Tips voor een business-proof dameskapsel

Want to read in English? Click here.

Dat een kapsel van een belangrijk onderdeel is van je uitstraling, dat weten we. Maar hoeveel invloed heeft het op de werkvloer? Lois P. Frankel, schrijfster van bestseller Girls Don’t Get the Corner Office, weet er alles van. Na jarenlange ervaring als coach, bedrijfstrainer en leiderschapsexpert zag zij hoe het komt dat vrouwen niet altijd de promotie krijgen die ze zo graag willen.

Vooral de houding van vrouwen speelt hier een belangrijke rol. Maar volgens Frankel heeft de manier waarop het haar wordt gedragen ook invloed. Tijd voor vier tips van deze leiderschapsexpert over zakelijke dameskapsels.

 

What a great evening with Leadership Pasadena!

Geplaatst door Lois Patricia Frankel op Donderdag 20 oktober 2016

1. Spelen met haar

Frankel benadrukt dat het belangrijk is om tijdens het werk van je haar af te blijven. Dames met langer haar zijn nog wel eens geneigd om ermee te gaan ‘spelen’. Denk bijvoorbeeld aan het draaien van de haren in een strengeltje. 

De leiderschapsexpert zegt dat iedere keer dat jij aan je haar zit, er een jaar van je leeftijd af gaat. En daarmee bedoelt ze niet dat je er jonger uit gaat zien, maar dat je vooral minder volwassen oogt. En daarmee gaat ook je geloofwaardigheid achteruit. 

 

2. Opsteken

Tijdens een belangrijke presentatie is het raadzaam om het haar op te steken, aldus Frankel. Ze geeft aan dat er niet voor niets een stereotype bestaat van de serieuze bibliothecaresse die het haar in een knot draagt. Zeker wanneer het haar er droog of dood uitziet, is het van belang om het op te steken. Onverzorgd haar komt je uitstraling niet ten goede. 

 

3. Kort kapsel

In Nederland hebben we het bekende gezegde ”een kort, pittig kapsel,” wanneer we het hebben over oudere dames die afscheid hebben genomen van langer haar. Frankel is van mening dat je het haar altijd korter moet knippen wanneer je ouder wordt. Dit heeft vooral te maken met de huid, die naarmate we ouder worden wat verslapt. Langer haar zou te veel aandacht op de huid vestigen.

 

Tips voor een business-proof dameskapsel
Foto: Pixabay

4. Gekleurd haar

Ten slotte is Frankel van mening dat de uitgroei van je haarkleur nooit zichtbaar mag zijn. Ze raadt ook aan om te investeren in een goede kapper. Het kapsel is volgens haar een accessoire dat een onderdeel is van je professionele uitstraling. En zo zou je het ook moeten behandelen.

De leiderschapsexpert zegt dat een goed kapsel past bij je leeftijd, gezicht, positie én het bedrijf waar je werkt. Wanneer je dat hebt bereikt, dan zou het makkelijker zijn om indruk te maken op de mensen waarmee je werkt.

Mijn mening

Ik deel de visie van Frankel voor een deel. Wanneer je het haar opsteekt, dan zie je er inderdaad vaak wat zakelijker uit. Zeker wanneer je het in een knot draagt. En met je haar spelen geeft geen serieuze, zakelijke indruk. Ook helemaal mee eens.

Maar je haren sowieso kort knippen omdat je ouder wordt? Ik denk dat die regel iets te kort door de bocht is. Soms kan lang haar je juist een jongere uitstraling geven, ook als je wat ouder bent. En dan kan het juist leuk staan. Bovendien verslapt de huid bij iedereen op een andere manier. Wat dat betreft ben ik het zeker eens met haar laatste advies. Kijk altijd naar je leeftijd, gezicht, positie en het bedrijf waar je werkt wanneer je een kapsel kiest.

Maar vergeet ook zeker niet de persoonlijke kant van het verhaal. Je moet jezelf er natuurlijk goed bij voelen. Dat lijkt mij net zo belangrijk. 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge