Effect van complimenten over werkkleding

Je hebt waarschijnlijk wel eens je collega een compliment gegeven over zijn of haar werkkleding. Misschien doe je dat vaker en misschien gebeurd het incidenteel. En dit is altijd leuk, om te geven en om te krijgen. Maar wat is nu het effect van complimenten over werkkleding?

Nou, een compliment over werkkleding is anders dan een ieder ander compliment. Zonder dat jij het doorhebt geef je iemand namelijk veel meer dan enkel een goed gevoel. Dit is iets wat vaak onbewust gebeurd. En daarom gaat het artikel van vandaag over de 7 dingen die gebeuren wanneer iemand een compliment krijgt over zijn of haar werkkleding.

1. Het blije gevoel

De meeste mensen zijn dol op complimenten. Als we kijken naar ons lichaam dan zien we dat de hoeveelheid dopamine in dit soort situaties toe neemt en hierdoor krijgen wij een blij gevoel. En soms lijkt een compliment klein, maar jij kunt iemand zijn stemming daarmee veranderen. Het zou zomaar kunnen dat je collega een vervelende ochtend achter de rug heeft, ruzie heeft gehad met zijn partner of een deadline niet heeft gehaald. Dit gebaar zorgt er dan voor dat iemand even kort wordt afgeleid door een fijn gevoel. Hoe leuk is dat?

 

2. De spiegel

Door een compliment zet je eigenlijk een spiegel voor de ander. Je zegt dat diegene er leuk uitziet, het colbert mooi staat of de kleur van de blouse iemand een krachtige uitstraling geeft. Hiermee geef je op een positieve manier aan wat voor indruk de ander achterlaat. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. En nu zorg jij ervoor dat iemand gaat nadenken over zijn of haar uitstraling. Het leuke is dat mensen op lange of korte termijn (afhankelijk van het karakter) hun zelfbeeld zullen bijstellen wanneer zij complimenten ontvangen. Er zijn nog veel mensen die het lastig vinden om iets aan te trekken waarmee zij hun mooie kanten benadrukken. Door een compliment zeg jij niet alleen wat hun mooie kant is maar geef je ook meteen aan dat zij dit mooi presenteren.

 

3. Intiem

Maar wie een compliment geeft, komt ook heel dichtbij de ander. Als je dit vaker doet dan zul je snel merken dat veel mensen het lastig vinden om een compliment te ontvangen. Zeker op het werk, wanneer je bezig bent met zakelijke activiteiten. Iedereen vervult op zijn of haar werk een rol, iedereen is een schakel in het grotere geheel van de organisatie. En een compliment zorgt ervoor dat je collega als individu in eens iets leuks hoort over de keuze die ze voor zichzelf hebben gemaakt in de ochtend. Dit persoon heeft op basis van zijn of haar eigen inzicht en smaak een werk outfit gecreëerd. Bewust of onbewust, dit doet iedereen elke dag. En jij komt heel dichtbij door te zeggen dat iemand dit op een goede manier heeft gedaan.

 

4. Onzekerheid

En juist omdat je zo dichtbij komt zijn er mensen die zich ongemakkelijk gaan voelen. Dit heeft vaak te maken met onzekerheid. Iemand wordt rood, klapt dicht of zegt dat het allemaal wel mee valt. Het zijn allemaal manieren waaraan je merkt dat jouw collega het moeilijk vindt om een compliment te ontvangen. Meestal is hij of zij onzeker over het onderdeel dat jij benoemd of onzeker in het algemeen. Als jij zegt dat de ander een mooi figuur heeft in die broek, dan kan diegene zeggen dat hij of zij is aangekomen. Of dat ze vinden dat hun lichaam er juist vreemd uitziet. In dit soort situaties lijkt het misschien alsof jouw compliment wordt afgewezen, maar eigenlijk bevestigd de ander dat jij een spiegel voorhoud (punt 2). En jouw collega geeft aan wat zijn visie is op hetgeen wat hij of zij ziet, vanuit de spiegel die we zelfbeeld noemen.

 

5. Ontwikkeling

En door bovengenoemde situaties ontstaat er een ontwikkeling. Iedereen heeft een beeld van hoe die zichzelf ziet, zowel positief als negatief. Door een compliment geef jij de ander de mogelijk om het beeld op een positieve manier bij te stellen. Een persoonlijk voorbeeld is het feit dat veel mensen mijn ogen mooi vinden. Het nu is het geen kledingstuk, maar dit voorbeeld illustreert de wijze waarop jouw zelfbeeld zich kan ontwikkelen. Ik was mij tot een paar jaar geleden niet van hoe mijn ogen er uit zagen, ik keek er simpelweg nooit naar. Tot ik van steeds meer mensen hoorden dat zij mijn ogen mooi vonden. Zoals velen wuifden ik de complimenten eerst weg, maar inmiddels ben ik toch best blij met mijn ogen. En dat is fijn!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

6. Powersuit

En met deze complimenten geef je jouw collega de mogelijkheid om een powersuit te creëren. Voor diegene die niet weten wat dit is: een powersuit is een outfit waarin iemand zich krachtig voelt. Als mensen vaak complimenten ontvangen over dezelfde kleding dan zullen ze geneigd zijn om zich extra goed te voelen wanneer ze deze kleding dragen. En dit zorgt ervoor dat iemand op onzekere dagen (een belangrijke presentatie, puistje op het gezicht e.d.) een outfit kan aantrekken dat dit gevoel verminderd. Ze voelen zich namelijk krachtiger door deze kleding.

 

7. Betere prestaties

Als als laatste, maar zeker niet minder belangrijk: men presteert beter door complimenten. Uit Japans onderzoek is gebleken dat mensen na het ontvangen van een persoonlijk compliment beter presteren dan wanneer zij dit niet ontvangen.

Kortom: wat houd je nog tegen om je collega’s een compliment te geven over zijn of haar outfit?

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge