Tips voor het kopen van dames werkschoenen

Dames werkschoenen, het is een verhaal apart. Iets dat, net zoals dames werkkleding, jarenlang een ondergeschoven kindje was. Gelukkig veranderen de tijden en wordt het aanbod steeds groter. Maar waar moet je als vrouw dan eigenlijk op letten? Wat is nu een goede werkschoen en is het wel de moeite om een vrouwenmodel te kopen? Of kun je net zo goed een heren werkschoen dragen? 

Ik ging hierover in gesprek met Floris de Bruyn Kops van werkschoenenleverancier Redbrick. Hij is binnen het bedrijf verantwoordelijk voor onder andere het ontwerpen en de materiaalkeuze van de schoenen. 

Tips voor het kopen van dames werkschoenen

Links: Floris de Bruyn Kops (foto door Simone Gablan)| Rechts: Redbrick dames werkschoenen (€89,95 via Proforto)

Floris, als eerste een belangrijke vraag. Is het eigenlijk wel nodig om als vrouw een speciale vrouwen werkschoen te dragen? Kun je niet gewoon een herenmodel kopen?

”Ja, dat is het zeker. Vrouwen hebben andere voeten dan mannen. Ze zijn over het algemeen wat smaller. Vooral aan de voorkant, bij de bal van je voet is het verschil duidelijk te zien. Wanneer je als vrouw kiest voor een herenschoen, dan is de kans groot dat de schoen te ruim zit aan de voorkant en daardoor niet goed ondersteunt. 

Dit is ook de reden dat vrouwen wel in heren werkschoenen kunnen lopen, maar vaak andersom niet. Of de damesschoen aansluit is ook nog afhankelijk van het land waarin je werkschoenen koopt.”

 

Is het niet aan te raden om in het buitenland werkschoenen te kopen?

”Het kan natuurlijk wel. Maar de voeten in Europa zijn bijvoorbeeld anders dan die in Amerika. Wij hebben een iets smallere voet met een hogere wreef.  In Amerika zijn de voeten wat breder en platter, net zoals in veel Oostblok landen. Maar ik heb het over een algemeen beeld, iedere voet is natuurlijk anders.”

 

Dus als Nederlandse vrouw is het niet aan te raden om je schoenen buiten Europa te kopen?

”Tenzij je niet kunt slagen bij Europese merken natuurlijk. En vergeet niet dat niet iedere werkschoen die er vrouwelijk uitziet ook echt gemaakt is voor vrouwen. Men maakt de schoen tegenwoordig vaak roze en dan heet het plotseling een damesmodel. Terwijl er niet is gekeken naar de pasvorm…”

 

Ik heb een hekel aan het feit dat werkschoenen, maar ook werkkleding ineens roze moet zijn wanneer het voor vrouwen is. Zeker als het alleen de kleur anders is en er niet wordt gekeken naar de functionaliteit. Is er een manier om dat te achterhalen zodat je niet trapt in deze valkuil?

”Het is lastig. Steeds meer producenten bieden dames werkschoenen aan en als consument moet je heel kritisch zijn. Het is daarom aan te raden om wat meer informatie over de schoen op te zoeken. Is er iets terug te lezen over de pasvorm? Of is er bijvoorbeeld een speciale dameslijn?

Bij Redbrick hebben we voor het laatste gekozen. Er is een dames werkschoenenlijn die Rebrick Ladies heet. Wij hebben trouwens geen roze schoenen. Als vrouw wil je gewoon een goede schoen die past bij je werk en er goed uitziet.”

Tips voor het kopen van dames werkschoenen

Foto: Redbrick dames werkschoenen (€84,95 via Proforto)

Over er goed uitzien gesproken, wat zijn de trends op dit gebied?

”De schoenen worden de laatste tijd steeds sportiever. Dat zie ik bij de herenschoenen, maar ook zeker bij de damesmodellen. Voor onze dameslijn hebben we ons laten inspireren door de modellen van Converse en Adidas Gazelle. We hebben een wat lager en een wat hoger model, beide in drie kleuren. Zwart, donkerblauw en paars.

Vooral de eerste twee kleuren verkopen het beste. En daaraan zie je meteen dat vrouwen over het algemeen ook gewoon neutrale kleuren willen dragen. Bovendien zijn donkere kleuren heel praktisch wanneer de schoenen vies worden. Je ziet het minder snel.”

 

Heb je nog meer tips voor vrouwen die op zoek zijn naar werkschoenen?

”De inlegzool wordt nog wel eens onderschat, maar is heel belangrijk. Wanneer je een werkschoen koopt, dan zit daar een speciale inlegzool in. Deze is specifiek voor die schoen gemaakt en ook gecertificeerd.

Wanneer er een werkschoen wordt ontworpen, dan moet deze aan allerlei eisen voldoen om verkocht te kunnen worden met een bepaalde veiligheidsnorm. De inlegzool is daar een onderdeel van. Wanneer jij deze wilt vervangen, dan kun je dus niet zomaar even ergens een zool kopen en die erin doen. Je moet op zoek gaan naar zolen die speciaal voor deze schoen zijn gemaakt. Anders mag je de schoen officieel niet meer op een werkplaats dragen. 

Mocht je een nieuwe zool willen aanschaffen, dan is het aan te raden om eerst te kijken of de schoenenleverancier ze los verkoopt. Dan weet je meteen dat je goed zit. Mocht dit niet het geval zijn, ga dan naar een PBM (Persoonlijke BeschermingsMiddelen) specialist of het bedrijf waar je de schoenen hebt gekocht.

Als laatste wil ik nogmaals één ding op het hart drukken. Laat je niet verleiden door alle mooie modellen die er steeds weer bij komen en niet gemaakt zijn voor de vrouwenvoet. Comfort en veiligheid zijn veel belangrijker dan het uiterlijk.”

 

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Proforto. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 reacties

  1. Bedankt voor het delen van dit interessante artikel over werkschoenen. Ik vind het ook altijd een uitdaging om een perfect paar te vinden. Het is voor mij belangrijk dat mijn steunzolen erin passen en de schoenen genoeg comfort bieden.

  2. Mijn op zijn zachtst gezegd problematische voeten sluiten hoge hakken uit. Nou heb ik ze nooit gedragen, dus ik mis ze niet. Wel ben ik dientengevolge ook niet zo’n mantelpaktype. Ik draag noodgedwongen herenschoenen onder het motto: wat je niet weet zie je niet. Ze zijn wat mij betreft chique genoeg, maar vooral comfortabel. Ik kan er zelfs op rennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge