de artikelen waarin je iemand een nieuwe outfit geeft op basis van de bestaande garderobe.

Groetjes,

Eva

 

Antwoord

Beste Eva,

Dankjewel voor je uitgebreide bericht en vragen. Wat betreft je eerste vraag, ik snap heel goed dat het lastig is om met jouw maat zakelijke kleding te vinden. Je zou eens kunnen kijken naar het merk NAF NAF, hun kleding is ook te bestellen via Zalando. Zij verkopen kleding vanaf maat 32 en hun stijl is een combinatie van zakelijk, maar toch ook jong en kleurrijk. Bijvoorbeeld een blouse met een aparte kraag of opvallende print. Ze hebben ook colbertjes en nette pakken met een vrolijke kleur of print. Ze kunnen bij sommige items nog wel eens aan de prijzige kant zijn, maar in de uitverkoop kun je er ongetwijfeld hele leuke koopjes vinden.

Via Zalando wordt ook het merk Missguided verkocht. Zij hebben een speciale Petite collectie voor dames tot een lengte van 1,60 meter. Je bent nét iets groter, maar ik kan mij voorstellen dat het qua pasvorm wel erg goed zou kunnen vallen. Ook zij gaan vanaf maat 32. Het nadeel is wel dat hun Petite collectie niet echt zakelijk is. Maar er zitten wel mooie basic items tussen zoals een nette jeans, pantalon of blouse. Mocht je jezelf een keer willen trakteren of een luxe cadeau mogen uitzoeken, dan raad ik je aan om even te gaan kijken bij Suistudio. Zij hebben prachtige pakken vanaf maat 30 en ook speciale maten voor de wat kleinere dames. Je kunt daar een compleet pak kopen vanaf €259. Voor een lagere prijs kun je daar ook een mooie pantalon, blouse of top kopen.

Je tweede vraag gaat over hoe je jezelf het beste zakelijk kunt kleden zonder dat je het gevoel hebt dat je ‘verkleed’ bent. Zoals ik deze week al in een artikel schreef heeft dit ook te maken met het idee van dat een jonge vrouw er modern uit zou moeten zien. Klassieke, nette kleding wordt nu eenmaal sneller gekoppeld aan oudere mensen. Het is ook een mindset wat dat betreft. Maar ik snap ook dat jij er niet zo klassiek uit wilt zien dat je inderdaad het gevoel hebt dat je de kleding van je moeder aan hebt.

Wanneer je er netjes én modern uit wilt zien, dan raad ik je aan om vooral te gaan spelen met klassieke en moderne kledingstukken. Je zou bijvoorbeeld een klassieke, grijze pantalon goed kunnen combineren met een T-shirt in een vrolijke print. Zo maak je een combinatie tussen modern en zakelijk. Voor een iets meer zakelijke uitstraling kun je de outfit bijvoorbeeld afmaken met een paar hakken en een mooie parelketting. Wil je er juist iets moderner en vlotter uitzien? Dan zou je kunnen kiezen voor een paar nette sneakers en gekleurde ketting.

Vaak maken kleuren en prints een outfit meteen een stuk frisser en jonger. Ik heb zelf bijvoorbeeld ook een vriendin die graag nette kleding draagt en ook een klein en smal figuur heeft. Zij is dol op stippels. Ze draagt dan wel eens een rok met stippels, wat haar meteen een jeugdige uitstraling geeft. Om de outfit wat netter te maken kiest ze dan wel voor een zwarte panty, nette schoenen en een blouse of een net vest. In haar oren draagt ze vaak wat grotere, speelse oorbellen. Deze passen qua stijl dan goed bij het rokje met stippels. Maar door de nette panty en blouse ziet ze er toch wel weer netjes uit.

Ik hoop dat ik je met mijn tips en voorbeelden heb geholpen. Voor een complete lijst met alle kledingmerken die damespakken en andere zakelijke kleding verkopen vanaf maat 30 kun je een kijkje nemen op de pagina ‘alle confectie damespakken op een rij’. Alle merken die ik hier boven heb genoemd staan hier ook in, inclusief maten, links en prijzen.

 

Mocht je nog vragen hebben, je kunt mij altijd een berichtje sturen.

 

Groetjes,

Aileen

 

Heb jij ook een vraag of dilemma? Stel deze via contact@prettybusiness.nl o.v.v. ‘Ask Aileen’.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge