Mag je werkgever een mondkapje verplichten?

Mondkapjes waren tot voor kort beschermingsmiddelen die alleen werden gedragen door specifieke beroepsgroepen. Vaak omdat het volgens de arbo richtlijnen moest. Maar sinds de pandemie dragen steeds meer mensen een mondkapje, zeker nu de overheid dit heeft geadviseerd. Hoe zit het dan op de werkvloer? Mag je werkgever een mondkapje verplichten? 

Mag je werkgever een mondkapje verplichten?

 

Tijd voor antwoorden

Het is tijd om hier eens in te duiken. Want afgezien van je persoonlijke ideeën over mondkapjes is het goed om te weten wat je rechten zijn als werknemer. Of juist als werkgever, wanneer je dit wilt invoeren op de werkvloer. Met al mijn vragen over dit thema ging ik naar arbeidsrecht advocaat Suzanne Meijers

 

Suzanne, laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: mag je werkgever een mondkapje verplichten?

”Als je het hebt over het verplicht stellen van een mondkapje op de werkvloer, dan krijg je te maken met het instructierecht. Je mag je werknemers instructies opleggen om ervoor te zorgen dat er een veilige werkomgeving ontstaat. In dit geval zorgt het mondkapje voor veiligheid en dus kun je dat verplichten.”

 

Werkt dit qua rechten hetzelfde als andere persoonlijke beschermingsmiddelen die je bij bepaalde beroepen moet dragen? Of is het mondkapje in dit geval, vanwege de pandemie, een uitzondering?

”Ja, het instructierecht geldt ook voor beroepen waarbij je andere persoonlijke beschermingsmiddelen moet gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan helmen of veiligheidsschoenen in de bouw. Deze moeten om veiligheidsredenen gedragen worden. Het mondkapje is in deze situatie geen uitzondering.”

 

En wat kun je doen wanneer je bijvoorbeeld last hebt van een ziekte waardoor je moeilijk een mondkapje kan dragen? Of wanneer je als werkgever te maken hebt met een werknemer die om een of andere reden weigert om deze op te zetten?

”Wanneer er medische redenen zijn voor het weigeren van een mondkapje, dan moeten deze altijd serieus worden genomen. Als werkgever mag je dit soort argumenten niet zomaar naast je neerleggen. Daar moet je dus over in gesprek gaan.

Als het gaat om persoonlijke redenen, zoals het niet geloven in het nut van mondkapjes, dan is het een ander verhaal. Ook dan kunnen werkgever en werknemer het beste in gesprek gaan met elkaar. Maar wanneer het daarna alsnog wordt geweigerd, dan kun je als werkgever diegene schorsen. Dat mag trouwens niet zomaar, ook daar zijn regels aan verbonden. Maar het kan wel.”

 

Mag je werkgever een mondkapje verplichten?

Het antwoord op de vraag is dus ‘ja’. Je werkgever mag het verplichten omdat het een maatregel is die te maken heeft met de veiligheid op het werk.

Is het bij jou op het werk verplicht en wil je er graag leuk uitzien met je mondkapje? Check dan mijn artikel over de trends en manieren waarmee je een mondkapje op een representatieve en leuke manier kunt combineren met je outfit. 

 

Groetjes,

Aileen

 

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge