Zo hoort het: zakelijke etiquette voor nagels

Wanneer je het hebt over uiterlijke verzorging op het werk, dan zijn de nagels toch echt een hoofdstuk apart. Voor de één is het een onderdeel dat vaak vergeten wordt, terwijl de ander er maandelijks een hoop geld voor neerlegt om ze er zo mooi mogelijk uit te laten zien.

Maar hoe hoort het eigenlijk? Wat zijn de zakelijke etiquette voor nagels? Ik vroeg het aan etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo.

Zo hoort het: zakelijke etiquette voor nagels
Foto: Pixabay

Laten we beginnen bij de dames. Welke kleuren nagellak kunnen we het beste kiezen wanneer we naar het werk gaan?

“Als je zeker wilt weten dat je nagels passen bij de zakelijke omgeving, dan kun je het beste kiezen voor blanke lak of een nude kleur. Denk aan een tint die dichtbij je huidskleur zit, beige of zachtroze. Maar ook de klassieke rode kleur kan prima. Mooie alternatieven zijn zachtrood, rosérood of chique bordeaux. Probeer de rest van je outfit dan wel zo rustig mogelijk te houden.

Tegenwoordig worden kleuren zoals taupe en grijs ook steeds vaker gedragen. Zeker in combinatie met een rustige, representatieve outfit kan dit in een zakelijke omgeving heel goed.”

Welke kleuren kunnen we beter overslaan?

“Hele felle kleuren of neon-tinten raad ik af. Denk aan felgroen, blauw, geel of oranje. Maar zoals altijd hangt het ook af van je omgeving. In een creatieve omgeving zoals een reclamebureau kan ik me voorstellen dat dit bijvoorbeeld prima kan.

Ga je naar een zakelijk gala, dan kun je kiezen voor een opvallende kleur die bijvoorbeeld past bij je jurk. Denk van tevoren wel goed na over wat voor gala het is en of je klanten of relaties kunt tegenkomen.

Je ziet de laatste jaren dat de etiquette op het gebied van nagellak steeds meer aan het veranderen is. Zo was blanke lak of een nude kleur bij het Koninklijk Huis altijd een vereiste. Maar tijden veranderen. Wijlen prinses Diana werd vaker gezien met rode nagellak en Meghan Markle droeg zwarte nagellak. In ons eigen land draagt koningin Máxima vaak rood.

Royals hebben een voorbeeldfunctie, maar gaan ook met hun tijd mee en kijken naar de mode. Zo zie je dat zij de richtlijnen ook kunnen veranderen.”

Staan versieringen zoals nailart ook wat minder serieus?

“Ja, over het algemeen raad ik nailart ook af. Je moet je nagels eigenlijk zien als een accessoire. Net zoals met kettingen of armbanden gaat het snel afleiden wanneer je te veel draagt. Mensen gaan dan eerder letten op je nagels dan op je boodschap. Dat is zonde.

Vind je het toch leuk om een extra detail toe te voegen, houd het dan subtiel. Eén klein steentje op een nagel zal niet veel afleiden. Maar denk bij het maken van deze keuze altijd aan de omgeving waarin jij je gaat bevinden. Hoe traditioneler de omgeving, hoe minder dit soort versieringen worden gewaardeerd.”

 

Wanneer je kijkt naar de lengte van nagels, wat is nu een representatieve lengte?

“Kijk als eerste goed naar je werkzaamheden. Niet ieder beroep leent zich voor lange nagels. Daarnaast hangt de lengte ook erg af van hoe jouw handen eruitzien. Bij sommige dames kunnen lange nagels heel elegant staan, terwijl het bij anderen juist erg opvalt. Hele lange nagels raad ik sowieso af.

Wil je zeker weten dat ze niet te lang zijn, kies dan voor een lengte van maximaal een halve centimeter. Dit kun je meten vanaf je nagelbed, dus het topje van je vinger. Het is daarbij wel extra belangrijk dat ze netjes gevijld zijn. Dus geen haakjes of breuken. Voor een vrouwelijke uitstraling raad ik aan om ze rond te vijlen, dus niet te hoekig.”

En wat betreft de heren, wat is dan de etiquette rondom hun nagels op de werkvloer?

“Net zoals bij de dames is een verzorgde uitstraling het belangrijkste. Dus zorg dat ze schoon zijn, vrij van schimmels of andere vormen van infecties. En knip ze kort, maar vooral ook netjes. Dus niet scheef of ongelijk.

Het is ook geen overbodige luxe om af en toe een manicure te laten doen. Heb je daar geen zin in? Koop dan een potje nagelolie om ze zelf te verzorgen. Hierdoor worden je nagels sterker en zien ze er netter uit.”

 

Heb je nog tips voor verzorgde nagels op het werk?

“Ik weet dat het heel lastig kan zijn om gelakte nagels netjes te houden. Ik gebruik zelf altijd gellak, wat ik sinds corona zelf ben gaan aanbrengen. Met een goede basis- en topcoat blijft het zeker een week goed zitten.

Wanneer ik een presentatie moet geven, neem ik altijd de nagellak met een extra potje Quick Dry mee. Zodra er een stukje van mijn nagellak is gebroken, stip ik het aan met een beetje nagellak. Een druppeltje Quick Dry zorgt ervoor dat je daarna meteen weer verder kunt met je werk. Vergeet trouwens ook niet om een klein vijltje mee te nemen, voor het geval één van je nagels breekt of scheurt.

Zie het net zoals een extra paar panty’s of een lippenstift in je handtas. Het zorgt ervoor dat je er altijd representatief uit kunt zien, waar je ook bent.”

2 reacties

  1. Is de french manicure nog überhaupt in?
    Kan je nog misschien een blog schrijven over verschillende soorten manicure? Bijv. Gel nagellak, uv-gel ezv? Wat zijn de voor en nadelen van dit soort manicures?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge