Dit is de zakelijke kleding etiquette in Rusland

Want to read in English? Click here

Mocht je wel eens zaken hebben gedaan met Russen, dan is het je misschien al eens opgevallen dat deze mensen een eigen manier hebben om zich te kleden. Net zoals ieder land hebben zij ook zo hun gewoontes, stijl en cultuur. 

Dit is de zakelijke kleding etiquette in Rusland
Moskou, Rusland | Foto: Pixabay

Dit zijn de zakelijke kleding etiquette in Rusland

Maar hoe kun je daar het beste op inspelen? Je wilt natuurlijk niet de plank misslaan tijdens een zakelijke afspraak met een klant. Om je alvast op weg te helpen heb ik de hulp ingeroepen van internationale etiquette expert Anne-Marie van Leggelo.

Rusland is een bijzonder land dat de laatste jaren enorm is veranderd. Zie je dit ook terug in de kleding? 

”Zeker. Tot zo’n dertig jaar geleden was Rusland nog de Sovjet-Unie. Destijds waren de mensen erg praktisch en bescheiden gekleed. Tegenwoordig is dit veranderd. Mensen durven zich opvallend en uitdagend te kleden. Maar het verschilt natuurlijk ook per regio. Rijke mensen in Moskou dragen weer andere kleding dan de mensen in de dorpen.”

Hoe zit het met de zakelijke kleding? Wat wordt er meestal gedragen in Rusland?

”Zakelijke kleding is in Rusland verbonden met status. En een pak is dan ook dé manier om je professionaliteit te uiten. Waar in Nederland mannen nog wel eens een jasje uittrekken wanneer ze gaan zitten, zal dit in Rusland niet zo snel gebeuren. Met het uittrekken van je jasje verlies je je status.

Men hecht ook veel waarde aan details. Mannen dragen niet alleen een pak, maar zorgen er ook voor dat hun schoenen netjes gepoetst zijn en de baard geschoren is. Mocht je zaken met ze doen, zorg ervoor dat je een pak draagt in een donkere kleur zoals marineblauw, zwart of antraciet. Heldere of lichte kleuren worden gezien als een teken van onbetrouwbaarheid.”

En wat kunnen de dames het beste dragen?

”Voorheen stonden de dames bekend om het chique uiterlijk. Ze droegen veel bont, vaak gecombineerd met borduursels en fluweel. Eigenlijk was niets te gek. Maar dit is aan het veranderen. Zakenvrouwen dragen tegenwoordig vaak wat meer ingetogen kleding, maar nog steeds elegant. Rokken komen qua lengte vaak rond de knie. Iets er boven of er overheen kan dus ook.

Russische vrouwen benadrukken ook graag hun vrouwelijkheid. Daar geven ze ook veel geld aan uit, zeker in vergelijking met Nederlandse dames. Er wordt bijvoorbeeld ook aandacht besteed aan schoenen, sieraden en tassen.”

Heb je nog een tip voor mensen die een zakelijke meeting ingaan?

”Russen vinden het belangrijk om tijd te investeren in een goede, zakelijke relatie. Het zou dus kunnen gebeuren dat je wordt uitgenodigd voor een diner bij iemand thuis. Houd er rekening mee dat men verwacht dat jij je schoenen binnen het huis uittrekt. En om die goede band op te bouwen is het belangrijk om een cadeau mee te nemen en oogcontact te hebben met je gesprekspartner.”

 

Nog een laatste tip

Ten slotte kan ik er aan toevoegen dat Russische vrouwen veel waarde hechten aan verzorgde nagels en daar ook graag mee uitpakken. Zo zijn ze niet vies van nailart en een opvallende kleur wordt ook graag gedragen. Ik heb hier namelijk gesprekken over gehad in de nagelsalon waar ik regelmatig kom. De eigenaresse komt uit Rusland en heeft mij al vaak verhalen verteld over hoe Russische vrouwen omgaan met hun uiterlijk.

Dus mocht je een Russische man of vrouw in je omgeving kennen, vraag diegene dan ook zeker om advies. Zo kom je wellicht nog veel meer te weten over hun zakelijke gebruiken. 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge