Ask Aileen – dresscode bij de gemeente

Vandaag beantwoord ik een nieuwe lezersvraag. Dit keer is het niet alleen een vraag, maar wilde de lezeres ook graag mijn mening weten. Super leuk! Dit houd de vragen wel zo afwisselend. Tijd voor Ask Aileen – dresscode bij de gemeente.

Ask Aileen - dresscode bij de gemeente

 

Vraag

Hi Aileen,

Ik wil even zeggen dat je echt een interessante en leuke blog hebt! Mijn complimenten!

Voor mijn werk draag ik elke dag zakelijke kleding. Ik maak bijvoorbeeld iedere dag een foto van mijn outfit als ik naar mijn werk ga. Dan weet ik de volgende keer ook hoe ik bepaalde kledingstukken met elkaar kan combineren. Wat zou je bijvoorbeeld naar je werk dragen als je bij/voor de gemeente werkt? Waarom ik dit aan je vraag, zie en lees hieronder:

Achtergrond:

Bij de gemeente draagt iedereen verschillende kleding: de één heel casual en de ander weer chique. Maar toch is het een organisatie waarvan ik denk dat je er representatief uit moet zien. Dit gebeurt niet bij iedere gemeente. Ik kom namelijk op verschillende plekken, heb bij diverse gemeenten gewerkt en zie enorme verschillen wanneer het om kleding gaat. En omdat je met cliënten werkt die inwoners zijn van de gemeente, dan is het denk ik essentieel dat je een bepaalde kledingcode met elkaar afspreekt. Je ziet namelijk niet aan de kleding of dit nu werkkleding of privékleding is. Een scheiding tussen deze outfits is dus niet te zien bij gemeenten.

Ik ben benieuwd naar je mening en advies. Ik ben smal en klein, dus dan is het soms lastig om de juiste maten voor pakken, mantelpakjes jurken etc. te halen.

Ik ben benieuwd naar je reactie.

Met vriendelijke groet,

Sheema

 

Antwoord

Beste Sheema,

Bedankt voor je verhaal en je vragen. Ik heb zelf een aantal jaren bij de overheid gewerkt en ook met diverse ambtenaren van gemeenten samengewerkt. Ik herken wat je ziet. Er is eigenlijk geen pijl op te trekken wanneer het gaat om werkkleding. Sommigen zien er heel onverzorgd uit en anderen lopen weer strak in pak.

Het is mij opgevallen dat de ambtenaren die regelmatig in contact komen met de politiek vaak wel bewust zijn van hun uiterlijk. Ik weet nog dat er collega’s waren die in de stress raakten wanneer ze plotseling naar een gedeputeerde moesten en zichzelf daar niet op gekleed hadden. Ook tijdens bewonersavonden vond men een nette uitstraling belangrijk. Ik heb daardoor het idee gekregen dat de motivatie om er netjes uit te zien vooral van buiten komt. De ambtenaren moeten het idee hebben dat iemand anders er waarde aan hecht. Zelf zijn ze er gewoon niet zo mee bezig.

Ook heb ik wel eens presentaties gegeven over dit onderwerp bij de overheid en ik voelde het verzet. Ik heb het idee dat uiterlijke presentatie bij veel organisaties nog steeds een taboe onderwerp is. Recent sprak ik met iemand van een gemeente waarbij ze een dresscode hadden doorgevoerd. Er ontstond veel ruis omdat mensen het niet eens konden worden over wat nu wel en niet een verzorgd uiterlijk is. Toen één van de medewerkers voorstelde om mij in te huren voor een presentatie, toen weigerde het management. Op die manier zouden mensen namelijk het idee kunnen krijgen dat ze er niet goed genoeg uit zouden zien. En dat is ook precies de reden dat mensen er soms zo onverzorgd bij blijven lopen: er kan niet over gesproken worden.

Persoonlijk ben ik zeker een voorstander van dresscodes. Alleen al omdat het duidelijkheid schept, ergernissen en discussies voorkomt. Maar dan moet de organisatie, en met name het management, hier wel unaniem achter staan. Dan is het zeker mogelijk, ik heb het zelf ook van dichtbij meegemaakt. Hier heb ik eerder ook een artikel over geschreven.

Als ik jouw verhaal zo lees dan kan ik concluderen dat jij hier zelf in ieder geval wél heel bewust mee bezig bent. Het maken van foto’s van je kleding is een hele goeie manier om je outfits te onthouden. Ik hoor ook steeds vaker dat mensen dit doen. Het is naar mijn mening het belangrijkste dat jij voor jezelf keuzes maakt over wat wel en niet gepast is. Zeker wanneer de collega’s in je omgeving zich zo verschillend kleden.  Toen ik zelf bij de overheid werkte was ik ook (vrijwel) altijd zakelijk gekleed. Dat deed ik ook omdat ik het belangrijk vond om het onderscheid te maken tussen werk en privé. Precies wat jij al schreef. Door een nette kledingstijl benadruk je ook dat jij je werk én jezelf serieus neemt. Kortom: je bent goed bezig 🙂

 

Groetjes,

Aileen

 

 

 

Heb jij ook een vraag of dilemma? Stel deze via contact@prettybusiness.nl o.v.v. ‘Ask Aileen’. Vergeet niet erbij te vermelden of je anoniem of met je eigen naam in het artikel wil komen te staan.

Eén reactie

  1. Ik dacht dat ik er wel modieus uitzag en gebruikte toiletartikelen zoals shampoo badschuim en deodorant maar weliswaar niet van a merken maar altijd van eigen merk of zeg maar budgetmerken. Verder kocht ik niet de duurste kleding want ik dacht als het maar netjes is. Zoals vlekken en verwassen kleding met gaten en winkelhaken pluizige kleding en gekreukte kleding en afgetrapte gymschoenen en kapotte schoenen. Ik kocht nooit bij exclusieve zaken .De stof zal wel beter zitten als het van een duur merk is dat uit een exclusieve zaak komt maar dan denk je meestal aan een bepaalde functie zoals een pak met stropdas en een duurder overhemd. Je hebt ook wel duurdere schoenenzaken en die schoenen gaan dan vaak wel langer mee en blijven vaak lang mooi. Je probeert je schoenen te poetsen zodat ze glimmen en nog als nieuw lijken. Ik heb het gevoel dat je er bijna een fulltime job van moet maken om er goed uit te zien en verzorgd voor de dag te komen. . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge