Netjes gekleed in een rolstoel: hoe doe je dat?

Vandaag is het de dag van de arbeid. In Nederland is het geen bijzondere feestdag maar ik vind het wel mooi om even stil te staan bij het feit dat er mensen zijn waarbij werk niet zo vanzelfsprekend is. Misschien vind jij het heel normaal maar er zijn mensen die er hun hele leven voor moeten vechten.

Zo is dat ook het geval voor Elianne. Zij kreeg op jonge leeftijd de ziekte van Lyme en zit daardoor voor haar hele leven, naast alle pijn en medicijnen, vast aan een rolstoel. Maar ondanks haar beperking werkt zij heel hard. Voor Prettybusiness sprak ik met haar over zakelijke kleding. Netjes gekleed in een rolstoel: hoe doe je dat eigenlijk?

Elianne Speksnijder

Elianne (27) is niet zomaar een hardwerkende vrouw in een rolstoel. Nee, ze is ware inspiratiebron voor veel mensen met een lichamelijke beperking. Ondanks haar ziekte en rolstoel is zij namelijk model én blogger.

Netje gekleed in een rolstoel: hoe doe je dat?

En ze is niet zozeer model omdat ze zo graag model wil zijn. Nee, Elianne wil met haar modellenwerk mensen laten zien dat je heel veel kan doen ondanks dat je een lichamelijke beperking hebt. Ze woont zelfstandig, shopt haar kleding online en is dol op haar hulphond die haar leven een stuk makkelijker maakt. Die hond, die traint ze trouwens ook gewoon zelf.

Ook doet ze dit jaar ook mee met de Mis(s) Verkiezing 2017, een initiatief van de Lucille Werner Foundation. Aankomende zaterdag zal ze om 20:30 tijdens de live-uitzending op SBS6 strijden voor de titel Mis(s) 2017. De presentatie zal verzorgd worden door (natuurlijk) Lucille Werner en Kees Tol. Minister-president Mark Rutte zal de uitzending bijwonen en uiteindelijk de winnares kronen. Hoe gaaf is dat?

Maar weer even terugkomend op het interview. Ik heb deze prachtige dame mogen interviewen over het dragen van nette en zakelijke kleding in een rolstoel. Want hoe werkt dat precies?

Hoe zou jij jouw kledingstijl omschrijven?

”Mijn kledingstijl is vooral een beetje sporty chic, denk ik. Maar ook soms een beetje gek. In zoverre, ik vind het leuk om kleur en prints te combineren.  In zekere zin merk ik dat mensen soms wel anders reageren als je modebewust gekleed bent met een zichtbare handicap. Ze zijn vaak (positief) verrast en denken er niet altijd bij na dat twintigers in een rolstoel, ook gewoon twintigers zijn. Mensen gaan er dan ook vaak vanuit dat ik een dwarslaesie heb, want dat zijn vaak de mensen die je dan nog zou verwachten als ’toffe’ mensen. Maar ik heb geen dwarslaesie. Ik heb gewoon een nasty disease. Ik kan het niet mooier maken. Wel leuker.”

Is je kledingstijl eigenlijk veranderd sinds je in een rolstoel zit?

”Vroeger droeg ik veel panties, jurkjes, lange vesten, grote truien en hakken. Vanwege mijn rolstoel draag ik nu voornamelijk high waisted broeken, sneakers en leuke tops. Om toch niet te eindigen als een grijs muisje, ben ik juist veel meer kleur en prints gaan aanbrengen in mijn garderobe die toch grotendeels is gebaseerd op skinny jeans en tops. Een rolstoel heeft stiekem wel veel impact op je kleding opties. Meer impact dan ik zou willen.

Gelukkig zijn er ook manieren om je rolstoel te ‘pimpen’. Zo zullen mijn wielen tijdens de finale worden verwisseld voor leuke, gekleurde varianten van het merk Magnesium Wheels. Ik vind het super gaaf dat zo’n merk bestaat. Dat maakt het allemaal een stuk leuker.”

Netjes gekleed in een rolstoel: hoe doe je dat?

Netjes gekleed in een rolstoel: hoe doe je dat?

Wat draag jij als je er netjes of zakelijk uit wilt zien?

”Echt zakelijk staat me niet. Het past niet bij mij als persoonlijkheid. Zelf kies ik het liefste voor een mooie high waisted skinny jeans, een paar mooie sneakers of hakken en een goede blouse. Een kokerrok met een sweater en hakken vind ik ook heel cool. Of het zakelijk genoeg is, ligt denk ik aan de branche waar je in werkt. Voor het bloggerbestaan is het prima.”

Heb je wel eens een pak gedragen? 

”Een tweedelig pak vind ik op zich héél cool. Maar dan wel als hij lichtroze is met een gek shirt eronder, bijvoorbeeld. Helaas zijn blazers en jasjes vaak heel lastig in een rolstoel. Ik moet altijd wel even goed zoeken naar een jasje dat mooi valt wanneer ik zit. Ik heb één lichtroze pak en die vind ik zo tof. Maar heel eerlijk, het jasje gaat nog steeds snel verfrommeld zitten in mijn stoel dus ik draag hem niet zo vaak als ik zou willen. Het probleem is vooral dat jasjes altijd naar de zijkant zakken wanneer ik deze draag. Het ziet er dan gewoon niet zo mooi uit als wanneer je staat.”

Netjes gekleed in een rolstoel: hoe doe je dat?

Welke zaken vind je nog meer lastig wanneer je er netjes uit wilt zien?

”Er zijn absoluut dingen op het gebied van mode die ik anders aanpak vanwege mijn rolstoel. Stiekem zijn er gewoon wel veel dingen die lastig zijn in een zittende positie. De lange mantels die we al jaren zien bijvoorbeeld. Ik vind ze heel tof, maar die flappen die wijduit vallen en dan tussen je wielen gaan zitten en alle opgepropte stof onder je bips, dat wil je niet.

Hetzelfde geldt voor lange rokken, jurken, wijde wapperende kleding, enzovoort. Culottes en pantalons: ook heel tof! Maar door de uitsnedes die gemaakt worden staat het niet mooi in de stoel. Alle overtollige stof bij de benen komt in een prop op je schoot te liggen. Lange vesten eindigen ook overal waar je de stof niet wilt hebben. Met een lage jeans zit je ongeveer in je blote kont en met een korte rok heb je inkijk. Dat wil je ook niet.

Bodycon midi jurken, kokerrokken, high waisted skinny jeans en bepaalde volant blouses, doen het wat mij betreft juist wel weer goed in de rolstoel. Jasjes en vesten vind ik zelf altijd lastig, maar bomber jacks en cropped jasjes vind ik dan wel weer een fijne optie. Anderzijds heb ik een mega tof ‘clownspak’ van de Zara. Als je loopt is het eigenlijk best een hobbezak en zou ik hem denk ik niet dragen. Door de zittende positie, krijgt hij echter wat meer pasvorm en is hij mega cool.”

Tenslotte

Ik vond het super gaaf om Elianne te interviewen. Wil je op de hoogte blijven van alles rondom de Mis(s) verkiezing en alle andere dingen die ze doet? Volg haar dan via Facebook. En vergeet natuurlijk niet om op haar te stemmen. Stuur ‘Elianne’ naar 4600.

Groetjes,

Aileen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge