Dit is de zakelijke kledingetiquette in U.S.A.

Want to read in English? Click here

Doe je wel eens zaken met mensen uit de United States? Via online vergaderingen of moet je er wel eens fysiek heen om een gesprek te voeren? Dan is het handig als je weet wat de etiquette zijn en welke kledingstijl op het werk wordt gewaardeerd. Om te achterhalen wat de do’s en don’ts zijn heb ik etiquette expert Anne-Marie van Leggelo om advies gevraagd.

Dit is de zakelijke kledingetiquette in U.S.A.
Foto: Pixabay

Wat is kenmerkend wanneer het gaat om de zakelijke kleding in de U.S.A?

”Amerikanen staan bekend om hun wijde kledingstijl. Ze vinden het belangrijk dat de kleding comfortabel zit. Als het er dan ook nog goed uitziet, is dat mooi meegenomen. Je ziet dit duidelijk terug in de pakken. Deze worden vaak een of twee maten groter gekocht. De das die daarbij wordt gedragen is ook wat breder dan bijvoorbeeld in Europa gebruikelijk is. De voormalig president Trump is een goed voorbeeld van een zakelijke, Amerikaanse kledingstijl.”

Hoe zit het met de dames? Dragen zij ook kleding dat wat ruimer valt?

”De kleding bij de dames sluit over het algemeen wat meer aan op het lichaam. Zij dragen vaak een nette rok in combinatie met een jasje. Dit jasje wordt ook wel eens gecombineerd met een broek. Wanneer er een jurk wordt gedragen, dan is een mouwloos model heel gebruikelijk. In west Europa is dit in zakelijke setting echt not done. Hetzelfde zie je ook bij schoenen met een open teen. In Amerika kan dat prima op het werk, terwijl het in west Europa ongepast is om te dragen.”

En hoe zit het met het gebruik van kleuren en accessoires? 

”Het dragen van felle kleuren is heel gebruikelijk, ook in een zakelijke omgeving. Zo dragen de heren bijvoorbeeld felgekleurde overhemden en dassen. Dit wordt vaak gecombineerd met een spijkerbroek. In Amerika zijn jeans namelijk enorm populair. Ze worden zowel privé als zakelijk gedragen.

De sieraden die door dames dagelijks worden gedragen zijn niet zo duur, maar wel gemaakt van een goede kwaliteit. Dit heeft ook te maken met hun garderobe die over het algemeen eenvoudig is. Want een eenvoudige outfit geeft in Amerika een correcte indruk. De meer kostbare juwelen worden bewaard voor speciale, ceremoniële gelegenheden. Kortom: less is more.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge