Dresscode bij de Big4-kantoren

De vier grootste internationale accountantsorganisaties, ook wel de Big4 (Ernst & Young, KPMG, Deloitte en PwC) genoemd, staan bekend om hun formele dresscode. Nette accountants in een pak, dat is een beetje het beeld dat mensen hebben van deze medewerkers. Maar tijden veranderen en ook deze kantoren gaan mee in de trend om er meer casual uit te zien. Dus wat is nu de Dresscode bij de Big4-kantoren? En hoe verschillen ze onderling van elkaar? Ik werp een blik op wat de kantoren zelf hier over te zeggen hebben…

 

Dresscode bij de Big4-kantorenFoto: Pixabay

 

Ernst & Young 

Ernst & Young is, net zoals alle andere bedrijven in dit artikel, internationaal actief. Daardoor kun je ook niet spreken over één duidelijke dresscode. Bij het Nederlandse kantoor wordt in de eerste plaats gesproken over een ‘business casual’ kledingstijl. Maar als je bij klanten op bezoek gaat, dan moet je er wel formeel uitzien.

Bij Ernst & Young in Canada hebben ze het afgelopen jaar duidelijk gekozen voor een meer casual uitstraling. Daar zijn spijkerbroeken nu ook toegestaan. Mits ze medium tot donker gekleurd zijn én in goede conditie. Ook sportjassen, schoenen met een open neus en laarzen vallen onder de dresscode. Dit geldt trouwens voor alle mensen binnen het bedrijf en ook voor alle werkdagen. Casual friday bestaat hier dan ook niet.

 

KPMG 

Bij de Nederlandse en Surinaamse kantoren van KPMG wordt online nog steeds geadviseerd om formeel gekleed te gaan. Zo moeten de heren een overhemd aan, broek, sokken en nette schoenen. Een das is verplicht bij functies waarbij men contact heeft met klanten. De dames mogen een broek of een rok met een ‘fatsoenlijke lengte’ dragen. Een split in de rok is toegestaan, mits subtiel.

De lijst met wat er niet mag is langer dan wat je eigenlijk wél mag dragen. Zo zijn onder meer piercings (behalve oorpiercings), shirts met een open rug, spaghettibandjes, slippers, sportschoenen, korte rokken, decolletés en laarzen niet toegestaan.

In Amerika krijgen starters bij KPMG tijdens hun eerste trainingen zelfs les in hoe zij zichzelf moeten kleden. Daarnaast krijgen de heren een waardebon van 200 dollar die ze kunnen uitgeven bij Men’s Wearhouse en een gratis zijden stropdas. De dames krijgen van hetzelfde bedrag een bon van Banana Republic en een zakelijk sieraad.

 

PwC

Bij PwC lijkt het alsof ze de dresscode steeds meer loslaten. Bij het kantoor in Australië hebben ze de regels ook drastisch veranderd. Voorheen bestond er een lijst met wat de heren wel en niet mochten dragen, volledig in detail uitgewerkt. Sinds 2016 is deze lijst geschrapt en hebben ze maar één regel: men moet dragen waar hij of zij zich goed in voelt. Maar daarnaast moet het ook respectvol zijn naar de omgeving en veilig om in te werken. Het management vindt het niet meer van deze tijd om te bepalen wat een medewerker wel of niet moet dragen.

Ook het Nederlandse onderdeel van PwC heeft zich hier grotendeels bij aangesloten. Op de website schrijven ze nadrukkelijk dat ze niet van studenten verwachten dat ze in pak komen solliciteren. Zowel voor de studenten, starters als professionals wordt geadviseerd om kleding te dragen waar jij je prettig in voelt.

Maar zoals ik al eerder schreef zijn er ook verschillen tussen de landen. Zo wordt er bij PwC in Zwitserland juist wél van jou verwacht dat jij je netjes kleedt. Daar hebben ze een lijst met punten waar je op moet letten. Onder meer laarzen en spijkerbroeken zijn niet toegestaan.

 

Deloitte 

Bij Deloitte in Nederland hebben ze geen strikte regels. Je mag op kantoor in een spijkerbroek en met gympen werken, maar naar buiten toe moet je wel formeel gekleed gaan. Wat mij wel opvalt is dat ze vaak benadrukken dat je beter overdressed dan underdressed kunt zijn. Waar de andere kantoren de casual stijl volledig doorvoeren, zijn ze hier bij Deloitte iets minder uitgesproken over. Zo wordt er geadviseerd om als man in een pak te solliciteren en als vrouw ook iets formeels aan te trekken.

Ook in hun blog over de dresscode geven ze subtiel het signaal af dat je casual gekleed kunt gaan, maar een formele uitstraling wordt wel gewaardeerd. Zo wordt benadrukt dat we in Nederland toch wel een voorbeeld kunnen nemen aan de heren van Deloitte in Milaan.

Kortom: verdiep je niet alleen in de dresscode bij het bedrijf, maar ook in die van het land.

 

 

Groetjes,

Aileen

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge